Radioterapija

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Radioterapija

Post od girl_from_nowhere »

Da li radioterapija spada pod hemoterapiju? I da li se ona koristi postoperativno kod osoba koje su imale BENIGNI tumor mozga i operisale ga. Ako da, zasto, tj. cemu sluzi posle operacije?
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

Radioterapija= zračna terapija
Hemioterapija= citostatska terapija
Postoperativna zračna terapija se primenjuje kod malignih tumora mozga ili metastaza u mozgu, ne i kod benignih promena.

P.S. Jel ti studiraš medicinu ili planiraš da je upišeš? Ili si samo opsednuta( i uplašena) onkološkim temama? Izvini, nisam zlonamerna.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Sad mi tek nista nije jasno
Ne studiram medicinu, ne planiram da je upisem, doduse volela bih veoma ali strah od krvi i telesnih tecnosti je jaci od ogromnog interesovanja za medicinu :-? I nisam opsednuta ni uplasena onkoloskim temama, pitam jer jedna od osoba u mojoj okolini ima ovo o cemu sam pisala ali ocigledno tu nesto ne stima, sa tim terapijama. Neko nekom nesto skriva, al dobro, to je vec sasvim druga prica. U svakom slucaju, hvala na odgovoru.
P.S. Da li mozemo da komuniciramo preko privatnih poruka? Bas u vezi ovoga sto sam pisala? Pitam vas ovako jer znam da jedna doktorka sa foruma to ne voli, pa da znam
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

Naravno da možemo.
Ali, ono što treba da znaš je činjenica da nekad ljudi ne vole i ne žele da pričaju o svojoj (teškoj) bolesti. Čak ponekad i najbližima. Bar u početku, dok se sami ne "naviknu" na tu bolnu istinu. Stoga savet: prihvati , za početak, onoliko koliko ti se kaže, ne kopaj i ne istražuj! Pozz
djembaasd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 05, 2013 12:17 pm

Re: Radioterapija

Post od djembaasd »

Dobar dan,u cemu pomaze radiolosko zracenje? Citao sam dosta po internetu ali nisam razumeo.Mojoj baki su rekli da ima zlocudni tumor na mozgu,da bi operacija bila rizicna..Ima 77 godina.Da li imate neki predlog i da li bi mogla da joj pomogne radiolosko zracenje? Unapred hvala.Pozdrav
Maj70
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 29, 2011 3:11 pm

Post od Maj70 »

Da li neko zna koliko se ceka na zracenje u Kragujevcu.Cekam poziv vec dva meseca,kako doci na red,hvala?
Maj70
Aktivan član
Aktivan član

Post od Maj70 »

DA li bol kod zracenja karlice odmah prolazi ili je potrebno vreme i koliko ,hvala.
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

Maj70 napisao:DA li bol kod zracenja karlice odmah prolazi ili je potrebno vreme i koliko ,hvala.
Sve je to individualno. Nekome se bol umanji za samo nekoliko posto a nekome pomogne dosta.
Maj70
Aktivan član
Aktivan član

Post od Maj70 »

Bokily hvala vam na odgovoru.Ako neko ima iskustva neka mi objasni moj problem.Imam bol u karlici,zracila ,7 zracenja,bol i dalje postoji.NA rendgenskom snimku se vide samo tamnija polja na tom mestu,doktor kaze da nema fraktura i preloma ali kako se sagnem, ispravim ,pomerim u tom delu karlice se cuje svaki put pucketanje.Sta je to i kako sebi da pomognam?Koliko su stetni flasteri protiv bolova?HVALA.
milannm
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 06, 2013 10:56 am

Post od milannm »

Skote pokvareni.
Bokily napisao:Sve je to individualno. Nekome se bol umanji za samo nekoliko posto a nekome pomogne dosta.
Izvinjavam se administratorima foruma.
Odgovori