Preeklampsija (za ObGyn)

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Dragana su
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 30, 2006 11:03 pm

Preeklampsija (za ObGyn)

Post od Dragana su »

Pozdrav! Moja prica je sledeca: maja 2001 godine saznala sam da sam trudna, ulazim u treci mesec i pocinjem da oticem od ruku. Oticanje se svaki mesec pogorsava do te mere da u sedmom mesecu ne mogu normalno da se krecem i na pritisak na bilo koji deo tela meni ostaju "udubljenja" koja traju i do 2-3 sata. Do tada pritisak mi je izmeren jednom(120/80) i nikakve dodatne analize nisu radjene. Ulazim u deveti mesec pritisak je normalan ali se javljaju proteini 1mg/L sto navodno nije nista strasno ali moram da udjem u bolnicu 17.12 sto je osam dana pre termina zbog toga sto sam strasno otekla pa ce mi uraditi indukciju. Kad sam usla u bolnicu pritisak mi jako skace 180/130 i jos se penje i oni meni daju nesto za smirenje i za pritisak navodno zbog treme se to desava. Uveli su me u "sok-sobu" i odatle na hitan carski. Rodila sam zdravu, prelepu devojcicu tesku 2400gr i 46cm dugu. Sedam dana sam dobijala razne lekove imala upalu koju nisu mogli da lociraju i jos mi nisu dali ni dete da vidim. Otpustena sam iz bolnice 24.12 na sopstvenu odgovornost sa lekovima Methyldopa i Amoksiklav i zavrsnom dijagnozom Praeclampsio. I dan danas ima stvari koje mi nisu jasne i na koje nisam dobila odgovor nesto sam sama malo istrazivala ali i dalje nema odgovora STA BI' SE DESILO u slucaju moje sledece trudnoce ako se na to odlucimo!!!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Rado cu Vam odgovoriti ako postavite pitanje kao u ljepljivoj...do sada ste mi samo dali podatke vezane za trudnocu, ali nista o vasem zdravlju prije i poslije trudnoce...
Pozdrav,
ObGyn
Dragana su
Novi član
Novi član

Post od Dragana su »

To mi je bila prva trudnoca imala sam onda 21 godinu, sada mi je 26 i u to vreme nisam bila zaposlena. Jedini problem koji sam imala kao devojka a i posle porodjaja su upale krajnika. Uradila sam analize 2005 godine na koje sam isla na preporuku interniste i to: biohemija gde je sve u granicama normale; lipidni status koji je blago iznad normale; analize urina uredne. Jos sam radila analizu K, Na, Cl koji su u granicama normale. Tireoidna funkcija : TSH=1.80; FT4=13.6; Anti-Tg-Ab=49.4. Uradjen mi je i ultrazvuk gornjeg abdomena gde je utvrdjeno da su mi bubrezi manji, desni 105*51 i levi 113*51mm i da na levom postoji cista precnika 12mm. Ne koristim nikakve lekove i preporuceno mi je da izvadim krajnike i redukujem telesnu tezinu. Inace u trudnoci sam se ugojila oko 30kg i u prvih mesec dana izgubila 21 s' tim da sam jako puno vode izbacila bukvalno sam se "izduvala". Prosle godine sam imala jedan prekid trudnoce u februaru mesecu, papa mi je uredna ali sam proslog meseca imala jednu kiretazu sa dijagnozom Polypus cervicis uteri i pregledan materijal je u redu. Inace menstruaciju dobijam redovno na 28-29 dana i posle kiretaze sam je dobila opet na 28 dana. Nadam se da ce sve ovo biti od pomoci!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Jos jedno pitanje...
Kako su Vam odredili visinu proteina u trudnoci ? ako se mozete sjetiti ? da li ste skupljali urin u toku 24 sata i onda imali test ili je to bio samo test primjerka urina ?
Pozdrav,
ObGyn
Dragana su
Novi član
Novi član

Post od Dragana su »

Jednom sam skupljala urin 24h ali se tih rezultata stvarno ne secam i par dana pre nego sto cu uci u bolnicu sam dala urin i to su ti rezultati od 1mg/L. To znam sigurno posto su to jedini papiri koje imam ostali su se "izgubili".
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Nekoliki objasnjenja koja se ticu Vase trudnoce...
Vi ste sigurno imali preeklampsiju, jer kod gestacijske hipertenzije ne dolazi do tako visokog skoka pritiska, i ne dolazi do zastoja u rastu fetusa koji se desio kod Vas...beba u terminu od 2400g, jeste Small for Gestational Age ( SGA ) a da su Vasu placentu poslali na patolosku analizu, dobili bismo dodatnu informaciju zasto je beba mala...kada se to uklopi u Vasu klinicku sliku radi se o IUGR ( Intrauterine Growth Restriction = zastoj u rastu fetusa )...sto me navodi na razmisljanje da je preeklampsija pocela mnogo prije nego sto je Vama porastao pritisak,bar nekoliko nedjelja prije.

To sto su Vam oticale noge i ruke od treceg mjeseca trudnoce, ne znaci samo po sebi nista, jer polovina zena ima otoke u trudnoci koji su odraz varijacija u fizioloskim promjenama u trudnoci, naroctio ljeti.
Kada gledam retrospektivno onda bih vjerovatno Vase oticanje ruku i nogu uzela kao jedan upozoravajuci simptom, ali ako Vam je pritisak u to vrijeme bio normalan nista drugo ni ja ne bih uradila da ste bili moj pacijent.

Jedina razlika u kontrolama mojih pacijenata jeste sto im ja mjerim pritisak na svakoj kontroli, kao i test urina na proteine - svima i bez razlike ! Na taj nacin utvrdite kad preeklampsija pocinje, jer je to vazno...da li je prije24 nedjelje trudnoce ili kasnije...i kada ?

Pitala sam Vas kako je radjena analiza urina jer je jedini test koji moze da pokaze da li i koliko imate proteina u urinu, onaj koji se dobije iz urina skupljenog za 24 sata. Analiza urina u ambulanti jeste samo trijazna metoda...dakle u to vrijeme kada su Vam radili 24 satni urin, Vi niste imali preeklampsiju ali se ona razvila kasnije u toku trudnoce.

Visok pritisak u trudnoci se ne obara sedativima ! To je potpuno pogresna i zastarjela terapija. Ako se ima cista dijagnoza ozbiljnog stepena ( moderate or severe ) preeklampsije ( visok pritisak i proteinurija ) jedina terapija za ovu bolest u trudnoci jeste - porodjaj, indukcija vaginalnog ili carski rez. Pacijentkinja se prima u bolnicu u poluintenzivnu njegu, visok pritisak se tretira jednom sa liste antihipertenziva dozvoljenih da se daju u trudnoci, pocinje se davati Magnezijev Sulfat da se sprijeci pocetak konvulzija i pacijentkinja ostavlja na njemu 24 sata nakon porodjaja. Potrebno je uspostaviti IV line, staviti kateter u mokracnu besiku( pratiti koliko mokrite svaka 4 sata ), pregledavati Vase reflekse u istom razmaku, vitalne znake svakih 15 minuta, pregledati srce i pluca svaka 4 sata, i planirati porodjaj u roku od 24 sata. Fetus se mora kontinuirano pratiti ( mislim na kontinuirani CTG ).

U vrijeme dijagnoze preeklampsije dijagnosticki testovi su izmedju ostalih i testvo funkcije jetre, bubrega, koagulacije, kompletna krvna slika ( trombociti i hemoglobin da se iskljuci HEELP syndrome ), uric acid, LDH...
Ti testovi nam govore da li je doslo do ostecenja bubrega, jetre, sposobnosti da koaguliste krv....et cetera....i sluze nam kao prateci faktori toka preeklampsije i oporavka nakon porodjaja.

Sta je uradjeno, ne znam, a vise nije niti vazno...ja Vam pisem kako treba i kako se radi u savremenom akuserstvu. Izostavila sam mnoge detalje, jer se ne ticu Vase price...

Sto se tice rizika da se preeklampsija ponovi u slijedecoj trudnoci, rizik svakako postoji ! Rizik je izmedju 3-53 %...tako knjige kazu...sirok dijapazon, zavisi ko je radio istrazivanje i na kakvoj populaciji. Ovo istrazivanje koje kaze 3 % je radjeno u Australiji 1995.godine i obuhvatalo je samo veoma ozbiljnu formu preeklampsije....ovo drugo koje je radjeno 2005.godine je radjeno u Islandu, i predstavlja retrospektivno istrazivanje, u kome su analizirali oko 2000 zena koje su imale HIPERTENZIVNO OBOLJENJE U TRUDNOCI ( u koje se ubraja i preeklampsija) i u njihovoj populaciji su nasli da je rizik da se ima neka od formi u slijedecoj trudnoci izmedju 35-53 %.

Faktori rizika za ponavljanje preeklampsije u slijedecoj trudnoci
jesu:

- porodicna istorija ( npr. zena koja je trudna prvi put, i ima negativnu porodicnu istoriju za preeklampsiju ( u daljem tekstu PET ) ima sansu da ima PET u toj trudnoci oko 3%, a zena koja je trudna prvi put ali ima pozitivnu porodicnu istoriju za PET ( npr. njena sestra je imala PET ) ima 15% rizik da ima PET.)

- kolicina kg dobijenih u trudnoci

- tezina prije trudnoce ( prekomjerna tezina je isto faktor rizika za PET )

- vrijeme kada se javila PET ( prije 24 nedjelje, prije 32 nedjelje ili na samom kraju trudnoce)...sto se ranije javi veci je rizik da se pojavi u slijedecoj trudnoci.

Ja ovdje nisam pomenula rizicne faktore za PET generalno kao sto su diabetes mellitus, hronicna hipertenzija prije trudnoce, bolesti bubrega, trombofilije, blizanacka trudnoca...IUGR....et cetera.

Da sumiramo...

Vi imate u najmanju ruku 50% sanse da iznesete normalnu trudnocu ida se PET ne pojavi ! sto je ogromna sansa, a obzirom da ste imali ozbiljnu formu PET, potrebno je da Vas u slijedecoj trudnoci prati Akuser za visoko rizicne trudnoce !!! I u trudnoci u kojoj se javi PET zavisno o tome kada se javi...a obicno se javlja poslije28.nedjelje, Vi imate ogromnu sansu da rodite zdravu bebu i iznesete trudnoce do onog casa kad preeklampsija ulazi u ozbiljnu fazu, da primite kortikosteroide i da se ako je prijevremena pospjesi sazrijevanje fetalnih pluca, da primite terapiju i da se pritisak bude kontrolisan...dakle ima tu prostora sa igru za preeklampsijom, i da se odvazu interesi za majku i bebu ! na zadovoljstvo oboje.

Kada se javi PET ranije u trudnoci, abrupcija ( odljepljivanje ) placente, ili IUGR, po nekim novim istrazivanjima se savjetuje uraditi testove na trombofiliju, pa to mozda u Vasem slucaju prije trudnoce ne bi bila losa ideja.

Sve najbolje i srecno u slijedecoj trudnoci.
Pozdrav,
ObGyn
Dragana su
Novi član
Novi član

Post od Dragana su »

HVALA!!
Dragana su
Novi član
Novi član

Post od Dragana su »

Ako moze jos jedno pitanje: kakve posledice na bebu moze ostaviti trudnoca sa PET visokog stepena, sem male telesne tezine?
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

...smanjena kolicina plodne vode ( oligohydramnios ), abrupcija placente sa krvarenjem i bez krvarenja, i fetalna smrt kao najgori scenario.
Nastojte da mislite o najboljoj mogucnosti.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori