lažna trudnoća

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
buduci_dr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 31, 2006 4:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

lažna trudnoća

Post od buduci_dr »

Voleo bih kada bi mi neko pomogao, dao neki savet šta da radim(o)!

Moja sestra ima 29god, nije imala redovne menstruacije, lečila se i ovulacija joj je bila krajem maja, početkom juna. Testovi (2kom od dva različita proizvođača) na urin su pokazali trudnoću, HCG test krvi je pokazao trudnoću (prvo 337, a zatim 1160 mIU/ml), međutim na ultrazvuku se ne vide nikakve promene materice, kao ni sama trudnoća. Da li je to normalno? Ima li neko neki savet šta da radimo?

Hvala unapred!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Napisite pitanje kao u ljepljivoj ukljucujuci (iako neredovne) datum prvog dana poslednje menstruacije, datume vadjenja Beta hCG, i datume ultrazvukova ? Napisite mi i da li je UZ izveden transvaginalno ili transabdominalno ?

To nije lazna trudnoca...to je prava trudnoca, samo treba da se vidi da li je u materici ili vanmatericna.
Pozdrav,
ObGyn
buduci_dr
Novi član
Novi član

podaci

Post od buduci_dr »

Zadnja menstruacija je bila 17. juna. Ovulacija je bila 30.06., 1.07. i 2.07. Prvi test je uradjen 4.07., a drugi 06.07., i oba su bila pozitivna. Prvi HCG je uradjen 8.07. i iznosio je 337mIU/ml, a drugi je uradjen 31.07. i iznosio je 1160mIU/ml. Medjutim, ona je danas (31.07) dobila menstuaciju, koja je obilnija i malo vise bolnija nego obicno.

Ako budu bili potrebni jos neki podaci, javite mi!

Hvala!
buduci_dr
Novi član
Novi član

Post od buduci_dr »

Zaboravio sam da napomenem da je prvi ultrazvuk radjen 13.07., pa onda na svakih 7 dana
SARAH
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am

Post od SARAH »

Nisam lekar,ali ako su testovi potvrdili trudnocu,a tvoja sestra dobila menstruaciju pracenu bolovima,to znaci da je bila biohemijska trudnoca i da je imala spontani ,gde se najverovatnije sve od sebe ocistilo i kiretaza nije potrebna,ali najbolje je da sestra ode kod doktora.

P.S. Izvinjavam se sto upadam.i moje misljenje je laicko iz onoga sto sam citala,tako da ne mora da znaci da sam pogodila o cemu je rec.

Srecno :wink:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Buduci kolega...davanje medicinske istorije i u ginekologiji i akuserstvu se sastoji od slijedecih cijelina:
1. glavne tegobe
2. sadasnja bolest
3. istorija prethodnih oboljenja ukljucujuci ginekolosku istoriju: menarche, ritam ciklusa, broj dana krvarenje, obilnost, prisutan bol, datum poslednje menstruacije, poslednji PAPA nalaz, kontracepcija, istorija STIs.
4. lijekovi koje uzima ako uzima
5. alergije
6. pusenje, alkohol, droge
7. socijalna istorija...

kada pocnete da uzimate istoriju pacijenta vidjecete kako je vazan svaki detalj ( a Vi meni niste dali nista !!! "0" osim nekoliko nabacanih podataka )...a onda se prelazi na pregled...

Do sada znamo da je Vasa sestra bila ili jos jeste trudna....krvarenje moze da bude znak prijeteceg spontanog pobacaja, kompletniog, inkompletnog, normalne trudnoce...moze da bude vanmatericna trudnoca...

Ovo mi nije jasno
Ima li neko neki savet šta da radimo?
, ima li Vasa sestra partnera / decka /...a ne Vas da vodite racuna o izostanku njene menstruacije ? to mi je malo cudno za nekog ko je 29 ?! ako govorite istinu...
Drugo...imate li Vi ginekologa u blizini kod koga treba da ode na pregled i da uradi ponovo Beta HCG ?
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori