Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.
[/quote]Nisam stručan,samo imam iskustvo,mislim da kalkulus(kamen) od 9mm.treba što pre da ostraniš jer ti oštećuje bubreg (hidronefroza ).Najbolje je da to uradiš metodom ESWL (ekstrakorporalna litotripsija udarnim talasima),nije bolno,traje oko 40 minuta,ideš odmah kući.Kod kuće moraš da piješ što više vode i da budeš maksimalno fizički aktivna,uz poštovanje terapije koju ti da lekar koji ti je ovo radio.Ovo se radi u Beogradu na VMA,zatim u bolnici na Zvezdari,na Urološkoj klinici kliničkog centra i u nekim privatnim klinikama.Ja sam zadnje razbijanje radio 1 nov.2012g.na VMA,uspešno mi je razbijen kamen od preko 2omm.Do razbijanja kamena nemoj mnogo piti tečnosti da ne pogoršavaš hidronefrozu.Srećno![/quote]
e,ziv si (citala ranije postove ) hvala na ovom postu,smirilo me je malo po pitanju straha.. i da nije bolno! (nadam se?!) da li mi mozes reci kako se to radi t eswl metoda?
Nisam stručan,samo imam iskustvo,mislim da kalkulus(kamen) od 9mm.treba što pre da ostraniš jer ti oštećuje bubreg (hidronefroza ).Najbolje je da to uradiš metodom ESWL (ekstrakorporalna litotripsija udarnim talasima),nije bolno,traje oko 40 minuta,ideš odmah kući.Kod kuće moraš da piješ što više vode i da budeš maksimalno fizički aktivna,uz poštovanje terapije koju ti da lekar koji ti je ovo radio.Ovo se radi u Beogradu na VMA,zatim u bolnici na Zvezdari,na Urološkoj klinici kliničkog centra i u nekim privatnim klinikama.Ja sam zadnje razbijanje radio 1 nov.2012g.na VMA,uspešno mi je razbijen kamen od preko 2omm.Do razbijanja kamena nemoj mnogo piti tečnosti da ne pogoršavaš hidronefrozu.Srećno!
e,ziv si (citala ranije postove ) hvala na ovom postu,smirilo me je malo po pitanju straha.. i da nije bolno! (nadam se?!) da li mi mozes reci kako se to radi t eswl metoda?
Oprosti sto tek sada pišem,nadam se da nije kasno,bio sam na odmoru.ESWL se radi tako što se leži na specijalnom stolu od mašine pod nazivom litostar,sa prislonjenom udarnom glavom u predelu bubrega.Udarni talasi koji se stvaraju izvan tela prodiru u unutrašnjost tela bez oštećenja tkiva i organa i dovode do sitnjenja kamena koji se potom eliminišu prirodnim putem(piješ puno tečnosti i kretanje).Što je sitnije razbijeno to je lakše eliminisati.Pre početka razbijanja negde daju injekciju protiv bolova,a neke klinike ne.Zavisi kakav ti je prag bola.Potrebno je pre razbijanja da očistiš creva,a prilikom rada da dišeš polako i plitko da ne bi došlo do pomeranja kamena iz pravca udarnih talasa,ostalo sam ti napisao prethodno.Mislim da ti je ovo dovoljno da znaš,možda i suviše. ,SREĆNO