Sočiva

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Zeljmm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 06, 2013 10:04 pm

Sočiva

Post od Zeljmm »

Pre svega 3 dana sam kupio sočiva marke Bausch & Lomb, međutim naišao sam na problem (koji možda i nije problem u pravom smislu). Naime, tromesečna sočiva Bausch & Lomb dioptrija -2.00 na desnom i -1.75 na levom oku, bazna krivina 8.6 (na izveštaju kog sam dobio od mog lekara) Međutim kada sam dobio sočiva, dakle pre tri dana, počeo sam da ih nosim osećajući blagu nelagodnost ali sam očekivao da će odmah proći. Međutim i danas sam osetio istu nelagodnost te sam pogledao na kutijici na kojoj piše 8.7 - to me je zabrinulo - da li oko može da podnese razliku u baznoj krivini (razlika je 0.1) ili moram hitno da zamenim sočiva? Na suncu mi oči takođe zasuze. Takođe mi se oči, prilikom postavljana, zacrvene ali to crvenilo odmah prođe (posle samo par sekundi)
Na nekim forumima sam pročitao da je normalno da prvih dana (pa čak i do dve nedelje?) osećam nelagodnost ali me brine razlika u baznoj krivini sa kutije sočiva i samog izveštaja. Upitao sam svog prijatelja koji nosi sočiva već nekih 10 godina i rekao mi je da je razlika mala i da to ne znači ništa (da verovatno nisu imali sočiva bazne krivine 8.6 pa su mi dali 8.7) ali sam opet hteo da proverim pre nego ih ponovo budem nosio. Hvala unapred!
ZoranZoxBg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 09, 2012 9:59 pm

Re: Sočiva

Post od ZoranZoxBg »

Mislim da generalno takvi simptomi kod nosenja sočiva nemaju toliko veze sa baznom krivinom. Ukoliko ti smetaju, žuljaju ili osećaš i dalje takvu nelagodu, nemoj da tražiš odgovor na netu, već otiđi kod svog oftalmologa obavezno. Nemoj da ignorišeš te simptome.
Odgovori