KAMENAC KOD BEBE! HITNO!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
abmarija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 9:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

KAMENAC KOD BEBE! HITNO!

Post od abmarija »

Molim vas da mi odgovorite koji mogu biti uzroci talozenja kamenca na bebinim zubima? S prednje strane talozi postoje pri korenu zuba i izmedju (kao da joj se nesto zaglavilo medju zubima, a nije), a sa zadnje strane (videla na trenutak), po celoj povrsini zuba.
Enica ima tek godinu dana, dva izrasla zuba i jos dva koji samo sto su izasli, a vec svi na sebi imaju kamenac belo-zuckaste boje.
Pije vrlo malo tecnosti, sokice ne pije, o svim spoljim uzrocima koji dovode do karijesa vodim racuna.
Sumnjam i plasim se talozenja kalcijuma u organizmu jer znam koliko moze da bude opasan. Sa tri meseca smo joj izbacili kapi vitamina D jer je doslo do neobjasnjivog gubitka apetita. Po misljenju pedijatra, razlog je bio preveliki unos D vitamina. Pocetkom jeseni, pocela sam da joj ponovo dajem, doduse u manjoj kolicini. Nivo kalcijuma u krvi ne mogu da proverim jer se krv daje iz vene i u kolicini koja bas i nije za bebe.
Molim za sto hitniji odgovor jer bih da sto pre izbacim kapi iz upotrebe ako one mogu biti uzrok.
Obracam se ovim putem jer su me pedijatri otkacili ("prvi zubi, nisu bitni"! :x ), a dok smo bili kod zubarke ovo sa kalcijumom mi nije palo na pamet.
nickbgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 1:02 am

Post od nickbgd »

Pa ja koliko mogu da pomognem je da kazem sledece: Dokazano je da se zubni kamenac ne stavra kod male dece bar do 7 godine.bilo bi dobro da vam dete unosi dosta tecnosti u organizam,ako je dehidrirana to moze dovesti do stvaranja mekinh naslaga u ustima(jezik i sl.)
sto se tice unosa vitamina D,njega svakako treba unositi kao prevencija rahitisa i raznih drugih oboljenja,naravno u kontrolisanim kolicanama.
AcaBg82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 22, 2006 9:13 pm

Post od AcaBg82 »

Kamenac ste stvata od mekih naslaga, tj kalcifikacijom zubnog plaka. Sto se pedijatara tice oni o stomatologiji pojma nemaju, da mi oproste drage kolege, a ljudi veoma cesto njih pitaju umesto da pitaju stomatologe.

Detetu treba da perete zube, upravo te male, tek iznikle zubice, recimo stapicem za usi, sa svih strana, ne bi preporucio cetkicu moze da povredi. Sto se otimanja i plakanja tice, tu nema rasprave morace da nauce da pere zube.

Dakle bolja higijena.
Odgovori