Dispepsija, Gastritis ili ko zna šta već

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
GorusDB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 20, 2013 5:46 pm

Dispepsija, Gastritis ili ko zna šta već

Post od GorusDB »

Pozdrav svima,
Imam 35 godina , a već poduže vreme (par godina) imam jedan neuobičajen problem sa želucem. Išao sam tri puta kod gastroenterologa, obavio kojekude preglede a moj problem i dalje traje za koji nisam dobio niti dijagnozu niti terapiju.

Najgore je to što se ne dešava svakodnevno, već recimo svakih 3, 4 meseca po jednom. Problem je u sledećem: Kad jedem, u toku obroka, da li u sredini ili pri kraju "porcije", dobijem užasan osećaj da je hrana "stala" u želucu. Pritom bi to opisao kao neku vrstu "pečenja" u gornjoj strani trbuha kod dijafragme. Imam osećaj da kada bi podrignuo bi bilo bolje ali to ne mogu. Taj osećaj traje par minuta, dok se ja prošetam po sobi, ustanem od stola i slično i posle toga kao da "sklizne" dalje u želudac i sve normalno. Posle toga bukvalno vola mogu pojesti. Mislim, smešno je to sve objasniti ali ja drugih reči za taj osećaj nemam. Kada mi se to desi, ja nemam hrabrosti da popijem čašu vode jer mislim da ću se udaviti. Nemam osećaj gušenja, ali kapiram da kad bi popio čašu vode da bi mi na usta izašla. Samo par puta sam povratio kada mi se to desilo i posle toga mi je odmah bilo bolje ali mi to sve predstavlja ogroman psihički problem kojeg ne mogu da se otarasim. Svaki put kad ručam ili večeram molim Boga da se to ne desi i užasno sam opterećen time.

Navodim opet, bio sam gomilu puta kod gastroenterologa (i privatnog i državnog) koji je samo dijagnostikovao "dispeptične tegobe" (a šta to znači nisam siguran). Jedno vreme sam imao problem sa viškom kilograma i gorušicom, pa sam uz njihovu preporuku iste i smanjio i time redukovao probleme sa kiselinom. I ono što je najbitnije, te tegobe mi se javljaju u retkim intervalima, za koje se jako bojim da bi postali češći jer od onda imam strah da jedem bilo gde van kuće kako ne bi morao da šetam po restoranu recimo. Relevantna je činjenica i to da mi se to desi SAMO od tzv. "jake hrane". Zbog toga 90% moje ishrane je bazirano na ribi, pirinču, povrću, jer mi se nikad nije desilo to sa takvom vrstom hrane. Hleb ne jedem već 3 godine upravo zbog toga jer sam nešto u svojoj glavi iskombinovao da mi i on možda smeta (kapiram jer je tako fluffy :) ). Ne pijem gazirano, isključivo negaziranu vodu, i popijem po koju ponekad :). Ali naravno, s vremena na vreme, živi smo ljudi, jede mi se neka masnija hrana i ponekad, podvlačim ne uvek, mi se desi gorepomenuti simptom koji mi najviše psihički opterećuje od straha da ću se udaviti ili ko zna šta. Ne znam, nisam pametan, ali kad bi ovde postojao neko da me uputi u moj problem ili da bar približno pogodi o čemu se radi, jer već pomišljam da sam jedina osoba na planeti sa ovim simptomom (ne moš+ verovati, ni Google ne zna za njega :) ) .

Hvala unapred
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Dispepsija, Gastritis ili ko zna šta već

Post od aa_aca »

Има их, има. Мени проблем прави куповни хлеб, али не увек. Зависи каква говна ставе у њега. Од домаћег хлеба који се прави од обичног белог брашна, квасца, соли и воде немам никаквих проблема.

Такође ми смета већина ресторанске хране - оне за "масовну" употребу. Ко зна шта стављају у њу.

Вероватно се и мени као и теби, због дебљине нешто пореметило па не можемо да сваримо смеће од хране.

Једино што могу да ти препоручим је да попијеш чашу млаке киселе воде када те стрефи проблем. Ако она не помогне, онда чашу кока-коле. Јес' да је живи отров, али вари и живо и мртво и побије све бактерије и вирусе. :D
Odgovori