Operacija jajnika
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Operacija jajnika
Moja djevojka (23 godine) bila je na pregledu kod ginekologa zbog bolova u donjem abdominalnom dijelu. Doktorica joj je rekla da ima miom na maternici, da ima cistu na desnom jajniku i da joj je sam jajnik uvecan (otprilike 50ak mm sa 40+ mm). Cista je djelimicno vodenog sastava, djelimicno "mesnatog." Ima bolove u stomaku, cesto joj se podriguje, ponekad ima i nesvjesticu. Radila je tumor markere, tacnije njih 3. Dva su u redu, dok je protein ca-125 povisen (46,7). Upucena je na konzilij gdje su joj rekli da bi mogao postojati rak jajnika i da bi trebala operisati, tj. odstraniti jajnik. Ona je potrazila misljenje druge doktorice (privatno) koja joj je rekla da nema miom, da je cista manja nego sto su joj rekli, da im je los aparat kojim su je pregledali (u Tuzli su oba pregleda uradjena). Moje pitanje je sta bi ona trebala uraditi? Zatraziti i trece misljenje? Ili bi trebala operisati jajnik? Postoje dva misljenja koja pobijaju jedno drugo. Citao sam da si neke djevojke/zene imale ca-125 povisen i na 300+ pa nisu imale rak jajnika. Molim Vase misljenje. Hvala
Re: Operacija jajnika
Teško je na ovo pitanje odgovoriti ali jedno je sigurno- pošto je u pitanju mlada osoba nikako ne prepustiti da teče vreme!!! U što kraćem vremenskom roku se raspitajte o ginekologu sa dobrim preporukama i što pre da se uradi pregled.
P.S. Ono što se vidi na ultrazvuku zavisi kako od kvaliteta aparata ali na prvom mestu zavisi od osobe koja gleda (koliko ima iskustva u tome!!!) a koliko su ove osobe vične ne znam jer ih ne poznajem. Druga stvar, ne znam nikoga u BiH pa ne mogu nikog da preporučim. Ako ste kojim slučajem, a ne verujem, radi da vam preporučim ginekologa-onkologa sa iskustvom u NS, to mogu.
Pozdrav i ne gubite vreme!!!
P.S. Ono što se vidi na ultrazvuku zavisi kako od kvaliteta aparata ali na prvom mestu zavisi od osobe koja gleda (koliko ima iskustva u tome!!!) a koliko su ove osobe vične ne znam jer ih ne poznajem. Druga stvar, ne znam nikoga u BiH pa ne mogu nikog da preporučim. Ako ste kojim slučajem, a ne verujem, radi da vam preporučim ginekologa-onkologa sa iskustvom u NS, to mogu.
Pozdrav i ne gubite vreme!!!
Re: Operacija jajnika
Hvala Vam na odgovoru. Pretpostavljam da sta god da je u pitanju da nije u poodmakloj fazi, jer je "samo" 46.7 ca-125. Ako ima netko jos misljenje u vezi ove teme molio bih da ga iskaze. Hvala