pitanje za Doktora Bg

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
markopppp
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 09, 2010 8:26 pm

pitanje za Doktora Bg

Post od markopppp »

Doktore imam jedno pitanje za Vas....

naime u prethodnoj temi sam Vas bio pitao za tablete Lotar koje mi je moja doktorica prepisala u borbi protiv povisenog donjeg a ponekad i gornjeg pritiska....tablete su extra djelovale, u pocetku sam koristio 50mg i nije bilo nekih nuspojava sem pospanosti, umora itd jer je pritisak naglo pao (kretao se oko 115/120 sa 75/85)....medjutim nakon sto mi je smanjena doza na 25 mg, poceo sam da imam cudne nuspojave, drhtavicu, nesanicu, strasne gastrointernalne tegobe, kisjelinu u zelucu jako i sto je mene najvise prepalo zavrsio sam bio u hitnoj sa aritmijom tj pretkomorskim preskocima srca....odlucio sam da odem do drugog doktora koji je takodje identifikovao te preskoke, predlozio holter ekg koji sam nosio po ko zna koji put, ali koji je po prvi put prikazao da mi srce ubrzano radi dok sam aktivan tokom dana, i pokazao je po prvi put 2 sinusne pauze zbog kojih sam se jako prepao...doktor mi je rekao da totalno izbacim LOTAR jer to nije lijek za mene vec za mnogo teze pacijente, i prepisao mi Con Cor 2x1/2 od 5mg, ksalol 1mg uvece prije spavanja i tritace od 2,5mg po potrebi da pratim pritisak i ako bude ok da tritace ne koristim uopste....Ksalol je dat jer imam velikih problema sa nesanicom vec duze vrijeme i zato sto je doktor primijetio da su mi "T talasi" jako siljati na EKG-u sto je kako je on rekao znak vece kolicine adrenalina i stresa tijelu, a otkako sam ga pio 2 noci bas sam dobro spavao ali sam se budio kao prebijen.....moje pitanje je sledece: da li con cor i ksalol u kombinaciji mogu da mi prave probleme bilo kakve vrste vezano za kardiovaskularni sistem jer sam i ovako dosta isprepadan evo skoro 2 godine sto se tice srca? ovu terapiju pijem 2 dana i za sad sam samo primijetio da mi je znacajno usporila rad srca (meni je inace u mirovanju uvjek oko 45-60) pa me je strah da mi ovo jos vise ne uspori srce i dovede do nekih nezeljenih efekata? Ja se izvinjavam sto Vas pomalo i davim ali stvarno sam isprepadan i svaki odgovor je ohrabrenje... :oops:

unaprijed zahvalan,

Marko
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: pitanje za Doktora Bg

Post od drbgd »

lotar i concor su, prema preporukama za lecenje hipertenzije ravnopravni, tj. preporuke ne favorizuju ni jednu grupu antihipertenzivnih lekova. njihov mehanizam dejstva je razlicit (potpuno), i vama vise prija concor (beta-blokator bisoprolol). ne mozete imati ugrozavajuce nuspojave. puno dejstvo ce lek ispoljiti za oko nedelju dana.
ksalol, NIKAKO ne bih preporucio! to je lek koji treba da propise iskljucivo psihijatar, jer alprazolam (naziv aktivne supstance) spada u supstance koje najjace, i najlakse izazivaju zavisnost! a, i nesanica mu nije indukacija (nego fokusirana anksioznost - napadi panike). zamenite ga bromazapamom.
markopppp
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 09, 2010 8:26 pm

Re: pitanje za Doktora Bg

Post od markopppp »

zahvaljujem Vam se na odgovoru doktore, i jos ako moze samo jedno pitanje: naime na holteru koji sam nedavno uradio (u periodu dok sam jos pio losartan, dakle prije jedno 10-tak dana) su 'uhvacene' beningne pretkomorske ekstrasistole (njih oko 38) sto je uglavnom slicna brojka kao i na ranijim nalazima, medjutim po prvi put su 'uhvacene' i 2 sinusne pauze (nadam se da sam dobro napisao), doktor mi je rekao da mi je sa srcane frekvence od oko 48 doslo do naglog pada na 25-6 otkucaja i da se to karakterise kao sinusna pauza, i to je kao sto sam i rekao manifestovano 2 puta u toku sna. Mene zanima da li je to, po Vama, od nekog znacaja buduci da mi je doktor rekao da to nije nista zabrinjavajuce, i da li je LOTAREN (losartan) mogao to uzrokovati?

Sto se Con Cor-a tice, otkako ga pijem znacajno mi se smanjio puls, cak i u aktivnosti, dok sjedim recimo nije mi veci od 48-55 (dok lezim zna da bude i ispod 40!) , ponekad se osjecam jako pospano i nekako letargicno ali shvatam da je to sve upravo zbog lijeka (pijem pola tablete od 5mg dakle 2.5mg svaki dan u podne), dok mi je pritisak uglavnom dosta dobro kontrolisan sada. Sa Xanax-om sam nastavio jer moj kardiolog tvrdi da trebam malo i da se smirim (imam siljate T talase sto ukazuje na veliku nervozu), uglavnom popijem 1mg uvece oko 11 prije spavanja, jedina nuspojave za sada su cesta jeza i drhtavica i to sto se budim jako tesko i osjecam se kao pregazen nakon budjenja.

Hvala Vam unaprijed :) ,

Marko
Odgovori