Radjena mi je laparaskopija posto nemogu da ostanem trudna a pokusavamo vec 1-1.5god i radili smo i folikulometriju i stimulacije ovulacije i nista...Uvek se formiraju folikul koji ne puknu i ostenu kao ciste za sledeci ciklis
Dijagnoza je Endometriosis ovarii l sin
Moj lekar kaze da se operisem
da li je to najbolje moguce resenje?
Ako jeste, kod kog doktora uu SCG?
Endometrioza-molim savet od Obgyn ili bilo koga drugog
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
U vezi endometrioze
Zdravo,
ja sam takodje imala neka pitanja u vezi endometrioze, ali mi jos niko ne odgovara, pa sad vidim i kod tebe slican problem. Kako se jos kod tebe prikazuju ti problemi koje ti pravi endometrioza, da su ti ciklusi neredovni, kako se uvek zna da folikul nije pukao?
Meni su redovni ciklusi i navodno ovulacije(sad vec sumnjam) , ali znam da mi je doktorka posle laparoskopije rekla da je malo izbisila jajnike da bi se lakse oslobadjala jajasca(navodno to povecava sanse za 60%), ali to je bilo pre tri godine.
Koju su ti terapiju pripisali?
ja sam takodje imala neka pitanja u vezi endometrioze, ali mi jos niko ne odgovara, pa sad vidim i kod tebe slican problem. Kako se jos kod tebe prikazuju ti problemi koje ti pravi endometrioza, da su ti ciklusi neredovni, kako se uvek zna da folikul nije pukao?
Meni su redovni ciklusi i navodno ovulacije(sad vec sumnjam) , ali znam da mi je doktorka posle laparoskopije rekla da je malo izbisila jajnike da bi se lakse oslobadjala jajasca(navodno to povecava sanse za 60%), ali to je bilo pre tri godine.
Koju su ti terapiju pripisali?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja sam takodje operisala cistu na jajniku laparoskopskim putem, ali zahvaljujuci lagodnom odnosu lekara, nisam upozorena da se ova podmukla bolest cesto vraca. "Vi ste sada kompletno zdravi i mozete slobodno planirati porodicu", rece covek i ostade ziv. Stoga godinu dana nisam isla na kontrolu, a kada sam se nakanila, pod hitno sam ponovo morala na operaciju. Nazalost, ovo se zavrsilo odstranjivanjem celog jajnika. Naime, kada endometrioticna cista predje odredjenu velicinu, operacija postaje neizbezna (dok je manjeg precnika, pribegava se "pracenju"), ali posle toga morate se redovno kotrolisati.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Maj 20, 2006 9:48 pm
Endometrioza
Nina, doktor koji mi je radio laparoskopiju,istu stvar je uradio(izbušio jajnike).Međutim,on kaže da se posle 2 godine jajnik ponovo prevlači tom opnom!Meni to nije pomoglo,u oktobru će biti 2 godine od tog zahvata.
Pozdrav
Nina, doktor koji mi je radio laparoskopiju,istu stvar je uradio(izbušio jajnike).Međutim,on kaže da se posle 2 godine jajnik ponovo prevlači tom opnom!Meni to nije pomoglo,u oktobru će biti 2 godine od tog zahvata.
Pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Endometrioza je jednostavno receno pojava/bolest kada se sluznica materije ( endometrijum ) nalazi na mjestima izvan materice, kao sto su jajnici, trbusna ovojnica, u karlici, na crijevima, na plucima, u epiziotomiji, u pupku, u misicu materice ( kada se zove adenomioza ), da dijafragmi, mokracnoj besici...Posto sluzcnia materice podlijeze uticaju hormonalnim promjenama u ciklusu, bez obzira gdje se endometrijum nalazio, ponasa se isto...umnozavaju se celije i krvni sudovi, bubre, prskaju kada dobijete menstruaciju i krvare dok god imate menstruaciju, pa se ovisno od lokalizacije i velicine endometrioticnog zarista javljaju i simptomi u odredjenoj regiji.Zene koje nemaju menstruaciju obicno nemaju ni probleme vezane za endometriozu ( ili bolje receno veoma rijetko ! hronicni bol u karlici ), sto znaci da je ovo bolest reproduktivnog perioda zene.
Najcesci simptomi zbog kojih se zene koje imaju endometriozu jave ginekologu jesu bolne menstruacije, bolni seksualni odnosi, bolovi u dnu stomaka koji se javljaju ciklicno sa menstruacijom, dugotrajni bol u karlici, problemi infertiliteta...
Koliko se cesto javlja ?
Zavisno od posmatrane populacije...
- u opstoj ginekoloskoj populaciji se javlja u 7-10% zena
- u populaciji premenopauzalnih zena do 50 %
- u populaciji zena koje imaju problem infertiliteta 40%- kod zena koje imaju hronicni bol u karlici izmedju 70-90 %
Vidim da ste citali o endometriozi i vjerujem da ste sad uocili da je to podmukla bolest, za koju mediicna ne zna kako nastaje ( postoje 3 teorije koje su logicne svaka na svoj nacin...moja omiljena je ona o oticanju menstrualne krvi kroz jajovode i sirenje u abdominalnu supljinu, ali tom teorijom ne mozemo da objasnimo prisustvo endometrioza kod djevojcica koje nikad nisu imale menstruacije, za sto vrijedi teorija celomske metaplazije...?! )...Vama teorije i tako mnogo ne pomazu.
Kada se dijagnostikuje endometrioza ( klinicki +/-histoloski ), tretman ovisi od zelje pacijentinje za potomstvom. Ako je to mlada osoba koja nema nikakvu stalnu vezu a razlog laparoskopije je npr. bio stalno prisutan bol, onda se poslije resekcije / ablacije endometrioze uvodi terapija koja suprimira ovulaciju, i menstruaciju kako bi se pomoglo sa bolom...sto se moze raditi sa razlicitim terapijama kao sto su BCP ( kontrac. pilule ), GnRh agonist ( Lupron, Goserelin ), Danazol ( antiestrogen i androgen ), Depo provera injekcijama...tako da je primarna terapija fokusirana na kontrolu ili odsustvo bola.
Kada se radi o problemima infertiliteta onda je pokazano u nekoliko klinicksih istrazivanja da hirurska resekcija +/- kauterizacija endometrioze, dovodi do povecavanja % trudnoca u tretiranoj populaciji vise nego duplo ! U Kanadi su 1997. godine radili istrazivanje na oko 340 zena i posto nisu znali da li hirurska terapija dovodi do poboljsanja, nakon iformisanja pacijentkinja napravili su 2 grupe, i u jednoj grupi od 170 zena su uradili resekciju i kauterizaciju endometrioze, a u drugoj grupi od 170 nisu uradili nista osim pregleda abdomena.
Nakon godinu dana grupa u kojoj nije uradjeno nista je imala 17 % spontanih trudnoca, a u grupi koja je imala resekciju endometrioze je imala 37 % ! i od tada se preporucuje resekcija endometrioze koje svake zene koja ima problem infertiliteta.
Dakle to sto je Vas ginekolog uradio jeste u skladu sa sadasnijm tretmanima endometrioze.
Endometrioza nije bolest koja se hirurskom resekcijom otklanja definitivno ! Procenat vracanja bolesti nakon 1-5 godina poslije hirurske resecije jeste izmedju 44-53 %, sto znaci pola zena skoro ima recidiv bolesti nakon godinu dana.
Najcesci simptomi zbog kojih se zene koje imaju endometriozu jave ginekologu jesu bolne menstruacije, bolni seksualni odnosi, bolovi u dnu stomaka koji se javljaju ciklicno sa menstruacijom, dugotrajni bol u karlici, problemi infertiliteta...
Koliko se cesto javlja ?
Zavisno od posmatrane populacije...
- u opstoj ginekoloskoj populaciji se javlja u 7-10% zena
- u populaciji premenopauzalnih zena do 50 %
- u populaciji zena koje imaju problem infertiliteta 40%- kod zena koje imaju hronicni bol u karlici izmedju 70-90 %
Vidim da ste citali o endometriozi i vjerujem da ste sad uocili da je to podmukla bolest, za koju mediicna ne zna kako nastaje ( postoje 3 teorije koje su logicne svaka na svoj nacin...moja omiljena je ona o oticanju menstrualne krvi kroz jajovode i sirenje u abdominalnu supljinu, ali tom teorijom ne mozemo da objasnimo prisustvo endometrioza kod djevojcica koje nikad nisu imale menstruacije, za sto vrijedi teorija celomske metaplazije...?! )...Vama teorije i tako mnogo ne pomazu.
Kada se dijagnostikuje endometrioza ( klinicki +/-histoloski ), tretman ovisi od zelje pacijentinje za potomstvom. Ako je to mlada osoba koja nema nikakvu stalnu vezu a razlog laparoskopije je npr. bio stalno prisutan bol, onda se poslije resekcije / ablacije endometrioze uvodi terapija koja suprimira ovulaciju, i menstruaciju kako bi se pomoglo sa bolom...sto se moze raditi sa razlicitim terapijama kao sto su BCP ( kontrac. pilule ), GnRh agonist ( Lupron, Goserelin ), Danazol ( antiestrogen i androgen ), Depo provera injekcijama...tako da je primarna terapija fokusirana na kontrolu ili odsustvo bola.
Kada se radi o problemima infertiliteta onda je pokazano u nekoliko klinicksih istrazivanja da hirurska resekcija +/- kauterizacija endometrioze, dovodi do povecavanja % trudnoca u tretiranoj populaciji vise nego duplo ! U Kanadi su 1997. godine radili istrazivanje na oko 340 zena i posto nisu znali da li hirurska terapija dovodi do poboljsanja, nakon iformisanja pacijentkinja napravili su 2 grupe, i u jednoj grupi od 170 zena su uradili resekciju i kauterizaciju endometrioze, a u drugoj grupi od 170 nisu uradili nista osim pregleda abdomena.
Nakon godinu dana grupa u kojoj nije uradjeno nista je imala 17 % spontanih trudnoca, a u grupi koja je imala resekciju endometrioze je imala 37 % ! i od tada se preporucuje resekcija endometrioze koje svake zene koja ima problem infertiliteta.
Dakle to sto je Vas ginekolog uradio jeste u skladu sa sadasnijm tretmanima endometrioze.
Endometrioza nije bolest koja se hirurskom resekcijom otklanja definitivno ! Procenat vracanja bolesti nakon 1-5 godina poslije hirurske resecije jeste izmedju 44-53 %, sto znaci pola zena skoro ima recidiv bolesti nakon godinu dana.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Endometrioza je bolest implantiranja endometrijalnih žlezda i strome (vezivnog tkiva) van materične šupljine.
Teorije uzroka endometrioze su
[1] retrogradni tok menstrualne krvi kroz jajovode (tube) u trbušnu duplju,
[2] vascularni ili limfatički transport fragmenata endometriuma ,
[3] metaplazija tj. transformacija coelomskog endoteliuma u endometrialni-tip žlezda.
Endometrioza je povezana sa bolom u maloj karlici, jako bolnim menstruacijama i sterilitetom!
Učestalost je 10% kod žena u reproductivnom dobu, a 25% do 48% kod infertilnih žena.
K.W. Schweppe, Frauenklinic Ammerland, Teaching Hospital of the University of Göttingen, Westerstede, Germany, and Phillip R. Koninckx, Center for Surgical Technologies, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium, opisuju endometriozu kao hirurško oboljenje sa različitim formama oboljenja: subtilnim, tipičnim, dubokim i cistama jajnika. Podvlače značaj kliničkog pregleda u vreme menstruacije kao gold standarda kod tipa endometrioze koji se ne vidi tokom hirurške eksploracije.
Preporučuju laparaskopsku vaporizaciju žarišta endometrioze!
Oni zastupaju zastupaju mišljenje da je potreban medikamentozni tretman protiv vraćanja bolesti, sem kod cisti > 5 cm, u kom slučaju preporučuju ponovni hiruški treman.
Z. Rosenwaks, Center for Reproductive Medicine and Infertility, Weill Medical College of Cornell University, New York, NY, smatra da endometrioza smanjuje uspešnost ishoda IVF. Mada ima i oprečnih mišljenja.
Stepen zahvaćenosti endometriozom ne igra ulogu u ishodu već postignute trudnoće.
Utvrđeno je da žene sa težim formama endometrioze pogotovu mlađe pacijentkinje lošije odgovaraju na stimulaciju nego one sa blažim formama bolesti.
Kombinacija hiruškog tretmana tj. laparaskopske evaporizacije pogotovu laserom u kombinaciji sa lekovima (GnRH agonists, progestini, ili danazol) daje najbolje rezultate!Antibebi pilule sa današnjim niskim dozama hormona manje su efikasne. Vidim da se pokušava sa anti-bebi pilulama (Shering), koje inače smanjuju menstrualno krvarenje na minimum!
Pozdrav i dobro zdravlje! Dr Peđa