Hipoglikemija
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hipoglikemija
I ranije mi se desilo da upadnem u hipoglikemiju ali klasika:drhtanje ruku i nogu,blago preznojavanje i sl.Medjutim,od kada sam na Novorapidu i Lantusu,desilo mi se vec 2-3 puta da se hipoglikemija manifestuje i to bez drhtanja ali mi utrne jezik i zamuti mi se vid.Da li se ovo nekome desavalo i sta moze da bude kada se ovako manifestuje hipo?
Kad smo vec kod hipoglikemije, moram da vam se pozalim.I ja imam te klasicne simptome: drhtanje ruku,preznojavanje...Ali, danas kad sam izasla sa drugaricom u setnju posle dorucka, secer mi je pao jer sam relativnono malo doruckovala.Naravno desavalo mi se to i ranije, ali ovaj put nisu to bili klasicni simptomi.Tako da sam bila u dilemi, ali ipak smazala sam novi Nestle Lion(savrsen je).
E, ljudi zanima me sta vi smazete kad imate hipo?

E, ljudi zanima me sta vi smazete kad imate hipo?

HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE! 

-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
CEO FRIZIDER!halle napisao:E, ljudi zanima me sta vi smazete kad imate hipo?

Kasicica meda, ili parce hleba i mleko, ili sok, koka kola... Najvaznije je (i ujedno jaaaako tesko) sacekati 15 minuta, pa ako ne prodje, opet gricnem/popijem nesto od toga

Ima i pravilo 15 + 15, a to je pojesti 15 gr ugljenih hidrata, pa sacekati 15 minuta. Ako ne prodje, ponovis postupak.
Neko radije jede slano, a neko navali na slatkise. Znam samo da je cokolada najgore resenje.
Inace, posle hipa ostane izluceni adrenalin i ostali hormoni (jer u hipu se organizam brani), pa su zbog toga kasnije visoki seceri. Zato ne valja preterivati

Ja imam taj problem da u zadnje vrijeme ne mogu da osjetim iste simptome hipoglikemije kao do prije godinu-dvije. Kao sto su mnogi ovde napisali, prije sam osjecao drhtanje, hladan znoj, tackice pred ocima itd.. a sada - nista. Tek kad padnem katastrofalno nisko na oko 2 onda pocnem da dobijam simptome i onda nastupa klasicna panika i trpanja svega zivog u sebe. Ovo me plasi jer se bojim da necu reagovati ako bi slucajno spavao malo duze jedan dan - a pumpa nastavlja sa svojim poslom.
Na svu srecu to mi se desi svega par puta godisnje ali i to je previse.
Na svu srecu to mi se desi svega par puta godisnje ali i to je previse.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Mozes li da ustanovis kada (ili zasto) su se javljale, pa da preventivno postupis pre nego legnes... Ili neki temp. basal rate, ako hoces da spavas duze... Sta mislis?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm
Taj nagli pad secera iz visokog u nizi izaziva osecaj hipo iako nije..ustvari samo to brzo snizavanje, desavalo mi se mnogo puta...kad izmerim-nisam u hipoglikemiji a osecam se tako.
To tnjenje kod hipo, javlja se naravno...meni se oduzimaju sake koliko utrnu, zamuti vid isl, nije vezano za Lantus posebno ili neki drugi insulin.
Hipoglikemiju oduvek koristim da pojedem neki omiljeni slatkis(krem bananu), a desavalo se i da mi se smuci od silnih slatkisa
Hvala ti boze na pumpi, sad se povratim za sekund.
To tnjenje kod hipo, javlja se naravno...meni se oduzimaju sake koliko utrnu, zamuti vid isl, nije vezano za Lantus posebno ili neki drugi insulin.
Hipoglikemiju oduvek koristim da pojedem neki omiljeni slatkis(krem bananu), a desavalo se i da mi se smuci od silnih slatkisa

-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 17, 2005 10:15 pm
Pa i ja imam problema sa hipo.Zadnjih godinu dana skoro i ne znam kada sam hipo.Desava se da pijem vise vode nego uobicajeno, da osecam neku mucninu i naravno pomislim na visok secer-izmerim i najcesce ispod 3mmol, desava se da u takvim trenucima i ne izmerim secer vec se bacim na fizicku aktivnost i onda toliko se izgubim da ne mogu sam sebi da pomognem vec to ucini neko iz moje okoline(vecina zna sta uciniti tada).Verujte, mnogo me nervira sto kada sam hipo uopste nisam gladan, cak mi je muka na pomisao na hranu.
Zivot je gorak!? Ja sam nasao ono najsladje u njemu
-
- Saradnik
- Kontakt:
I kod mene su se promenili simptomi hipo. Nekad mi je samo nešto "mutna" glava, a kad izmerim - šećer oko dvojke... Dešava mi se takođe da osećam umor i žeđ i pomislim "ma 100% hiper", kad ono sasvim obrnuto. Zato se više ne odvajam od aparata 

-
- Aktivan član
-
- Saradnik
- Kontakt:
Dobro pitanje... Ajde da se raspitamo negde 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Meni se vrlo često dešavaju hipoglikemije,
i to u raznim oblicima..
U početku iz čistog neznanja, pa zbog viška insulina, pa zbog traganja za vremenom - kada treba da jedem posle insulina (sporo mi deluje insulin), pa zbog malo hrane, pa zbog puno hrane ali sa nedovoljno UH, pa zbog fizičke aktivnosti, pa noćne hipo zbog pika dejstva ins., pa mesec, pa zvezde....Došlo je do toga da mi ne prođe ni jedan dan bez nje, što je vrlo loše, i kako mi je i lekar rekao, - manje zlo je da mi je šećer 8 deset dana konstantno nego jedna hipoglikemija..Mozak bez kiseonika i glukoze ne može, i kada ostane bez nje alarmira ceo organizam, počinje da se "brani od gladi" viškom adrenalina, što je stravičan stres, i ostavlja posledice na mozgu...
Evo šta su meni rekla 2 endokrinologa: subjektivni osećaj hipoglikemije zavisi pre svega od brzine pada šećera, a manje od njegove apsolutne vrednosti u krvi; Tako se dešava da se lošije osećaš kada se šećer u kratkom vremenu sjuri npr. sa 20 na 10, nego kada ti je šećer 3, - ali je lagano došlo do te vrednosti...U tom slučaju hipoglikemija može podsećati na hiperglikemiju, i uopšte ne mora biti klasičnih simptoma (drhtanje, znojenje, zamućen vid...), već se samo javi osećaj blage konfuzije i zamora...Zato imamo merače, pa kad nešto nije kako valja, brzo dobiješ odgovor.
Pored toga mislim da veliku ulogu u tome ima i vrsta insulina (pogotovo bazalnog), jer su analozi "mirniji" od humanih i nemaju drastične pikove u svom dejstvu. Ja uzimam insulatard - koji mi je pravio hipo noću, i na žalost nisam se budila, niti sam imala noćne more, i čak su i jutarnji šećeri bili skroz u normali - nisu skakali zbog tih noćnih hipogl. (sve do nedavno), ali sam ujutru jedva ustajala, umorna kao da nisam spavala..
Nedavno sam smanjila večernju dozu, ali još uvek imam problem sa jutarnjim šećerom koji kao da se pretplatio na 8..
Što se tiče toga šta jesti kada padne šećer, meni npr. najbrže pomogne med, mada bih najradije smazala sve što padne pod ruku, što sam nekoliko puta i uradila, a posledice znate i sami...Začarani krug...
Pozdrav svima

U početku iz čistog neznanja, pa zbog viška insulina, pa zbog traganja za vremenom - kada treba da jedem posle insulina (sporo mi deluje insulin), pa zbog malo hrane, pa zbog puno hrane ali sa nedovoljno UH, pa zbog fizičke aktivnosti, pa noćne hipo zbog pika dejstva ins., pa mesec, pa zvezde....Došlo je do toga da mi ne prođe ni jedan dan bez nje, što je vrlo loše, i kako mi je i lekar rekao, - manje zlo je da mi je šećer 8 deset dana konstantno nego jedna hipoglikemija..Mozak bez kiseonika i glukoze ne može, i kada ostane bez nje alarmira ceo organizam, počinje da se "brani od gladi" viškom adrenalina, što je stravičan stres, i ostavlja posledice na mozgu...
Evo šta su meni rekla 2 endokrinologa: subjektivni osećaj hipoglikemije zavisi pre svega od brzine pada šećera, a manje od njegove apsolutne vrednosti u krvi; Tako se dešava da se lošije osećaš kada se šećer u kratkom vremenu sjuri npr. sa 20 na 10, nego kada ti je šećer 3, - ali je lagano došlo do te vrednosti...U tom slučaju hipoglikemija može podsećati na hiperglikemiju, i uopšte ne mora biti klasičnih simptoma (drhtanje, znojenje, zamućen vid...), već se samo javi osećaj blage konfuzije i zamora...Zato imamo merače, pa kad nešto nije kako valja, brzo dobiješ odgovor.
Pored toga mislim da veliku ulogu u tome ima i vrsta insulina (pogotovo bazalnog), jer su analozi "mirniji" od humanih i nemaju drastične pikove u svom dejstvu. Ja uzimam insulatard - koji mi je pravio hipo noću, i na žalost nisam se budila, niti sam imala noćne more, i čak su i jutarnji šećeri bili skroz u normali - nisu skakali zbog tih noćnih hipogl. (sve do nedavno), ali sam ujutru jedva ustajala, umorna kao da nisam spavala..
Nedavno sam smanjila večernju dozu, ali još uvek imam problem sa jutarnjim šećerom koji kao da se pretplatio na 8..
Što se tiče toga šta jesti kada padne šećer, meni npr. najbrže pomogne med, mada bih najradije smazala sve što padne pod ruku, što sam nekoliko puta i uradila, a posledice znate i sami...Začarani krug...
Pozdrav svima
-
- Aktivan član
nagli pad glikemije naravno losije utice na organizam...jednom sam negde procitala da moze da dovede do embolije tj oticanja mozga ali vezano je za prebrzo skidanje secera datim insulinom kad su oni visoki, po pravilu brzodelujucim...sto se simptoma tice, individualni su ali svakom od nas jednako neprijatni( mene uzasno bas zaboli glava i boli me celog tog dana, takodje mi utrnu ruke tj sake, zbog polineuropatije)
sa secerom ispod 1,5 tesko se covek sam vraca, srecom nesto odradi i organizam pa bude posle i 20 bez da se najedes, ali bolje to nego koma...
Ovo sto si ti o sebi napisala jako me podseca na mene pre pumpe, inace kad osetim hipo, ne merim ga jer znam da sam u hipo..merim posle, kad se dobro najedem, pa dodam malo insulina da to spustim ako treba i kao sto kazes...u krug
A inace jedna hipoglikemija moze u najgorem slucaju da ti pokvari secere celih nedelju dana
sa secerom ispod 1,5 tesko se covek sam vraca, srecom nesto odradi i organizam pa bude posle i 20 bez da se najedes, ali bolje to nego koma...
Ovo sto si ti o sebi napisala jako me podseca na mene pre pumpe, inace kad osetim hipo, ne merim ga jer znam da sam u hipo..merim posle, kad se dobro najedem, pa dodam malo insulina da to spustim ako treba i kao sto kazes...u krug
A inace jedna hipoglikemija moze u najgorem slucaju da ti pokvari secere celih nedelju dana