Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.
Kao prvo ova tema ako pripada drugom
podforumu(neurologija) molim admine da je tamo prebace.
Naime radi se o dopleru krvnih sudova vrata,i TCD.
U prvom prilogu se nalazi nalaz zajedno, a u drugom i trecem prilogu su posebno nalazi za dopler vratnih karotida, i TCD.
Prvi pregled se dogodio u januaru 2013, a drugi u aprilu 2013.
Ako bi neko od doktora mogao da uporedi nalaze, i malo da rastumaci iste.
Pregled iz prvog priloga je trajao 3-4minuta, a pregled iz drugog, i treceg priloga 30 min. ne racunajuci pauzu.
Hvala unapred.
prilog1
Hvala na brzom odgovoru drbgd.
To sto ste naveli meni je receno na oba pregleda, medjutim nikako mi nije jasno da u prvom pregledu toliko omanu u protoku krvi, kao u precniku krvnog suda.
Evo, ako nekoga interesuje ,mogu da obelodanim gde su radjeni pregledi, i na koji nacin.
Prvi pregled privatno, drugi bolnica Sveti Sava u Bgd.
Da li je moguce da nas privatnici rade samo tako?
Ne zelim trece misljenje, bolnica Sveti Sava,i doktori ,koji su mi izvrsili preglede su zakljucujuci iz samih pregleda , iskusni u tom poslu.Takodje bih rekao i da su veoma strucni za posao , koji obavljaju.
Sam pregled je trajao oko 30min, prvo dopler karotida, pa TCD. Uredjaji su svemirske tehnologije, u odnosu na uredjaje privtne klinike ,i sam pregled ,koji je tamo trajao (3min) govori o tome da je uradjen povrsno.
Pregledi TCD u bolnici S.S. sadrze i pregled kroz ocne otvore, kao i preglede sondom oko usiju, dok kod pregleda privatnika to ne postoji(bar ne kod ovog gde sam bio).
I da pomenem da pritisci , kao i trazenje sondom po vratu, jako pritiskanje sonde, mi govori da se bas ne moze nonsalantno preci preko vrata ,kao sto je bilo kod privatnika.Zato su vrednosti kod privatnika toliko drukcije ,mada su u "moju korist".
E, da privatnu ordinaciju sam izabrao po ceni, kao jednu od najjeftinijih, ali i poznatiju u N.Sadu. KLinika Pekic. Ovo sam napisao zbog ljudi ,koji trebaju na pregled, da ne dobiju lazne rezultate...
Mene jos samo interesuje, posto mi je maticni neurolog napustio DZ, i nemamo neurologa, tumacenje nekih reci u nalazima, kao sto je anterogradni protok ,IMK do 0,8 ,ACI, sto krace.