Draga Aleksandra,
Mogu da zamislim koliko ste godina potrosili obilazeci lijecnike i trazeci lijek da biste osjetili poboljsanje tek nakon kontraceptivnih pilula i zapravo mi dali 'hint' / znak o cemu se radi kod Vas. Iskreno ja sam znala vrlo malo o promjenama koze u toku menstrualnog ciklusa a nista o problemu koji se zove
AUTOIMUNI PROGESTERON DERMATITIS (autoimmune progesteron dermatitis ) dok mi prosle godine nije usetala u ordinaciju mlada djevojka u svojim 20-tim,koja mi je bila student na rotaciji iz ginekologije a ovaj put je dosla kao pacijent, noseci u sred oktobra japanke, jer nije mogla obuti normalnu obucu ! i rekla..."dosla sam da Vam pokazem sta me muci godinama, ali posto sam imala neredovne i bolne menstruacije, dobila sam kontraceptivne pilule i ovi kozni problemi su se gotovo povukli, iako ja jos uvijek ne znam zbog cega se ovo desava ! Odlucila sam da preskocim pilule ovog mjeseca i dosla sam da Vam pokazem kako moja koza izgleda"...uslikala sam promjene tako da to imam dokumentovano i mogu Vam jednom poslati, ali su mi slike u ordinaciji. Zapravo ona je imala ogromne tamne fleke na rukama i stopalima i ponegdje po tijelu koje su bile pracene otocima, tako da je to izgledalo kao da ju je neko pretukao po rukama i nogama, a uz to ju je to svrbilo, nije mogla da drzi olovku u ruci, i da uci, i kako su dolazili ispiti umjesto da uradimo testove, ona je pocela ponovo da pije pilule.
U svakom slucaju mene je to ponukalo da malo vise procitam uticaju hormona na kozu i evo sumiracu Vam o cemu se najverovatnije radi.
Sve zene reproduktivnog perioda su svjesne da se u toku menstrualnog ciklusa mijenja stanje koze a za to su odgovorni estrogen i progesteron jer koza je prepuna receptora za oba hormona.
Efekti estrogena na kozu su slijedeci:
- suprimira zlijezde lojnice
- povecava nivo hijaluronske kiseline koja opet veze vodu
- usporavaju pucanje kolagena ( zato koza brze stari u menopauzi )
- stimulise melanogenezu tako da se cseto desava da zene pred menstruaciju dobiju tamne kolutove oko ociju i bradavica
- usporava rast kose
- djeluje antiinflamatorno
Efekti progesterona na kozu su manje jasni, ali ono sto znamo do sada jeste da :
- se povecava prokrvljenost koze u drugoj polovini menstrualnog ciklusa
- povecava se aktivnost zlijezda lojnica uzrokujuci seboreju ili pogorsavanje iste, vrlo cesto se povecava nastajanje ili pogorsavanje akni predmenstrualno.
Poznato je da predmenstrualne hormonalne promjene dovode do pogorsanja vec postojeci dermatoza, kao sto su acne vulgaris, rosacea, kozni lupus dermatosus, psorijaza, atopicni ekcem, lichen planus, erythema multiforme, urticara...i obicno se mislilo da su kozne promjene koje se javljaju predmenstrualno zapravo simptom vec postojece dijagnostikovane ili nedijagnostikovane bolesti koje se pogorsavaju prije menstruacije ili poslije ovulacije, a ne poseban klinicki entitet.
Prvi slucaj AUTOIMUNOG PROGESTERON DERMATITISA (
AIPD ) je opisan u literaturi 1921. godine od strane dr.Geber, a do sada je opisano od prilike 50 slucajeva u svijetu ! sto znaci da je to veoma rijetko oboljenje. Opisano je samo kod zena koje imaju ovulaciju ! dakle
desava se samo kod ovulatornih ciklusa a
pocetak se obicno javlja na pocetku adolescencije...od prilike 1-2 godine poslije menarhe ( prve menstruacije ) kada se uspostavi ciklicna ravnoteza funkcionisanja hipotalamus - hipofiza - ovarijalna osovina, dakle kada ciklusi postanu redovni i ovulatorni, sto je obicno oko 14 - 16 godine zivota.
Dvije trecine pacijenata je bilo izlozeno egzogenom progesteronu u formi kontraceptivnih pilula prije nego se AIPD desio, ali trecina pacijenata nije nikad koristila nikakvu kontracepciju.
Karakteristicno je da kozne promjene koje imaju veoma sarolike manifestacije, se desavaju u kasnijoj fazi druge polovine menstrualnog ciklusa sa najcescim javljanjem predmenstrualno ! i sa povlacenjem 2-3 dana nakon pocetka menstruacije.
Dijagnoza se postavlja klinicki, kada pacijent ima sve testove ( gljiivice, bakterije, virusi, alergijske testove ) negativne i kada se moze uociti timing of symptoms related to the menstrual cycle !,
pozitivnim progesteron challange test ( sa oralnim ili IM progesteronom ) u prvoj fazi ciklusa.
Terapija za AIPD jeste uciniti cikluse anovulatornim i sprijeciti postovulatorni rast progesterona i autoimunu reakciju Vaseg tijela na isti ! Zato ste vi osjetili olaksanje sa koristenjem
kontraceptivnim pilula. Davanje kortikosteroida nije urodilo niikakvih plodom.
Kod jednog broja pacijenata je primjecen dobar odgovor na
Tamoxifen, koji je antiestrogen, ali isto tako ce doci do izostanka menstruacije, i ne mislim da je za Vas lijek izbora.
U veoma ozbiljnim slucajevima kada su pacijenti imali tako ozbiljne tegobe da nisu mogli da funkcionisu, kao sto je opsta urtikarija, sa svrabom i osipom po cijelom tijelu, i kada su pacijentkinje zavrsile planiranje porodice ( radjanje ), onda je predlozeno
hirursko odstranjivanje jajnika.
Dakle za sada pilule protiv trudnoce su Vasa terapija izbora.
Kada pozelite trudnocu moracete da zivite sa tim promjenama a trudnoca je anovulatorno stanje koje obicno u 95% slucajeva donosi poboljsanje, samo 2 od 31 pacijentkinje ( u pregledu literature ) su imale pogorsanje simptoma, sto je optimisticno.
Sve najbolje Vam zelim i zamolila bih Vas ako nije problem da zamolite nekog da kada se te pojave pojave uslika iste ( samo dijelove tijela gdje se javljaju izbliza ) bez Vaseg lica i ako mi mozete poslati te slike na slijedeci e mail
[email protected] kako bih mogla da koristim iste slike u svojim prezentacijama.