Oporavak nakon istegnuca ligamenata

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Zmajontije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 02, 2013 4:39 pm

Oporavak nakon istegnuca ligamenata

Post od Zmajontije »

Pre mesec dana na treningu (kosarka) iscasila sam desni skocni zglob i istegla ligamente pri doskoku za sut. Noga mi je momentalno otekla i izgledalo je kao da imam jabuku umesto zgloba. Trener mi je to odmah namestio. Ali sam nakon toga ipak otisla na snimanje u bolnicu i tamo su mi dali da nosim longetu 7 dana uz dijagnozu da sam bas fino istegla ligamente, da pijem Himoral i jos nesto za bolove, i da mi nema sporta bar dve nedelje, ako ne i vise. Nakon sedam dana, otok je bio spao nesto malo, lekar je rekao da dodjem na kontrolu po potrebi i to je to. :o
Istog dana treneri su nam doveli nekog fizioterapeuta koji mi je tri dana masirao zglob nekom ruskom mascu koja uzasno pece, i nakon toga nogu uvijao u elasticnu foliju. To mi je dosta pomoglo, povukle su se i modrice i podlivi i pocela sam da hodam normalno. Kupila sam neki steznik na pertlanje i na trening sam se vratila pre nedelju dana, pa treniram polako i umereno, iako me bol nije prosao u potpunosti.Medjutim, vidim da je zglob rasiren. Laicki da opisem: kao da se nesto uvuklo pod kosti i rasirilo ih. I dalje me boli noga, ne mogu da cucnem, tj. kad se spustim u stav, zateze me i boli. I imam osecaj kao da mi je neko stavio kamen u zglob, nekako mi je tezak i krut. :( Boli me dok spavam, i kao da se koci. U gradu gde zivim, lekari, treneri i fizioterapeuti se ne slazu sa stavovima: neki ne daju da treniram, neki me teraju da treniram, neki kazu da hladim, neki da masiram...
Ovo mi je prva povreda i ja pojma nemam sta da radim, a ne zelim da mi zglob ostane ovakav :(
Ostavljam sliku da bi se bolje videlo kako to sada izgleda.
Hvala unapred na pomoci...
http://www.dodaj.rs/f/1A/rs/28FKhBkU/2013-04-02-248.jpg
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: Oporavak nakon istegnuca ligamenata

Post od terapeut »

Mesec dana je jako malo za saniranje ovako ozbiljne povrede i povratak na teren.
Terapija led tri puta dnevno da se skine otok jer je to primarno i najvaznije,sto duze otok traje pritisnuti su meka tkiva,krvni sudovi i nervni zavrseci ,a treniranjem se otok samo povecava.Takodje tri puta dnevno raditi vezbe za smanjnenje otoka ... http://www.doktor.rs/forum/ortopedija/p ... 48054.html iscitati ovde da se ne ponavljam.Pozdrav
Zmajontije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 02, 2013 4:39 pm

Re: Oporavak nakon istegnuca ligamenata

Post od Zmajontije »

Hvala puno na odgovoru!
Odgovori