Sumnjam da imam policisticne jajnike
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Sumnjam da imam policisticne jajnike
Imam 32 godine.Imam jedno dete.Menstruacije su mi neredovne, u 3 meseca imam 2 menstuacije,zadnja kasni malo vise,poslednja je bila 4.02. a sada je 19.03 a jos uvek nemam nikakve simptome PMS-a koji je u mom slucaju jako izrazen:glavobolje,bolovi u nogama i stomaku,natecene i osetljive grudi,akne...Visoka sam 162,trenutno imam 67 kg ali mi tezina varira od 57-69 kg, nekad i u kratkom roku(1-2 meseca).Od puberteta imam pojacanu maljavost ali u par zadnjih godina pocele su da se pojavljuju sve vise malje na bradi,podbratku ispod donje usne,na grudima oko bradavica i na stomaku.Inace rodila sam dete sa 18 god.Izmedju menstruacija imam povremeno blago krvarenje,nesto kao razredjena krv,a menstruacije su obilne.Vise puta sam sezbog toga javljala ginekologu ali mi je ona rekla da to nije nista stasno,desava se kad su plodni dani i da je sve ostalo u redu(maljavost nisam pominjala jer nisam znala je to jedan od simptoma policisticnih jajnika).Da li da se prvo obratim endokrinologu i da proverim hormone,i koji hormoni se proveravaju?Unapred hvala!
Re: Sumnjam da imam policisticne jajnike
Zdravo Mrki,
Hormone koje bi trebalo proveriti na prvom mestu su LH i FSH na 2.dan ciklusa (a oni se obicno proveravaju u paketu sa prolaktinom, estradiolom, testosteronom i progesetronom). Ako je LH>FSH, ako su ti jajnici na uz policisticni i ako imas jos neki od simptoma (maljavost, insulinsku rezistenciju...) onda se to zove PCOS ili sindom policisticnih jajnika. Zavisno od simptoma PCOSy-ja pristupa se njegovom lecenju.
Takodje, treba razlikovati Sindrom policisticnih janika od policisticnih jajnika. Sindrom je uvek skup vise simptoma.
Pozz
Hormone koje bi trebalo proveriti na prvom mestu su LH i FSH na 2.dan ciklusa (a oni se obicno proveravaju u paketu sa prolaktinom, estradiolom, testosteronom i progesetronom). Ako je LH>FSH, ako su ti jajnici na uz policisticni i ako imas jos neki od simptoma (maljavost, insulinsku rezistenciju...) onda se to zove PCOS ili sindom policisticnih jajnika. Zavisno od simptoma PCOSy-ja pristupa se njegovom lecenju.
Takodje, treba razlikovati Sindrom policisticnih janika od policisticnih jajnika. Sindrom je uvek skup vise simptoma.
Pozz