vanredni insulin
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:17 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
vanredni insulin
Na ovom forumu sam procitala da, ukoliko je nekom izrazito visok secer, daje vanredni novorapid. Meni to doktori nisu nikad pominjali, a desava mi se ne retko da mi je secer izuzetno visok. Ima li neko iskustva sa tim?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Zavisi od situacije. Nije samo u pitanju to koliki su šećeri nego i da li se stres nastavlja i da li će još rasti iz istog razloga. Još se ne snalazim potpuno sa koordinacijom između stresnih situacija i mojih šećera.
Nekada je dovoljno samo 2ij, a nekada mi treba i 12 jer mi stres nabije šećere na 20 i više.
Najgore u celoj priči je da mi hrana nikada ne podiže šećere u toj meri u kojoj mi stres zagorčava život, a to može biti i izuzetno pozitivna situacija - npr. kada sam mnogo srećna!!!
Nekada je dovoljno samo 2ij, a nekada mi treba i 12 jer mi stres nabije šećere na 20 i više.
Najgore u celoj priči je da mi hrana nikada ne podiže šećere u toj meri u kojoj mi stres zagorčava život, a to može biti i izuzetno pozitivna situacija - npr. kada sam mnogo srećna!!!

-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Ok, stres je skoro nemoguce 100 posto kontrolisati, ali laka matematika za izracunavanje potrebne doze je svakako dobrodosla. Svako ko prima brzodelujuci pred obroke i po potrebi, trebalo bi da izracuna svoj indeks insulinske osetljivosti. Dakle:
1. Ako si na Actrapidu, formula je sledeca:
80 : Totalna dnevna doza (svi insulini tokom 24h) = indeks insulinske osetljivosti
Primer:
Pred doručak 4 j. Actrapida + 10 j. Insulatarda ili Lantusa
Pred ručak 4 j. Actrapida
Pred večeru 6 j. Actrapida + 16 j. Insulatarda ili Lantusa
Ovde je ukupna dnevna doza 40 jedinica za 24 sata. Indeks insulinske osetljivosti racunas kao 80 : 40 = 2. Ovaj rezultat znaci da ce ti jedna jedinica Actrapida skinuti secer za 2 mmol/l.
2. Ako si na Novorapidu, formula je:
100 : Totalna dnevna doza (svi insulini tokom 24h) = indeks insulinske osetljivosti
Primer:
Pred doručak 4 j. NovoRapida + 10 j. Insulatarda ili Lantusa
Pred ručak 4 j. NovoRapida
Pred večeru 6 j. NovoRapida + 16 j. Insulatarda ili Lantusa
Po istom primeru, ukupna dnevna doza je 40 jedinica za 24 sata. Indeks insulinske osetljivosti racunas kao 100 : 40 = 2,5. Ovaj rezultat znaci da ce ti jedna jedinica NovoRapida skinuti secer za 2,5 mmol/l.
Ovo su samo primeri, pa racunajte za sebe.

1. Ako si na Actrapidu, formula je sledeca:
80 : Totalna dnevna doza (svi insulini tokom 24h) = indeks insulinske osetljivosti
Primer:
Pred doručak 4 j. Actrapida + 10 j. Insulatarda ili Lantusa
Pred ručak 4 j. Actrapida
Pred večeru 6 j. Actrapida + 16 j. Insulatarda ili Lantusa
Ovde je ukupna dnevna doza 40 jedinica za 24 sata. Indeks insulinske osetljivosti racunas kao 80 : 40 = 2. Ovaj rezultat znaci da ce ti jedna jedinica Actrapida skinuti secer za 2 mmol/l.
2. Ako si na Novorapidu, formula je:
100 : Totalna dnevna doza (svi insulini tokom 24h) = indeks insulinske osetljivosti
Primer:
Pred doručak 4 j. NovoRapida + 10 j. Insulatarda ili Lantusa
Pred ručak 4 j. NovoRapida
Pred večeru 6 j. NovoRapida + 16 j. Insulatarda ili Lantusa
Po istom primeru, ukupna dnevna doza je 40 jedinica za 24 sata. Indeks insulinske osetljivosti racunas kao 100 : 40 = 2,5. Ovaj rezultat znaci da ce ti jedna jedinica NovoRapida skinuti secer za 2,5 mmol/l.
Ovo su samo primeri, pa racunajte za sebe.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
vanredni insulin
Kristina je godinu dana dijabeticar i u remisiji je.Trenutno prima 12 j lantusa.Vec nekoliko dana popodne su joj nalazi secera visoki.Onda joj dodajemo mix 30 od 6 do 10 j.To joj nekako snizi secer,ali sporo i mucno, jer secer raste i bez jela po 2mmola na sat.Moramo kod lekara svakako da idemo, ali ako neko ima iskustva sa ovim neka me posavetuje.