VOLELA BIH DA DOBIJEM ODGOVOR!
VOLELA BIH DA DOBIJEM ODGOVOR!
Nova sam na forumu pa ne znam da li sam ili nisam postavila post.Moj problem je sto vec 2 meseca imam uvecane limfne zlezde na vratu 2 i na preponama 4.Sve osim jedne na vratu su manje od 1 cm,i bezbolne su.Od drugih simptoma jedino imam malaksalost i umor bez ikakvog posebnog napora,jako se tesko budim ujutru bez obzira koliko sam spavala.uradila sam krvnu sliku i svi rezultati su mi u redu osim vitamina d koji mi nedostaje,ali kazu da je to normalno s obzirom da zivim u Norveskoj poslednjih 3 godina,pa sad uzimam d vitamin u tabletama.Nisam imala nikakvu infekciju niti sam bila bolesna poslednjih godinu dana.Pa me zanima zasto mogu da se jave limfne zlezde i da li postoji mogucnost da je to Hockinova bolest.Za utorak imam zakazan CT.Sta i koliko moze uopste da se vidi na tom snimanju.Ako bilo ko ima ili imao slicne simptome ili ima ideju sta to moze biti bicu veoma srecna ako dobijem bilo kakav odgovor.Hvala!!!
Re: VOLELA BIH DA DOBIJEM ODGOVOR!
Нека вирусна инфекција, можда. Да те крпељ није угризао пре неког времена?
Nije me nikad ugrizao,ne znam.A zar kod virusnih infekcija CRP i sedimentacija nisu uvecani_kod mene su normalni,zato se i plasim!
Не мора да буде увећано. Може да изгледа да је све у реду. Да ли у Норвешкој постоји дијагностика као што је ирисдијагностика или неке од метода чије сам линкове поставио на мом сајту (адреса и у профилу) под Линкови, Здравље, Дијагностика?
Hvala puno,videcu. I sutra idem na CT.
LImfni čvorovi koji su veći od 1cm su oni koji mogu bit patološki. Sve što je manje od 1 cm ne mora biti značajno. CT snimanje će pokazati gde se nalaze uvećani limfni čvorovi (koliko ih je, koje su veličine) ali pored toga se gledaju i drugi organi pa ćemo imati širu sliku. Nakon CT-a se konsultuje sa hematologom. Ukoliko nalaz ostane beznačajan (osim ovog na vratu) može se uraditi punkcija limfnom čvora na vratu (što bi bila neka vrsta biopsije). E sad, to uvećanje limfnih čvorova može biti tzv. reaktivno koje je posledica upale i takav limfni čvor može ostati uvećan i godinama i da ne pravi probleme. Ali postoji pravilo koje kaže da svaki limfni čvor koji je uvećan više od 3 meseca se treba uputiti hematologu radi daljih ispitivanja. U diferencijalnu dijagnozu ovog problema između ostlog spadaju i limfomi ali ipak da sačekamo nalaz CT-a a nakon toga i hematologa. DAKLE, UVEĆAN LIMFNI ČVOR NE MORA BITI PATOLOGIJA ALI SE NIKAD NE OSTAVLJA TAKAV KAKAV JE NEGO SE ISPITUJE.bokica123 napisao:Nova sam na forumu pa ne znam da li sam ili nisam postavila post.Moj problem je sto vec 2 meseca imam uvecane limfne zlezde na vratu 2 i na preponama 4.Sve osim jedne na vratu su manje od 1 cm,i bezbolne su.Od drugih simptoma jedino imam malaksalost i umor bez ikakvog posebnog napora,jako se tesko budim ujutru bez obzira koliko sam spavala.uradila sam krvnu sliku i svi rezultati su mi u redu osim vitamina d koji mi nedostaje,ali kazu da je to normalno s obzirom da zivim u Norveskoj poslednjih 3 godina,pa sad uzimam d vitamin u tabletama.Nisam imala nikakvu infekciju niti sam bila bolesna poslednjih godinu dana.Pa me zanima zasto mogu da se jave limfne zlezde i da li postoji mogucnost da je to Hockinova bolest.Za utorak imam zakazan CT.Sta i koliko moze uopste da se vidi na tom snimanju.Ako bilo ko ima ili imao slicne simptome ili ima ideju sta to moze biti bicu veoma srecna ako dobijem bilo kakav odgovor.Hvala!!!
Pozdrav.
Hvala puno ovo je bio detaljan odgovor. Jos jednom puno,puno hvala.Pokusala sam doci do hematologa ali je ovde jako tesko doci do specijaliste,cekam sada taj CT,pa cu probati ponovo da pitam lekara da me uputi hematologu,naravno ako je nesto sumnjivo na CT.JOS JEDNOM HVALA!!!
Nema na čemu 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
To nije prica karakteristicna za limfome... A ako cemo posteno, nije karakteristicna uopste za onkolosku patologiju. Vise to govori u prilog nekakve bezvezne virusne infekcije ili nekih drugih stvari koje nemaju nikakve veze sa rakovima.
CT nije reprezentativan za trazenje limfnih cvorova kod nejasnih dijagnoza.
CT nije reprezentativan za trazenje limfnih cvorova kod nejasnih dijagnoza.
U pravu si,ispøstavilo se da sam bila malo pod stresom u zadnje vreme i da nema veze sa limfomima.ali sam bila jako uplasena zasto ih imam. Sad se samo nadam da ce ubrzo da se povuku. Hvala na odgovoru!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Molim
Nemoj se puno sekirati ako se ne povuku za par nedelja, pa i mesec dva
To se desava... Od kijavice do trudnoce, svasta moze napraviti takvu pricu koju si ispricala
Ja sam se jednom (istina na pocetku karijere) zaleteo, pa ortakinji uradio biopsiju limfnih cvorova na vratu jer je bila uplasena... Em sam se napatio dok to nisam povadio, em se rana posle inficirala pa sam je previjao 100 godina, em su je odrali za imunohistohemiju jer patolog nije nista nasao, a ja nakitio nalaz...
Od tad sam se malo imformisao
))))))

Ja sam se jednom (istina na pocetku karijere) zaleteo, pa ortakinji uradio biopsiju limfnih cvorova na vratu jer je bila uplasena... Em sam se napatio dok to nisam povadio, em se rana posle inficirala pa sam je previjao 100 godina, em su je odrali za imunohistohemiju jer patolog nije nista nasao, a ja nakitio nalaz...

Hvala puno na savetima! Pozdrav!!!