Pomoc u tumacenju UZ srca

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mobiland
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2013 9:20 pm

Pomoc u tumacenju UZ srca

Post od mobiland »

Pozdrav svima,voleo bih ako bi neko iz struke mogao da mi lepo objasni ovaj uz nalaz,posto ordinirajuci lekar nije bas bio recit,a dao mi je terapiju koja mi deluje malo mnogo za 28god,mislim dal treba da pijem beta blokatore.Znam da imam mitralni prolaps,doduse ne znam koje kategrije,i posebno me zanima ovo zadebljanje oba perikarda.Hvala unapred

Slika
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: Pomoc u tumacenju UZ srca

Post od uliks1978 »

Nalaz je prilično uredan,to prvo.Sad u detalje.Vrsta aritmije koja Vam je dijagnostifikovana je pretkomorska,s tim što se koda Vas javlja kao tahikardija,zbog čega ste i dobili odgovarajuće terapiju.Uzročnik pretkomorskih ekstrasistola,kao i povremene tahikardije kod vas je nepoznatog porekla,ali to ne treba da Vas naročito brine,pošto su pomenute pojave vrlo prisutne čak i kod potpuno zdravih osoba.Beta blokatore Vam je lekar dao verovatno da bi se predupredile češće epizode tahikardije,ali i kao preventivu potencijalnom opasnijim vrstama aritmije poput atrijalne fibralacije.Ponavljam,nemate razloga za bilo kakvu zabrinutost,pošto ste sudeći po nalazu i činjenici da se dobro osećate,Vi kardiološki potpuno zdravi.No valja biti oprezan.Uzimajte tu terapiju i posle tri meseca se javite lekaru,kako bi se videli njeni efekti.
Prolaps je najnižeg stepena i on ne treba da Vas brine.Zadebljanja perikarda mogu ukazivati na prethodno prelažena infekciju koja je verovvatno dovela do zapaljenja srčane maramice.Sasvim je moguće da je pomenuto stanje bilo blažeg oblika i da ste ga bukvalno pregurali na nogama,ali je ostavilo "uspomenu" u vidu pomenutog zadebljanja koji se na uz registruje kao hiperehogen.
Sve u svemu,nemate razloga za brigu.
mobiland
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2013 9:20 pm

Post od mobiland »

Hvala puno.A zapaljenje maramice je verovatno posledica,duge borbe sa mononukleozom pre 6 godina,preko 40 injekcija i skoro 3 nedelje lezanja u bolnici...
Jos jednom hvala.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član

Post od uliks1978 »

Da,mononukleoza može biti uzročnik perikarditisa.Počnite sa uzimanjem terapije.Čini mi se da će sve biti u najboljem redu
kafkazelko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2013 4:07 pm

Post od kafkazelko »

uliks1978 napisao:Nalaz je prilično uredan,to prvo.Sad u detalje.Vrsta aritmije koja Vam je dijagnostifikovana je pretkomorska,s tim što se koda Vas javlja kao tahikardija,zbog čega ste i dobili odgovarajuće terapiju.Uzročnik pretkomorskih ekstrasistola,kao i povremene tahikardije kod vas je nepoznatog porekla,ali to ne treba da Vas naročito brine,pošto su pomenute pojave vrlo prisutne čak i kod potpuno zdravih osoba.Beta blokatore Vam je lekar dao verovatno da bi se predupredile češće epizode tahikardije,ali i kao preventivu potencijalnom opasnijim vrstama aritmije poput atrijalne fibralacije.Ponavljam,nemate razloga za bilo kakvu zabrinutost,pošto ste sudeći po nalazu i činjenici da se dobro osećate,Vi kardiološki potpuno zdravi.No valja biti oprezan.Uzimajte tu terapiju i posle tri meseca se javite lekaru,kako bi se videli njeni efekti.
Prolaps je najnižeg stepena i on ne treba da Vas brine.Zadebljanja perikarda mogu ukazivati na prethodno prelažena infekciju koja je verovvatno dovela do zapaljenja srčane maramice.Sasvim je moguće da je pomenuto stanje bilo blažeg oblika i da ste ga bukvalno pregurali na nogama,ali je ostavilo "uspomenu" u vidu pomenutog zadebljanja koji se na uz registruje kao hiperehogen.
Sve u svemu,nemate razloga za brigu.
Zao mi je sto se nadovezujem na temu, ali bih molio gospodina Jamesa Joycea :D (Uliksa) da mi odgovori isto nesto u vezi sa nalazom ultrazvuka i holtera i zahvaljujem mu se na eventualnom odgovoru. Ja sam radio ultrazvuk, kardiolog je rekao da je sve u redu sa srcanim misicem, da nema stenoze niti iceg alarmantnog, s tim da je EKG pokazao da postoji nepotpun blok desne grane. Mozete li mi objasniti sta je to? I holter je pokazao da sam imao 70 epozoda tahikardije, minimalan broj otkucaja po minuti je 49, prosjecan 87, a najvisi cak 250 (putovao sam tada autobusom a patim od agorafobije i panicnog poremecaja pa vjerujem da je od napetosti tolika vrijednost broja otkucaja). Imao sam i jednu epizodu apsolutne aritmije (Vi ste spomenuli da je ta aritmija opasna, pa sam se zato Vama obratio, Uliks). Mislim da je trajala oko 19 sekundi, ali nisam siguran (nisu nalazi kod mene trenutno) i bilo je opet za vrijeme putovanja a nisam bi ni naspavan. Je li to opasno? U zakljucku nalaza je napisano da je UREDAN, ali me brinu tolike epozode tahikardije i respiratorne aritmije, te apsolutne (absolute). Navedeno mi je da je to zbog odgovora organizma na simpaticki nervni sistem i da izbjegavam stres i ekscitanse. PAC i PVC se smominjalo u nalazu nesto, ali nije navedeno nista alarmantno u nalazu samom. Mozete li mi objasniti sta znaci apsolutna aritmija, i ako je opasna zasto mi nisu propisani lijekovi, i jesu li tolike tahikardije opasne? Ukoliko Vam nije nesto jasno u ovom opisu upitajte a ja cu sa nalaza procitati i poslati Vam to. Sveusrdno se zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član

Post od uliks1978 »

Pročitavši sve Vaše postove,rekao bih da se kod Vas ipak radi o izvesnim psihološkim problemima,koji i te kako mogu uzrokovati opisane pojave koje Vas toliko zabrinjavaju.No,kako ste postavili neka pitanja vezana za kardiologiju,nastojaću da Vam razjasnim izvesne nedoumice.Pre svega,u vezi sa arrhytmia absoluta.Naime,radi se o relativno čestom poremećaju u normalnom radu srca koji se manifestuje brzim treperenjem pretkomora,što utiče na smanjivanje funkcije srca.Uzeta izolovano i pojedinačno,kao što je to u Vašem slučaju,gde je holterom registrovana jedna epizoda u trajanju od nekoliko desetina sekundi,ova aritmija ne može da ukazuje na postojanje bilo kakvih kardioloških problema.Upravo zato Vam kardilog i nije propisao nikakvu terapiju,pošto je procenjeno da Vaš problem nije kardiološke prirode.
Kada je reč o nepotpunom bloku desne grane radi se o vrsti aritmije u kojem dolazi do kašnjenja u sprovođenju električnog impulsa koje uzrokoje srčane kontrakcije.Ovo stanje ne može da utiče na funkciju srca,niti ugrožava zdravlje osobe kod koje je uočeno.
Respiratorna aritmija predstavlja samo varijaciju u normalnom srčanom ritmu.Dakle,ne radi se ni o kakvoj bolesti.
Na osnovu onoga što ste napisali,savetovao bih Vam da se obratite(ako već niste)psihologu/psihijatru,radi određivanja odgovarajuće terapije.Panični poremećaj i agorafobija ipak zahtevaju ozbiljan pristup.Dobro je što ste pozitivni i uviđate da postoji problem,te da nastojite na različite načine samom sebi da pomognete.Ipak,uz stručan nadzor šanse za Vaš oporavak daleko su veće,a sa ovim i potpuna "eliminacija" neprijatnih epizoda tahikardije.
kafkazelko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2013 4:07 pm

Post od kafkazelko »

Hvala Vam na odgovoru. Zanimalo me je to i lijepo ste objasnili. Nedavno sam otisao neuropsihijatru, pa mi je rekla da imam "F41" (paroksizmalna anksioznost i panicni poremecaj), ali ja sam htio provjeriti i sa kardioloske strane, jer znao sam imati i palpitacije i zamor, dispneju, a cesto imam i fasciklulacije pred samu usnulost, kada se misici opuste. Hvala jos jednom.
Odgovori