Srdačan pozdrav!
Voljela bi čuti Vaše mišljenje vezano uz nalaz i dijagnozu.
Radi se o mojoj baki koja je 1943.godište
Dijagnoza glasi: M19, Arthrosis deformans art. S.C:I dex.
Nalaz UZv dezintometrije pete; Tscor Dpete -2,3 BMD 0,333 KF DXA Tscor kuka -2,65 kičme -3,15
Doktor joj savjetuje da uzima sumeći kalcij. Postoje li još neke teblete koje bi smjela uzimati, budući da ju često muči bol u kostima?
Vaše mišljene za nalaz dezintometrije
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ultrazvucna osteodenzitometrija je manje pouzdana od DXA kicme ili kuka. Po ovim nalazima Vasa baka ima osteoporozu, tj. ozbiljno smanjenje kostane gustine. Ova vrednost kostane gustine ipak ukazuje na to da je potrebna malo jaca terapija od sumeceg kalcijuma, koji je ipak samo dodatak terapiji.
Medjutim, bilo bi dosta glupo da sada izredjam terapiju, jer je ipak najbolje da se javi nekome ko se bavi osteoporozom da se urade neke laboratorijske analize i da se na osnovu njih, nalaza kostane gustine, kao i podataka o nekim eventualnim ranijim bolestima odredi najbolja terapija.
Medjutim, bilo bi dosta glupo da sada izredjam terapiju, jer je ipak najbolje da se javi nekome ko se bavi osteoporozom da se urade neke laboratorijske analize i da se na osnovu njih, nalaza kostane gustine, kao i podataka o nekim eventualnim ranijim bolestima odredi najbolja terapija.
Re: Vaše mišljene za nalaz dezintometrije
Pitanje!!! imaju li uticaj raniji lomovi na nalaz dezintometrije,ja sam zaboravio reci da sam lomio rebra ???
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ako se radi o zglobu kuka onda nema nikakve veze to sto st elomili rebra!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Дензитометријом се одређује густина костију. На месту лома, када зарасте, кост јесте гушћа али је локалног карактера.Amar444 napisao:... imaju li uticaj raniji lomovi na nalaz dezintometrije....