Vaše mišljene za nalaz dezintometrije

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
tih
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 10:14 am

Vaše mišljene za nalaz dezintometrije

Post od tih »

Srdačan pozdrav!
Voljela bi čuti Vaše mišljenje vezano uz nalaz i dijagnozu.
Radi se o mojoj baki koja je 1943.godište
Dijagnoza glasi: M19, Arthrosis deformans art. S.C:I dex.
Nalaz UZv dezintometrije pete; Tscor Dpete -2,3 BMD 0,333 KF DXA Tscor kuka -2,65 kičme -3,15
Doktor joj savjetuje da uzima sumeći kalcij. Postoje li još neke teblete koje bi smjela uzimati, budući da ju često muči bol u kostima?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ultrazvucna osteodenzitometrija je manje pouzdana od DXA kicme ili kuka. Po ovim nalazima Vasa baka ima osteoporozu, tj. ozbiljno smanjenje kostane gustine. Ova vrednost kostane gustine ipak ukazuje na to da je potrebna malo jaca terapija od sumeceg kalcijuma, koji je ipak samo dodatak terapiji.
Medjutim, bilo bi dosta glupo da sada izredjam terapiju, jer je ipak najbolje da se javi nekome ko se bavi osteoporozom da se urade neke laboratorijske analize i da se na osnovu njih, nalaza kostane gustine, kao i podataka o nekim eventualnim ranijim bolestima odredi najbolja terapija.
tih
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 10:14 am

Post od tih »

Hvala Vam Dr. Jovanović na temeljitom i prije svega, brzom odgovoru. Poslušati ćemo Vaš savjet i potražiti drugog doktora, sukladno Vašim preporukama. Želim Vam svako dobro i još jednom HVALA!
Amar444
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 12, 2013 5:47 pm

Re: Vaše mišljene za nalaz dezintometrije

Post od Amar444 »

Pitanje!!! imaju li uticaj raniji lomovi na nalaz dezintometrije,ja sam zaboravio reci da sam lomio rebra ???
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Ako se radi o zglobu kuka onda nema nikakve veze to sto st elomili rebra!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Amar444 napisao:... imaju li uticaj raniji lomovi na nalaz dezintometrije....
Дензитометријом се одређује густина костију. На месту лома, када зарасте, кост јесте гушћа али је локалног карактера.
Odgovori