Hitno mi je potreban savet!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
zanasne
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 21, 2013 11:13 am

Hitno mi je potreban savet!

Post od zanasne »

Hitno mi trba savet,iskreno plasim se odlaska kod lekara,pre desetak dana sam dozivela veliki stres i sok (inace zadnjih 8 god.sam pod stresom i vucaranjem po sudu,jer sam zrtva nasilja),od tada mi se konstantno svakodnevno po nekoliko puta na dan javlja jak bol u predelu srca,kao stezanje ili grcenje,zaustavlja i otezava mi disanje,tesko izgovorim neku rec,znojenje i puls mi je cesto od 120....pa cak i do 150,to se ne desi na sekund,vec potraje i do pola sata......molim za pomoc i savet ili iskustvo
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Hitno mi je potreban savet!

Post od aa_aca »

Имао сам сличне симптоме, такође због дужег стреса. У тренутку јављања проблема потребно је полако и дубоко дисати. За превентиву: магнезијум, Б комплекс, цинк, витамин Ц, довољно воде и обавезно да их све отераш у п.м. Да не бих овде детаљисао, погледај на мом сајту (адресу ћеш наћи у мом профилу) шта сам писао о проблемима са срцем и коришћењем витамина и минерала итд.

Увек уз себе имам таблетице нитроглицерина јер у случају контракције крвних судова могао бих да добијем инфаркт. Нитроглицерин има функцију да шири крвне судове па спречава инфаркт. Добије се главобоља после правилне примене истог али пролазног карактера.

Држ' се!
zanasne
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 21, 2013 11:13 am

Post od zanasne »

Hvala puno,obavezno cu pogledati :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

@zanasne,
preporucujem posetu psihoterapeutu kognitivno-bihejvioralne orijantacije, sa kojim cete u nekoliko seansi "proraditi" simptome, koji ce uskoro nestati.

ideja da neko ko nema dijagnosticki potvrdjenu koronarnu bolest nosi sa sobom nitroglicerin i koristi ga je, takodje, indikacija za posetu psihoterapeutu.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Некој особи која се плаши одласка код обичног лекара, дати савет да иде код психијатра је веома површна и непромишљена.

У савременом свету ношење медицинског нитроглицерина се изједначава са ношењем влажних марамица.

Било би добро да они који се декларишу као лекари, више пажње обрате на особу која тражи помоћ, а не да гледају "шта село прича".
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

poseta kognitivno-bihejvioralnom psihoterapeutu (koji ne mora biti psihijatar, vec moze biti i psiholog) je u ovom slučaju apsolutno medicinski indikovana.
u savremenm svetu, nitroglicerin ne možete kupiti u apoteci bez lekarskog recepta, a doktor koji bi vam napisao takav recept, a da pri tome nije sproveo dijagnostiku koronarne bolesti, ili pak jeste a rezultat dijagnostike je da nema koronarne bolesti bi izgubio licencu, i u slučaju tužbe - platio enormnu odštetu.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

У савременом свету буквално све иде на рецепт, тако да то и није неки аргумент.

Медицински нитроглицерин није лек, него помоћно средство за акутне проблеме. Никакве пропратне ефекте нема осим привремене главобоље и спречавања инфаркта - ако се уопште може рећи да је спасавање живота пропратни ефекат.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

nitroglicerin jeste lek, i u odredjenim situacijama može biti i smrtonosan, pre svega zbog pada sistemskog pritiska koji može biti vrlo brz i vrlo značajan, kada njegova upotreba uvodi u šokno stanje.

infarkt srca nije nekakva omča koja visi nad svačijim vratom! ako nemate koronarnu bolest - ne možete dobiti infarkt, prema tome ne treba da koristite nitroglicerin.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Када се нешто назива именом "лек", сматра се да нешто лечи. Нитроглицерин ништа не лечи него само изазива нагло ширење крвних судова и тиме спречава инфаркт. Лек је исто толико колико и ракија, али још мање. Ракија има више функција осим ширења крвних судова.

Елем, ако се посиса неколико таблетица нитроглицерина или спреј прсне неколико пута, наравно да постоји могућност од свачега, па чак и излива крви у мозак и смрти. Због тога спомињем правилну употребу и читање упутства одмах по куповини препарата. Примена било чега напамет може да буде кобна.

И још нешто, нитроглицерин се не користи као трајан глагол. Он треба да буде спреман да особама које имају проблема са срцем спасе живот. Наравно, ако неки болид саспе пола теглице у уста, сам је крив. Зато опет спомињем едукацију. Човек је сам себи најбољи лекар, осим ако му мозак служи за просто попуњавање унутрашњости лобање.

Битно је да они који ово читају знају да постоје различита мишљења, која треба да доведу до тога да заинтересовани размисле, додатно се информишу и закључе шта им је чинити.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

lek je definisan kao farmakoloski aktivna, prirodna ili sintetisana supstanca, koja je pripremljena u odredjenom obliku, i u odredjenoj kolicini, radi neposredne primene u terapijske, profilakticke ili dijagnosticke svrhe.
nitroglicerin zadovoljava sve ove kriterijume. u okolnostima u kojima moze biti smrtonosan - smrtonosan je u istim onim koncentracijama u kojima je vecini lek.

kazete
Примена било чега напамет може да буде кобна.
svakako, a primena nitroglicerina u skladu sa vasom recenicom
У савременом свету ношење медицинског нитроглицерина се изједначава са ношењем влажних марамица.
je upravo primena napamet, i ona itekako moze biti kobna ko ga bude tako koristio, kao vlazne maramice. opet da napomenem da u svetu niko ne tretira nitroglicerin kao vlazne maramice.

dalje, kazete
Зато опет спомињем едукацију.
pa, i ja vama pokusavam da objasnim da vi NEMATE edukaciju da ljudima savetujete koje lekove da koriste! evo, upravo na ovom primeru potencijalno cak i smrtonosnog nitroglicerina, koji vi poredite sa vlaznim maramicama!

u kontekstu citave nase prepiske, podsetio bih vas da se ovaj sajt naziva "DOKTOR", a ne "alternativni medicinar" - prema tome, ovo nije mesto na kome bi se raspravljalo o alternativnoj medicini, ili polemisalo da li postoji virus HIV-a, i tome slicno. ovo mesto je zamisljeno da okupi ljude koje zanima sta ce im neko od DOKTORA i drugih medicinskih radnika (stomatolozi, fizioterapeuti, med. sestre/tehnicari) reci o problemima koje imaju.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

drbgd napisao:............... u kontekstu citave nase prepiske, podsetio bih vas da se ovaj sajt naziva "DOKTOR", a ne "alternativni medicinar" - prema tome, ovo nije mesto na kome bi se raspravljalo o alternativnoj medicini, ili polemisalo da li postoji virus HIV-a, i tome slicno. ovo mesto je zamisljeno da okupi ljude koje zanima sta ce im neko od DOKTORA i drugih medicinskih radnika (stomatolozi, fizioterapeuti, med. sestre/tehnicari) reci o problemima koje imaju.
Едукација пацијената је неопходна да их такозвани лекари не би завлачили годинама и на крају довели пред свршен чин. Познавао сам превише људи који су чистом лекарском грешком и великим немаром завршили под земљом. Зато, ако сте лекар, немојте да ми говорите о едукацији.

Нема потребе да се овде убеђујемо јер се из примера лепо види како се делови текста ваде из контекста и користе по слободној вољи. Осим тога, ово је форум где људи треба да добију различите информације и размене искуства како би помогли сами себи јер им лекари очигледно нису помогли. Зашто би иначе долазили на форум?! Да ли су лекари на овом форуму нешто другачији од лекара по здравственим установама? Изузетака има свугде. Ко уопште гарантује да је ико лекар ко се овде тако представио?!?!?!
Odgovori