Molim za misljenje o EHO nalazu dojki!!!!

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Sandra84
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2013 12:35 pm

Molim za misljenje o EHO nalazu dojki!!!!

Post od Sandra84 »

U skorije vreme sam primetila braonkasti iscedak iz desne dojke i napipala cvorice u levoj dojci zbog cega sam otisla na eho pregled dojki i obe podpazusne jame.Inace imam 28 godina.Nalaz glasi:
Na eksprimaciju iz desne mamile mala kolicina belicasto-braonkastog iscedka.
Dojke su simetricne,glandularnog tipa,izmenjene po tipu fibromikrocisticne displazije,sa malobrojnim cistama velicine do 5mm,ciste brojnije u desnoj dojci.
U desnoj dojci,u GSK,na oko 2 sata i oko 2cm od mamile se prikazuje hiperehogena promena nepravilnog oblika,horizontalno orjentisana,velicine 8,3x3,6mm,bez posteriornih fenomena,mogla bi odgovarati cisti gustog sadrzaja ili fibroadenomu.
U levoj dojci,u GSK,na oko 1 sat i oko 2cm od mamile se evidentira makrolubulirana,ostro ogranicena,delimicno inkapsulirana promena velicine 11,2x11,4 mm,sa manjom,anehogenom komponentom,bez znacajnog CD signala,sa posteriornim pojacanjen akustickog signala.U istom kvadrantu,na oko 2 sata i oko 2cm od mamile se prikazuje takodje ostro ogranicena,hiperehogena promena velicine 10x12cm,makrolibulirana,sa malobrojnim,sitnim hiperehogenim odjecima unutar iste,bez znacajnih posteriornih fenomena,naleze na fasciju.
U aksilama se evidentiraju malobrojni ovalni limfni nodusi sa hiperehogenim hilusom,desno velicine do 10x5mm,levo 12x5mm,za sada reaktivnog izgleda.
Nalaz u desnoj dojci bi najpre mogao odgovarati cisti gustog sadrzaja,a u levoj dojci solidnim Tu formacijama tipa fibroadenoma,ali se ne mogu sa sigurnoscu iskljuciti ni promene druge etiologije.(taj deo me je posebno zabrinuo!!!)
Savetuje se uraditi bris iscedtka iz desne dojke,pregled hirurga sa eventualnom mamografijom i razmotriti potrebu za FNAB,pregled ginekoliga i endokrinologa ukoliko ima klinickih indikacija.
E,sad...ja sam uzela uput za onkologiju i uspela da zakazem za sledeci petak kod dr.Dzodica koji je,donekle,upoznat sa celom pricom,ali obzirom da do pregleda moram da cekam jos nedelju dana,zamolila bih nekoga sa iskustvom da mi protumaci ovaj nalaz.Unapred zahvalna!
Korisnikov avatar
gerda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 1:25 pm

Re: Molim za misljenje o EHO nalazu dojki!!!!

Post od gerda »

Nalaz pokazuje da je na UZ dojke nađeno to što je nađeno,nemojte paničiti,zakazali ste pregled,danas je sve izlečivo.Nedelju dana čekanja nije dugo,opustite se uradite mamografiju,i sve dalje šta bude trebalo.Niste sami sa takvom dijagnozom,na vreme ste uradili UZ.pa sada opušteno,jer pored vas je dobar lekar koji će vam pomoći.Svako dobro.

Sandra84
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2013 12:35 pm

Post od Sandra84 »

Hvala Vam na odgovoru i na podrsci,inace,cula sam da je dr.Dzodic izuzetno cenjen lekar u svojoj oblasti,tako da mi sad ostaje samo da cekam i pratim dalja uputstva.Jos jednom,hvala.
Korisnikov avatar
gerda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 1:25 pm

Post od gerda »

Ne zahvaljjte toliko,većina nas je prolazila kroz taj pakao od čekanja daljeg lečenja.Verujte biće sve dobro,za utehu i ja sam pre sedamnaest godina prošla kroz to zato samo hrabro ,glavu gore.Javite se svratim ja ponekad na forum.Pozdrav.
Odgovori