cvoric na stitnoj zlezdi

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
vdamnjanovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 2:49 pm

cvoric na stitnoj zlezdi

Post od vdamnjanovic »

Zovem se Valentina i imam 32 god.Prosle godine 14.01. imala sam operaciju cvorica velicine 15mm na stitnoj zlezdi.Sada su se pojavila 2 jedan manji a jedan od 18mm.Molim strucno misljenje sta vi mislite o daljem lecenju
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Ono što se obično radi kada se na štitnoj žlezdi nadje čvor su provera hormona štitne žlezde, UZ (pretpostavljam da ste ga već radili pošto navodite podatak o veličini nodusa), scintigrafija i iglena biopsija da bi se utvrdila priroda čvora.
jesensky
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:18 pm

Re: cvoric na stitnoj zlezdi

Post od jesensky »

vdamnjanovic napisao:Zovem se Valentina i imam 32 god.Prosle godine 14.01. imala sam operaciju cvorica velicine 15mm na stitnoj zlezdi.Sada su se pojavila 2 jedan manji a jedan od 18mm.Molim strucno misljenje sta vi mislite o daljem lecenju

zdravo,meni je takodjer 32 godine,i molio bih te da podijelis to iskustvo operacije sa mnom,posto imam slican problem.
muskarac sam,a u maju 2004.mi je dijagnosticirana nodozna struma(desni rezanj),sa medijalnim solidno-cisticnim cvorom,tada je mjerio 14x14mm.
radio sam i scintigrafiju(bez znakova nodularnosti),punkciju( u razmazu punktata oba cvora je nadjeno dosta koloida),naravno i hormonske pretrage(uvijek u granicama normale),..ca je i nakon punkcije cvor postao manji(posljednja kontrola je bila prije 1,5mj i mjerio je 8x8mm).
medjutim sve od kada mi je otkriven,imam izrazene subjektivne smetnje,kao osjecaj loptice s desne strane grla,ponekad osjecaj gusenja,te bol pri glasnijo prici i jelu.takodjer ponekad imam aritmiju koju prije nikada imao nisam,..a cvor osjecam kao veoma tvrd.
ono sto me zanima je to da li je tebi operisan samo cvor ili ti je odstranjen i dio ili citav rezanj?
razgovarao sam i sa hirurzima i endokrinolozima,hirurzi su stava da bi citav rezanj isao van,a endokrionolozi da bi bilo bolje da samo cvor ide,jer bi mi se narusila horm.ravnoteza.
irena5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2012 4:54 pm

Post od irena5 »

Cao, ja sam irena, imam samo 17 godina, i imam problem sa stitnom zlezdom., tacnije., hormoni FT3 i TSH su u granicama normale., ali FT4 je smanjen i iznosi 11,20.. Doktor za stitnu zlezdu mi je rekao da mi je stitna zlezda, valjda ta u predelu vrata, malo povecana, i da imam cvoric sa desne strane., pored toga, trazio mi je da donesem rezultate nekih hormona, kao sto je kotizol,. mozete li mi reci da li su ti cvorici opasni, i sta dalje sa njima?
irena5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2012 4:54 pm

Post od irena5 »

irena5 napisao:Cao, ja sam irena, imam samo 17 godina, i imam problem sa stitnom zlezdom., tacnije., hormoni FT3 i TSH su u granicama normale., ali FT4 je smanjen i iznosi 11,20.. Doktor za stitnu zlezdu mi je rekao da mi je stitna zlezda, valjda ta u predelu vrata, malo povecana, i da imam cvoric sa desne strane., pored toga, trazio mi je da donesem rezultate nekih hormona, kao sto je kotizol,. mozete li mi reci da li su ti cvorici opasni, i sta dalje sa njima?
Redhead
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2012 9:50 pm

Post od Redhead »

Nedavno mi je uradjen scintigram stitaste zlezde, i rezultati su sledeci:

Prikazuje se uobicajeno polozena, asimetricna, nepravilno ocrtana stitasta zlezda u kojoj je akumulacija pertehetata neravnomerna. Palpatorno je cvrste konzistencije, voluminozna, neravne povrsine sa palpabilnim nodusima u donjem polu desnog reznja i u gornjem polu levog reznja stitaste zlezde, navedeni nodusi oslabljeno akumuliraju pertehnetat i scintigrafski se prikazuju kao hipofunkcionalni.

Dg: Struma diffusa et polynodosa (Adenoma hypofunctionale lobi dex)

Takodje, prilazem i ove rezultate: FT4(10,4), TSH(O,2), i TPOAt(261).

Moje pitanje je: Da li je neophodna operacija, ili se ovakav oblik moze leciti na drugi nacin?

Konzilijum je zakazan za januar 2013. pa vas molim da mi odgovorite sto pre.

Unapred hvala.
bilja66
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 14, 2012 7:54 am

Post od bilja66 »

Postovanje, meni je uz ustanovljen cvoric na desnoj strani stitne zlezde i to 2007.g. i tada rezultat glasi:" Stitna zlezda je normalnog polozaja i oblika,homogene strukture, sa izoehogenim nodusom u desnom reznju promera 12mm. Desni rezanj dimenzija 60x20mm,istmus debljine 4,3mm levi rezanj dimenzija 58x21mm...uradila krv na hormone i bili su uredu..tad je pisalo kontrola za 6 meseci..ali ja zbog "neozbiljnosti" nisam otisla..zanima me sta ovi rezultati znace i samo da kazem da mi povremeno iskace sa desne strane vrata zlezde koje me bole na dodir i ponekad kad gutam...jednom mi se isto desilo i pila sam panklav i onda me je proslo ali evo opet mi se pojavilo..napominjem da sam bila ozebla i da sa desnim uhom imam problema jer sam dobijala dectametazon-neomicin kapi..isto tako da napomenem da mi menstruacija kasni vise od 3 m..imam 46 g..i neke simptome pred klimaksa..barem ja tako mislim..:) hvala na odgovoru!!!!
Odgovori