Gangrena!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Felin_93
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 24, 2012 3:59 pm

Gangrena!

Post od Felin_93 »

Molim Vas za pomoć. Naime ja sam pre 5 meseci bila kod zubara na rutinskom pregledu, gde je ona ustanovila da imam kvar između jedinice i dvojke na desnoj strani (prednji zubi su malo krupniji), nakon što je popravila zub sve je bilo uredu. Par dana nakon toga, dvojka je počela da me boli, otišla sam u Dom zdravlja kod drugog zubara (moj zubar je bio na godišnjem odmoru), koji je ustanovio dijagnozu "Gangrena zuba". Po njegovim rečima, izgleda da je plomba bila visoko nameštena pa je to izazvalo gangrenu. Inače moram da napomenem da imam krupne, bele zube. Izlečio je to, međutim moja dvojka je malo potamnela, par nijansi, doduše zubar je rekao da će se to verovatno dogoditi. Mene jako iritira to što je zub potamneo :( , pa Vas molim za savet. Šta da radim, da li nekako mogu da vratim boju zuba u pređašnje stanje? Izbeljivanje? :cry:

Hvala unapred! :)
Zeka Peka i drugari
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 04, 2012 11:05 am

Re: Gangrena!

Post od Zeka Peka i drugari »

Kod avitalnih zuba cesta je pojava potamnjivanja krunicnog dela zuba...najcesce je produkt krvi koja se sliva nanize iz korena.....samo lecenje se sastoji u tome da se skine plomba, ukloni sav nedentalni sadrzaj iz krunicnog dela i zatim aplikuje preparat za izbeljivanje....preparat stoji od 30min do 24h, u zavisnosti od dobijanja zeljene nijanse boje zuba...intervencija je bezbolna, i radim je nekoliko puta nedeljno, tako da se ne brini....i imaces resen problem...
po nekad isti postupak mora da se ponovi nakon 1-2 godine, jer se krvni produkti i dalje slivaju iz kanala.....(to jednostavno ne moze da se spreci)....
da li te jos nesto interesuje u vezi toga?
Odgovori