Loši zubi.

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
MARKOOC92
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jul 30, 2012 12:31 pm

Loši zubi.

Post od MARKOOC92 »

Uhh imam problem. :oops:
Još pre 5-6 meseci sam video da imam bele tačkice na kutnjacima (i levom i desnom), i rešio da odem do zubara, međutim razboleo sam se i otišao kod lekara i ona mi prepisala neke antibotike. Međutim pojavi mi se problem sa kašljem i posle 2-3 meseca koliko sam pio antibiotike, ne kontinuirano, nego 1 nedelju popijem kutiju lekova pa posle otprilike 1 nedelja pauze pa opet tako, međutim i dalje ti napadi kašlja... :( :(
I posle 1000000 godina ona se seti da me pošalje na grudno, i posle nekih analiza (brisevi usta,nosa,grla...) utvrdi se da imam candidu. :roll: (još mi samo i to fali :( )

I posle svog ovog haosa i uzimanja terapije, osećam se bolje, i imam neka pitanja za vas.

Da li sme da mi radi zube zbog te candide, msm da li to ima nekakve veze??

Pre par meseci sam pio i neki antibiotik širokog spektra, i apotekarka mi umesto 1xdnevno napiše da se to pije 3x dnevno :lol: e posle toga sam primetio da mi je jedan kutnjak pocrneo, ne skroz, ali vidi se... e sad, da li je to moguće da je zbog tog leka ??? I koji bi još razlozi mogli biti?? I da li će taj zub morati da se vadi ??? a osećam da me ponekad zabolucka kad jedem.

Da li mogu da tražim anesteziju kada odem kod zubara, i da li je bolje uzeti inekciju ili sprej??

E da još samo nešto, juče mi se polomio jedan donji prednji zub dok sam jeo a nije bio truo u opšte :(

Inače držim redovnu higijenu usta, koristim colgate pastu za zube, listerine tečnost za pranje zuba i sada koristim neki tantum verde za ispiranje usta zbog te candide, a inače probleme sea zubima imam od malena :(
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Re: Loši zubi.

Post od ZubaNiš »

- Smeju da se rade stomatološke intervencije iako je prisutna kandida. Spomenite je stomatologu.
- Naravno da možete tražiti anesteziju. Možda će vam stomatolog reći da nije potrebna i da vas neće boleti, ali vi imate pravi na nju, i ako se jako plašite, bolje je da vam se da anestezija. A što se tiče vrste anestezije, pomoći će vam anestezija u špricu. Ona u spreju anestezira samo površne slojeve sluzokože i samim tim nema nikakvo dejstvo na zub. uglavnom se koristi kod male dece da se anestezira mesto uboda za anesteziju u špricu, ili kod vađenja mlecnih već rasklimanih zuba koji se drže samo u desnima.
- Taj zub koji je pocrneo, teško da je pocrneo od antibiotika. Naime ono što uosimo u organizam može delovati na zubno tkivo (dentin, gleđ, cement) samo u periodu dok se zubi izgradjuju, a to je dok smo mali, za kutnjake i malo kasnije doba. Ali, to sa vama nije slučaj, jer su vam kutnjaci vec iznikli. Verujem da je razlog što su 'pocrneli' taj što se razvio karijes. On je tekao sporo, ali početni karijes teško da ste mogli da zapazite zbog položaja i nepreglednosti zuba. Sad je vec uznapredovao, zato vidite crnilo i zato vas boli zub. Ne znam da li ce morati da se vadi ili će moći da se poprav. To zavisi od dijagnoze. Da li je u pitanju samo karijes ili je proces prešao na kanale, kakvi su kanali....

Znači, morate posetiti zubara!
MARKOOC92
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jul 30, 2012 12:31 pm

Re: Loši zubi.

Post od MARKOOC92 »

Hvala na odgovoru.
Danas sam bio do zubarke kod koje idem još od osnovne škole, pregledala me je i zakazala tek za 28.12 jer su ostali termini popunjeni.
Nemam neki veliki strah od zubara, ali sigurno bi mi bilo prijatnije sa anestezijom.
Odgovori