Pitanje za OBGYUN
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Pitanje za OBGYUN
Pre 2,5 godine sam rodila zdravog decaka,a trudnoca je protekla bez problema.Druga trudnoca se zavrsila pre 7 meseci dijagnozom"blighted ovum".Histopatoloski nalaz je bio uredan i nisu mi radjena nikakva ispitivanja.U aprilu mesecu sam opet ostala u drugom stanju i ,nazalost, juce se zavrsila sa dijagnozom"missed ab." u 9 nedelji.Pre 2 nedelje sam bila bolesna(nos,grlo) i nisam pila nikakve lekove.Da li to moze da bude uzrok i molim vas za savet sta dalje da radim?Hvala unapred.
Potpuno ste u pravu.Izvinjavam se,ali sam malo van sebe.Da pocnem iz pocetka:imam 31 godinu.Sa 28 god.sam rodila zdravo dete.Trudnoca je protekla bez problema sve do devetog meseca kada mi je u brisu nadjena streptokoka B.Dobila sam da pijem antibiotik,a odmah po rodjenju beba je dobila penicilin.Sve se dobro zavrsilo,a porodila sam se prirodnim putem.Druga trudnoca se zavrsila u 8 nedelji kao"blighted ovum"(01.12.2005.).Dobila sam histopatoloski nalaz na kome pise:delici decidue hipersekretornog endometrijuma,horionske resice uobicajene velicine i lako edematozne strome.Nema elemenata ovojnica ploda i pupcanika.DG: residua graviditatis.Nisam radila nikakva ispitivanja ni analize,jer su mi doktori rekli da je to "greska prirode".Treca trudnoca se zavrsila pre 2 dana u 9.nedelji kao "missed ab."U 7.nedelji sam imala bolove u grlu i curenje iz nosa.Nisam koristila nikakve lekove i ne znam da li bi to mogao biti uzrok.
Inace nemam zdravstvenih problema,ne koristim nikakve lekove niti sam imala bilo kakve operacije.
Inace nemam zdravstvenih problema,ne koristim nikakve lekove niti sam imala bilo kakve operacije.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
E ovako...
Vase godine i 2 spontana pobacaja i da niste imali normalnu trudnocu i terminski porodjaj nisu razlog za bilo kakvo dodatno ispitivanje. Vise od 60% spontanih pobacaja su uzrokovani hromozomskim anomalijama i kao sto Vam je receno ranije, priroda se 'pobrine' da se takav plod ne razvija dalje nego odumre.
Ostaje jedino da pokusate ponovo i da vidimo sta ce se desiti...ako se slucajno desi spontani pobacaj i u trecoj trudnoci, onda zadovoljavate kriterijume za dg. Habitualni pobacaj, i to zahtijeva dodatno ispitivanje i analize...ali Vi isto tako veliku sansu 75 % da imate potpuno zdravu trudnocu.
Dijagnoza Group B Streptokoka u prethodnoj trudnoci je uradjena kasno jer se bris na GBS radi oko 36 nedjelje...isto tako ste i lijeceni nepotrebno u toku trudnoce, jer je potrebno da trudnica koja je pozitivna prima antibiotike u toku porodjaja, a ne u trudnoci, jer ta bakterija ponovno kolonizira vaginu iz rektuma, i tretiranje u trudnoci ne prevenira GBS bolest kod bebe...tako da je beba lijecena preventivno, jer nije lijecena majka...ali sad je sve vec proslo...srecno.
Vase godine i 2 spontana pobacaja i da niste imali normalnu trudnocu i terminski porodjaj nisu razlog za bilo kakvo dodatno ispitivanje. Vise od 60% spontanih pobacaja su uzrokovani hromozomskim anomalijama i kao sto Vam je receno ranije, priroda se 'pobrine' da se takav plod ne razvija dalje nego odumre.
Ostaje jedino da pokusate ponovo i da vidimo sta ce se desiti...ako se slucajno desi spontani pobacaj i u trecoj trudnoci, onda zadovoljavate kriterijume za dg. Habitualni pobacaj, i to zahtijeva dodatno ispitivanje i analize...ali Vi isto tako veliku sansu 75 % da imate potpuno zdravu trudnocu.
Dijagnoza Group B Streptokoka u prethodnoj trudnoci je uradjena kasno jer se bris na GBS radi oko 36 nedjelje...isto tako ste i lijeceni nepotrebno u toku trudnoce, jer je potrebno da trudnica koja je pozitivna prima antibiotike u toku porodjaja, a ne u trudnoci, jer ta bakterija ponovno kolonizira vaginu iz rektuma, i tretiranje u trudnoci ne prevenira GBS bolest kod bebe...tako da je beba lijecena preventivno, jer nije lijecena majka...ali sad je sve vec proslo...srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn