tiroidna zlezda

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
zikatruntow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 30, 2012 12:57 am

tiroidna zlezda

Post od zikatruntow »

Pre 2 god.bio sam na vma da meni razbijaju kamenje u desnom bubregu pa su mene vratili kad su na ultra zvuk otkrili da ima parapijelicna cista i vratili.Nema IND za ESWL,Obzirom na kalkulozu zucne kesice i bilateralnu nefrolitijazu indikovano je metabolicko ispitivanje nefrotilijaze(nadlezni nefrolog urolog) zucna kesa operisan pre 2 god.radili su meni pre 3 meseca ultra zvuk.Eksplorisani organi abdomena odgovarajuceg polozaja i oblika i velicine.Pankreas,jetra i slezina homogene eho strukture z.vodovi uredni.Desni bubreg od ranije poznatim kalkulusom na distalnom polu,sada sa do 8.2mm,jos jedni manjim do 5:8mm, a levo %va do 5.8 i 7.3mm.Nadbubrezne zlezde nisu uvecane.Ne detetektuje se uvecanje retroperitonealnih I.gl i slobodna tecnost .DG:CALCULOSIS RENIS BIL.(N 20.0) ST. POST CHOLECYSTECT.(Z98). Bio sam i kod urologa i kaze da kamenje nije pogodno za razbijanje i uteo sam uput za endokrinologiju to je on urolog napisao i napisao je kontrloa po potreb pa mene interesuje sta moze da bude u pitanju sa tom zlezdom.Bio sam i na radio renogram i evo sta pise.Na sekvencijakim scintigramima uocava se levi bubreg urednog polozaja,lako uvecan i sa manjom fotopenicnom zonom u donjoj trecini.Desni bubreg je urednog polozaja,oblika i velicine.Oba bubrega su prikazana istovremeno i dobrim intenzitetom u vaskularnoj i parenhimskoj fazi.U eliminacionoj fazi se uocavaju dva manja fokusa retencije radiofarmaka u sabirnom sistemu desnog bubrega dok se retencija u levom bubregu ne zapaza.Radio renogrami oba bubrega pokazuju uredan dotok i preuzimanje radio farmaka kao i lako spasticnu eliminaciju.Zakljucak: Lako uvecani desni bubreg.ocuvana funkcija oba bubrega i jednako pojedinacno ucesce u ukupnoj funkciji
Odgovori