Parodontopatija i fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
eyes
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 31, 2011 8:06 pm

Parodontopatija i fiksna proteza

Post od eyes »

Pre izvesnog vremena primetio sam da su mi se povukle desni na donjim prednjim zubima, i to poprilično, a nisam ni svestan kada se to desilo. U dogovoru sa mojim zubarom, juče sam otišao na Stomatološki fakultet, kliniku za parodontologiju i asistent profesora me je posavetovao da stavim fiksnu protezu, jer je povlačenje desni nastalo od traume gornjih zuba koji prelaze preko donjih prednjih. I svi ostali zubi u vilici su krivi, što se vidi golim okom, tako da bih morao da nosim i gornju i donju protezu.

Zubi mi se ne klimaju, čvrsti su, ali desni su se povukle na tim donjim prednjim zubima, dok je u ostatku usta sve u redu, ali ako ne ragujem na vreme ko zna šta može da bude...

Zanima me da li je ok staviti fiksnu protezu ako je dijagnostikovana parodontopatija? Šta ako posle postavljanja proteze krenu neki problemi sa klimanjem zuba, jer pretpostavljam da bih protezu nosio minimum 2 godine, a možda i 3, jer su mi zubi jako krivi.

Nadam se nekom savetu i hvala unapred! :)

Inače, imam 33. godine. :) Ne plašim se nošenja proteze, ne bi mi bio nikakav problem, izdržao bih tih nedelju/dve bolova i privikavanja, pare bih već nekako našao, samo se plašim šta će se za tri godine, dok budem nosio protezu, dešavati sa tim zubima koji su načeti parodontopatijom?

Hvala još jednom. :)
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Re: Parodontopatija i fiksna proteza

Post od ZubaNiš »

Uznapredovala parodontopatija predstavlja kontraindikaciju za postavku fiksnog ortodontskog aparata, ali verujem da kod vas nije to slucaj. Ako sam dobro razumela, zagrizaj vam je takav da gornji zubi traumatizuju desni donjih prednjih zuba sto dovodi do njihovog povlacenja....ako je to slucaj, onda verujem da je fiksni aparat dobar izbor. Ako je to jedini uzrok povlacenja desni, onda ce to povlacenje i stati posle ispravljanja stanja u ustima.

Inace, ubrzo posle stavljanja fiksnog aprata, oseticete da se zubi pomeraju, cak cete osecati i pod jezikom to pomeranje. To je sasvim normalno, nemojte da vas plasi, vremenom ce se ucvrstiti, a posle skidanja aparata uz retencijski aprat ce se i definitvno ucvrstiti. Vidim da ste upoznati sa bolom koji traje najvise nedelju dana posle stavljanja aparata i kad se budu menjale zice na kontroli, oseticete blazi bol u zubima tog dana.

pozdrav
eyes
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 31, 2011 8:06 pm

Post od eyes »

Hvala puno na odgovoru!

Novi momenat je to da se na ortopan snimku vidi da su mi oba donja keca plitko u kosti, i da može da se desi da u toku terapije ispadnu. To me jako brine...
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Post od ZubaNiš »

Razumem vasu zabrinutost, ali pokusajte da nadjete ortodonta u koga imate poverenja i slusajte njegova uputstva i savete.
pozdrav
Odgovori