...na stomatoloskom fakultetu.
Oce li neko da mi objasni? Mislim meni nije jasna, koja je svrha kad vi po zakonu kako stomatolog nemate ama nikakvo pravo posebno ne u privatnoj ordinaciji da ta stecena znanja primenjujete.
Kardioloski pacijent na antikoagulantnoj terapiji...terapiju pre oralno hiruske intervencije mora da redukuje kardiolog. I da ne nabrajam dalje. Obicnu ranu na licnu ne smete da zasijete a lekari opste prakse to smeju. U Americi mozete recimo da specijaliznirate stomatolosku anesteziologiju pa se onda i razume potreba za odredjenom kolicinom opstemedicinskog znanja na osnovnim studijama. Ali kod nas mi nikako nije jasno.
Mozda ja nesto, ne znam, mozda ja pogresno tumacim zakone ali ono sto ja znam to je da mi stomatolozi imamo pravo da se drzimo samo usta i zuba, skoro su nam dozvolili da izadjemo hialuronom do usana i to je to. Usta i usne. Za sve ostalo pored svog onog opstemedicinskog obrazovanja moramo da se obracamo doktorima medicine.
Svrha opste medicinskih predmeta u sitna creva
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Svrha opste medicinskih predmeta u sitna creva
Doktor stomatologije....ali nick ostaje 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: Svrha opste medicinskih predmeta u sitna creva
A ako neko specijalizira maksilu?studentbgd napisao:...na stomatoloskom fakultetu.
Oce li neko da mi objasni? Mislim meni nije jasna, koja je svrha kad vi po zakonu kako stomatolog nemate ama nikakvo pravo posebno ne u privatnoj ordinaciji da ta stecena znanja primenjujete.
Kardioloski pacijent na antikoagulantnoj terapiji...terapiju pre oralno hiruske intervencije mora da redukuje kardiolog. I da ne nabrajam dalje. Obicnu ranu na licnu ne smete da zasijete a lekari opste prakse to smeju. U Americi mozete recimo da specijaliznirate stomatolosku anesteziologiju pa se onda i razume potreba za odredjenom kolicinom opstemedicinskog znanja na osnovnim studijama. Ali kod nas mi nikako nije jasno.
Mozda ja nesto, ne znam, mozda ja pogresno tumacim zakone ali ono sto ja znam to je da mi stomatolozi imamo pravo da se drzimo samo usta i zuba, skoro su nam dozvolili da izadjemo hialuronom do usana i to je to. Usta i usne. Za sve ostalo pored svog onog opstemedicinskog obrazovanja moramo da se obracamo doktorims medicine.
Svrha je da bi bili doktori, a ne zubari. Titula doktora se mora opravdati barem nekim opstemedicinskim znanjem, a ne samo znanjem o zubima i ustima.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Ok za maksilu.milanche_srb napisao:A ako neko specijalizira maksilu?studentbgd napisao:...na stomatoloskom fakultetu.
Mozda ja nesto, ne znam, mozda ja pogresno tumacim zakone ali ono sto ja znam to je da mi stomatolozi imamo pravo da se drzimo samo usta i zuba, skoro su nam dozvolili da izadjemo hialuronom do usana i to je to. Usta i usne. Za sve ostalo pored svog onog opstemedicinskog obrazovanja moramo da se obracamo doktorims medicine.
Svrha je da bi bili doktori, a ne zubari. Titula doktora se mora opravdati barem nekim opstemedicinskim znanjem, a ne samo znanjem o zubima i ustima.

Ali zar ne bi onda trebali da nam daju za nijansu veca prava? Mi ne bi smo smeli ni INR da tucmacimo koji cesto trazimo pre hiruskih intervencija pa to radimo. Nego bi pacijent morao u laboratoriju pa ne znam kod koga, pa da mi taj neko potpise dozvolu za intervenciju. Mislim da me neko ne shvati pogresno boze me sacuvaj.
Mogao bi jos mali milion situacija da se setim , gde stomatolozi imaju sasvim dovoljno znanja a moraju da salju doktorima medicine i setaju pacijente.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Mozes da tumacis sve sto obuhvata tvoja struka ili specijalizacija.
Dr Milan Ivanovic