upala gornjeg nepca
upala gornjeg nepca
Vec nekoliko puta mi se desava upala gornjeg nepca, desna strana. Na oko tu nema nicega ali ja mislim da je oteceno jer jezikom kada pritisnem sve zvezde vidim. Da li to mogu da povezem sa upalama desni koje ssu mi vrlo ceste zbog dzepova koje imam u toj zoni? Ne pravi mi to neki nenormalan problem ali ume da bude neprijatno kada jedem jer hraba ppravi pritisak na upaljeno mesto. A dok sam u potrazi za nekim parodontologom, da li mi neko moze dati savet cime da ispiram usnu duplju?
Re: upala gornjeg nepca
Skoro sigurno je u pitanju upala dzepova. Pravi korak i jeste poseta specijalisti parodontologije ili specijalisti bolesti usta (kako se ranije nazivala nesto sira ta specijalizacija). Vi mozete ispirati usta npr. cajem od zalfije. Skuvate vise, stavite da se ohladi, napunite neku flasu i stavite je u kupatilo i svaki put kad odete tamo, vi isperite. Pokusajte da ne gutate. Ali, to je samo relativno blaga pomoc. Problem ce vam resiti lekar kiretiranjem dzepova i medikacijom u dzepu.
Hvala puno na odgovoru. Ono sto sada prvi put cujem je - medikacina dzepa. Naime, imam ja svog visegodisnjeg stomatologa koji mi kiretira dzepove kad god me bole do ludila. Medjutim, osim ispiranja hidrogenom posle te akcije nista se vise ne preduzima. Imam velike probleme sa tim, sada cak i te gnojne upale nepca i desni..ne znam gde u Bg naci dobrog parodontologa jer meni jednostavno treba jos neko misljenje a ne samo puko kiretiranje dzepova dok mi zubi ne poispadaju..
Ta medikacija u dzepu ima analgeticko i antimikrobno dejstvo. Ne postoji nesto sto se u ambulantnim uslovima moze staviti u dzep da smanji njihovu dubinu. Teoretski je moguce pravilnom kiretazom smanjiti dubinu dzepa, ali ne u velikoj meri i tesko je reci da je to uvek moguce postici. Postoji mogucnost smanjenja dubine dzepova, takozvana rezanj operacija (obavlja je specijalsta bolesti usta/parodontologije). Da li ste dobar kandidat za to, reci ce vam gore spomenuti specijalista nakon pregleda i snimka. Ono sto vi sami mozete uraditi kod kuce jeste temeljno pranje te regije, koriscenje interdentalnih cetkica i ispiranje usne duplje.
Nisam iz Beograda, pa ne znam kome se mozete obratiti, ali verujem da je poseta stom.klinici i nekom profesoru ili klinickom lekaru na odeljenju bolesti usta dobra opcija.
pozdrav
Nisam iz Beograda, pa ne znam kome se mozete obratiti, ali verujem da je poseta stom.klinici i nekom profesoru ili klinickom lekaru na odeljenju bolesti usta dobra opcija.
pozdrav