Pre svega da pozdravim sve na forumu, i da pohvalim rad istog, zaista jedno sjajno mesto na internetu, i unapred da se izvinim zbog detaljnog i dugackog posta, za koji ce, nadam se, neko od postovanih kardiologa na forumu naci vremena da procita.
Ja sam muskarac, 85. godiste. Aritmije sam prvi put primetio pre otprilike 5-6 godina, ali im nisam pridavao mnogo paznje s obzirom da su bile jako retke, i mislio sam da je to nesto uzrokovano stresom u vezi fakulteta, cigaretama, alkoholom i sta ti ja vec znam.
Prvi put sam poceo da im pridajem znacajniju paznju pocetkom 2010 godine, zato sto su bile jako ucestale, i zaista su me plasile, i tada sam prvi put otisao kod kardiologa da vidim o cemu je rec.
Mozda bi ovde bio momenat da opisem otprilike sebe. U periodu kada su pocele da se javljaju prve aritmije, bio sam pusac, apsolutno fizicki neaktivan, osim povremenih setnji, imao nekih 15ak-20 kila viska (visok 190cm). Pre svoje fizicke neaktivnosti bavio sam se sportom, ali sam se povredio, prestao da treniram (kosarku), upisao fakultet, i kako to vec ide, nabacio koje kilo, povremeno pio pivo, itd.
Kada sam prvi put otisao kod kardiologa, nisam pusio vec 8 meseci, ostavio posle 6-7 godina pusackog staza, u svojoj 24oj, ali i dalje jako bez kondicije, i fizicki neaktivan. Simptomi su bili osecaj preskakanja srca pri naporu (penjanje uz stepenice malo brze), povremeno u mirovanju, jako ubrzan rad srca i preskakanje u toku tusiranja (volim toplije tusiranje, i to moze imati veze sa sirenjem krvnih sudova??), preskakanje srca posle popijenog alkohola, preskakanje srca kod neispavanosti i kad se probudim rano ujutru, kada imam upalu grla, kada sam prehladjen i kada sam pod temperaturom. Uradio sam ekg na licu mesta, i nalaz je bio sasvim uredan (naravno, kad lezim dobro mi je), ali je tu doktorka primetila pojacan rad simpatickog nervnog sistema, a ja i zaista jesam malo emotivniji (ne u smislu da se nerviram), i preporucen mi je eho srca i test opterecenja i analize hormona stitne zlezde.
Nalaz eho srca kolor doplerom, datum 11.02.2010, je okarakterisan, citiram, "mozes pilotda budes sa ovakvim srcem, perfektno".
Test opterecenja: Uradjen je test opterecenja na pokretnoj traci po Bruce protokolu. Test je prekinut u drugoj minuti II stepena pri radnom opterecenju od 5 METSa nakon dostignute SMF, a zbog zamora. Tokom testa, kao i u fazi oporavka bez subjektivnih tegoba. U fazioporavka se javljaju povremene SVES.
Total duration: 6 min
Load duration: 4 min
Recovery time: 2 min
Load max 7 METS
Heart rate max 172 /min
Target reached, HF 88% of 196 /min
ST deviation max in V2 -0.16 mV
Blood pressure resting 110/90
Blood pressure max 145/90
RPP max 23240
Zakljucak:Test je negativan na indukciju ishemije miokarda, Losija tolerancija na fizici napor. Neophodna je redovna fizicka aktivnost, i to svakodnevna pesacenja min 3km po ravnom terenu za 30 minuta, i redovna ishrana.
Hormonski nalaz T3: 1.7(1.2-2.6), T4: 1330(58-161), s-TSH: 3.380(0.400-4.000)
Na kraju, zvanicna dg je bila arrhythmia extrasystolica supraventicularis, i savetovano mi je da pijem neku smesno malu dozu concora, persen i eventualno ksalol, ali mi je off the record receno da mi to nista ne treba, da je sve u mojoj glavi (ljubav, stres, faks, mlados' ludos') i da se ne sekiram, nego da podignem fizicku kondiciju i da ne budem preosetljiv emotivno.
I na tome se zavrsilo.
Ja sam u medju vremenu zaista i sredio sebe. Cigarama se nikad nisam vratio, poceo sa intenzivno da treniram, poprilicno sam popravio stanje organizma, poceo da se bavim ninjutsuom, poceo prfektno da se hranim, bez koncentrovanih ugljenih hidrata, secera, bilo kakvih dodataka ishrani, bez hleba, dakle najzdravija moguca prirodna ishrana, bazirana uglavnom na povrcu, ribi i belom pilecem mesu, i tako se hranim i dan danas. Snagu organizma sam poboljsao, mada sa kondicijom nikad nisam bio zadovoljan, ali i to se popravljalo u odnosu na ranije (govorim o trcanju).
Aritmije su i dalje bile tu, mada ne u tolikoj meri, i zaista ne znam od cega su zavisile, jer su nekad znale da se jave kad se setam s ortakom, a vec sledece jutro ih nisam imao na trcanju u zvezdarskoj sumi. Ali i dalje su se uvek javljale pri tusiranju vrucom vodom i posle popijene 2 case crvenog vina, pri temperaturi, itd. Poenta je, nisu bile tolio intenzivne, i zaista sam naucio da, manje-vise, ne obracam paznju na njih.
Medjutim. Krajem novembra 2011, desava mi se prelom prsta na nozi na treningu, i ja prekidam sa treningom. Povreda se zalecila za mesec-dva, ali sam zbog drugih obaveza prekinuo trening, i nisam se vracao do dan danas, iako kuci vise manje redovno vezbam, i setam.
Sada je problem sledeci. Opet imam aritmije, ali daleko intenzivnije. Javljaju se u toku tusiranja, nenormalno. Kad izadjem do prodavnice da kupim hleb, svaki drugi otkucaj je aritmija (o pokusaju trcanja da ne pricam), dok ne dodjem kuci i ne sednem. Pre neki dan imao sam i neku upalu grla bez temperature, aritmije su mi bile konstantne. Poceo sam i da se budim sa aritmijama, tacnije da me one probude i da se trznem iz sna. Kada se ne ispavam, tegobe su daleko vece tokom dana. Uglavnom, sveisto kao prvi put samo DALEKO intenzivnije, i poceo sam svarno da se plasim, s obzirom da nisam mogao bukvalno da odem do trafike, a da ne pomislim kako mi je dosao kraj, koliko je sve to uzasno. I te tegobe, tako intenzivne, traju 3-4 meseca, iako nikad nisu u potpunosti ni nestale.
I, eto mene opet kod kardiologa, ne kod istog (prvi je bio privatni, sad nisam imao para). Doktor mi je dao da opet uradim eho srca i holter EKG 24h.
Nalaz eho srca:
luk ao 1.9, abd ao 1.7,
Aorta normalne sirine u bulbusu, ascedentnom delu i luku,
Aortna valvula je trolisana, ocuvane separacije veluma, normalne funkcije.
Leva komora: normalnih unutrasnjih promera, normalne debljine zidova i normalne ukupne sistolne funkcije, bez poremecaja segmentne kinetike.
Mitralna valvula bez znacajnih morfoloskih promena, sa trivijalnom mitralnom regurgiracijom.
Leva pretkomora normalnog A-P promera.
Plucna arterija je normalne sirine, normalan je anteogradni profil protola preko pulmonalne valvule, trivijalne PR. Desne srcane supljine normalnih dijametara.
Sasvim mali, gusci perikadni izliv (debljine 2-3mm) uz desnu pretkomoru.
(molio bih takodje usput, i da mi objasnite sta znaci ovo sto sam boldovao, i od cega se stvara ovaj izliv, i s obzirom da je pre 2 god nalaz bio "savrsen", moze li imati tendenciju daljeg rasta i da uzrokuje neki problem)
Eho je okarakterisan kao u redu, i zakljuceno je da nista sto se na njemu moze videti ne uzrokuje aritmije.
Holter EKG:
Radjen je holter EKG-a, na kom su registrofana cetiri perioda tahikardija uskih QRS kompleksa (sinusna tahikardija, artijalni flater?) u max trajanju do 1 minut, koji nisu povezani sa vecim fizickim naporom (11:30, 11:44, 16:30, 16:35). Javljaju se uvek u budnom stanju. U toku nocu san bez perioda tahikardija, sve vreme sinusni ritam. Registrovano je 111 VES koje su monomorfne, pojedinacne, 211 SVES. Max fr: 157/min, min fr: 47/min, srednja fr: 75/min. Nisu registrovane pauze, Bez ST i T denivelacija.
Posle ovih nalaza, dat mi je presolol 2x25mg. Lek mi je donekle ublazio tegobe u ova 2 dana, i dalje imam aritmije kad idem uzbrdo, ali su se po ravnom trenu znacajno smanjile, da ne kazem potpuno iscezle. Povremeno ih imam u mirovanju. Kontrola mi je za 2 nedelje.
Zaboravio sam da pomenem da mi je krvni pritisak takodje normalan, i neka srednja vrednost mu je 115/75.
Molio bih nekog od kardiologa sa foruma da da svoje misljenje o situaciji, da kaze bilo sta sto bi moglo biti relevantno u celoj situaciji, i jos jednom se izvinjavam zbog zaista preopsirnog posta. Hvala!
Aritmije srca - kompletan nalaz (duzi post)
Re: Aritmije srca - kompletan nalaz (duzi post)
dupli post
Poslednja izmena od drbgd u Pon Apr 09, 2012 7:43 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
vi nemate aritmije, nego panicne napade!
obratite se psihijatru, koji ima edukaciju za kognitivno-bihejvioralnu psihoterapiju.
ne gubite vreme (i novac) na kardiologe
obratite se psihijatru, koji ima edukaciju za kognitivno-bihejvioralnu psihoterapiju.
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 10, 2012 1:51 pm
Pozdrav !
nedavno sam bila kod svoje doktorice opce prakse zbog kaslja i grla no kod slusanja pluca i srca, ustanovljeno je da mi srce ne radi kako treba pa mi je radila EKG valjda 5 puta i poslala me na 24 - satni holter. Zbog kaslja sam dobila antibiotik koji mi je pomogao.
Danas sam dobila nalaze od holtera i ako se ovdje nalazi kompetentna osoba da mi protumaci nalaz, bila bih veoma zahvalna.
Nalaz glasi:
Snimanjem kontinuiranog 24-satnog EKG-a registrirano je 132.089 QRS kompleksa, prosječne frekvencije 97/min, maksimalne frekvencije 181/min, minimalne frekvencije 51/min. Osnovni ritam je sinus ritam. Evidentirano je 456 izoliranih SVES, ukupno 9 VES, od čega izoliranih 7 VES i 1 par VES. Uredna finalna oscilacija.
Dijagnoza: EKG:sinus ritam, 60min, intermed.el.os., izolirana nodalna ES
Molim pomoć !
Imam 20 godina i bavim se sportom, nekad osjećam lupanje srca, i kratku bol koja nestane nakon par minuta, takoder kad sam u naporu, kad npr igram neki sport, dobijem osip po cijelom tijelu u obliku sitnih crvenih tockica koje me iritantno svrbe, kad se podrazuju postaju veliki krugovi poput koprivnjace. No kad sjednem i ohladim se nestane samo od sebe. Neznam dali to ima ikakve veze sa srcem ali eto, niti jedan doktor nezna uzrok toj alergiji pa sam ja to na neki nacin i pripisala srcu.
Zahvaljujem na odgovoru !
Monika
nedavno sam bila kod svoje doktorice opce prakse zbog kaslja i grla no kod slusanja pluca i srca, ustanovljeno je da mi srce ne radi kako treba pa mi je radila EKG valjda 5 puta i poslala me na 24 - satni holter. Zbog kaslja sam dobila antibiotik koji mi je pomogao.
Danas sam dobila nalaze od holtera i ako se ovdje nalazi kompetentna osoba da mi protumaci nalaz, bila bih veoma zahvalna.

Nalaz glasi:
Snimanjem kontinuiranog 24-satnog EKG-a registrirano je 132.089 QRS kompleksa, prosječne frekvencije 97/min, maksimalne frekvencije 181/min, minimalne frekvencije 51/min. Osnovni ritam je sinus ritam. Evidentirano je 456 izoliranih SVES, ukupno 9 VES, od čega izoliranih 7 VES i 1 par VES. Uredna finalna oscilacija.
Dijagnoza: EKG:sinus ritam, 60min, intermed.el.os., izolirana nodalna ES
Molim pomoć !

Imam 20 godina i bavim se sportom, nekad osjećam lupanje srca, i kratku bol koja nestane nakon par minuta, takoder kad sam u naporu, kad npr igram neki sport, dobijem osip po cijelom tijelu u obliku sitnih crvenih tockica koje me iritantno svrbe, kad se podrazuju postaju veliki krugovi poput koprivnjace. No kad sjednem i ohladim se nestane samo od sebe. Neznam dali to ima ikakve veze sa srcem ali eto, niti jedan doktor nezna uzrok toj alergiji pa sam ja to na neki nacin i pripisala srcu.
Zahvaljujem na odgovoru !
Monika
Jeste, to je ocigledno i svima jasno. U tom duplom postu sam se izvinio, i zamolio moderatora da ga izbrisu, jer je greska servera/softvera/ili-cega-vec, ja sam samo jednom kliknuo "posalji"drbgd napisao:dupli post
Odredjeni profesor doktor kardiologije sa jedne velike beogradske ustanove je odbacio psiholoske uzroke mojih tegoba. Porodicni prijatelj, psiholog iz Crne Gore, takodje je odbacio da "problemo psihicke prirode" mogu biti uzrok mojim tegobama, i dodao da mi na tom planu nista ne fali, cega sam, je li, vec svestandrbgd napisao:vi nemate aritmije, nego panicne napade!

Pitanje za Projectxx: Da li se stanje promenilo u toku proteklih par meseci?
Imam slicne probleme, pa zato pitam. Danas je to sa ekstrasistolama vrlo cesta pojava, bar sudeci po forumima...
Imam slicne probleme, pa zato pitam. Danas je to sa ekstrasistolama vrlo cesta pojava, bar sudeci po forumima...
Pijem i dalje presolol svakodnevno, mada retko pijem po pola tablete (25mg), smanjio sam samoinicijativno dozu na po cetvrtinu. Stanje se poprilicno promenilo, tegobe su izuzetno retke, maltene nepostojece... Primetim ponekad tek kad zaboravim da popijem lek.
Inace, dozu leka sam smanjio zato sto mi je puls u mirovanju oko 60, pa zna da padne i na 52-53 kad popijem celu dozu, a onda nisam nizasta. To je onako uopsteno i ukratko, a ako te nesto konkretno zanima, pitaj ovde ili na PM.
Inace, dozu leka sam smanjio zato sto mi je puls u mirovanju oko 60, pa zna da padne i na 52-53 kad popijem celu dozu, a onda nisam nizasta. To je onako uopsteno i ukratko, a ako te nesto konkretno zanima, pitaj ovde ili na PM.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 26, 2012 6:23 pm
zdravo svima! Imam iste tegobe kao i ti, radila sam ultrazvuk vise puta kao i holter i hormone stitne zlezde, kao sve je ok, ali ja i dalje imam uzasne aritmije s vremena na vreme... Imam nizi nivo gvozdja od normale, pa ne znam koliko to utice na te aritmije. Svi lekari kod kojih sam bila kazu sve je ok, ali niko konkretno da mi kaze sta drugo moze biti uzrok aritmija i na koji nacin ga pronaci! Kako se ti sada osecas, da li ti pomaze propanolol? Ja imam 25 godina i malo mi je tuzno da vec sada pijem neke lekove :-/ pozdrav! 

-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 26, 2012 6:23 pm
* pardon presolol mislim!