Pozdrav svima na forumu. Imam 25 godina i imam neugodan problem.
Nisam bio siguran gde da postavim ovu temu, jer je, po mom mišljenju u pitanju estetski problem, ali nisam siguran.
Naime, vene su mi postale proširenije skoro duplo preko leta, ogroman broj njih koje ranije nisu ni bile vidljve se vide na površini i imaju debljinu od 2mm otprilike, dok one veće koje su ranije bile izražene su sad debljine kao olovka. Po šakama se vide čitava "mreža" velikih vena, dok su se ranije videle 3-4 veće, sada ih ima 10-15. Svaka veća vena se vidi na mišićima po rukama, podlaktici, po nogama ispod kolena, po listovima gde se videla jedna, sada se vidi 5-6, po čukljevima i stopalima da ne pominjem, čak na jednom čuklju imam zadebljanu venu od skoro 1cm u širini. Takođe, oko slepoočnice su postale vidljive dve vene, po penisu, uglavnom jedino po trupu, ramenima i butinama se ne vide...
Mislim da je ovo zato što sam išao u teretanu 4-5 meseci do kraja juna i u tom periodu se ugojio sa 75 na 80kg, a onda naglo, u roku od mesec dana, zbog nekih stresova oslabio na 73KG. Od tada imam 73kg konstantno a vene su mi postajale sve izraženije.
Svestan sam da je to delom i zbog ogromnih vrućina, kada je hladnije vreme, vene se povuku dosta, tj dok su mi noge i ruke hladne.
Da li ovo može da se reguliše ishranom i da se vrati na prvobitno stanje?
Kome da se obratim za dijagnozu? Da li dermatologu, kardiovaskularnom specijalisti i sl?
Bavim se sportom koliko stignem, jednom sedmično idem na fudbal, radim za računarom 8-9 sati dnevno, ceo svoj život se bavim računarima i bio sam fizički aktivan uvek, rekreativno se bavio sportom i nisam imao problema, dok nisam krenuo u teretanu.
Ako je bitno, koristio sam retinoide poslednjih 5 meseci, dok sam išao u teretanu, nanosio na lice i leđa zbog problema sa bubuljicama. Sada pijem roaccutane kapsule, od 20. septembra, ako je to bitno...