Colistis chronica,problemi sa stomakom??
Colistis chronica,problemi sa stomakom??
Prvo,pre svega,zelim da pozdravim sve ucesnike ovih diskusija ovde!Mislim da je ovo jedno fino mesto gde se moze mnogo toga saznati,nauciti..Definitivno mesto koje treba da opstane i da postoji jos dugo.
Sada,zeleo bih da pokusam da iznesem svoje probleme i potrazim savet,misljenje u vezi njih.
Elem,pre godinu dana poceo sam da imam posle obroka nadimanja,tezinu u stomaku,osecaj kao ad ne mogu da disem od stomaka i slicno.Tada su mi stolice bile normalne,svakodnevne,sve ostalo je bilo normalno.Medjutim,poceo sam ubrzo da gubim apetit,da malo po malo gubim na tezini.Nisam pridavao veliki znacaj svom problemu zbog nekih problema koje sam imao u to vreme,koji su mi izazvali mnogo veci stres.Pre 4 meseca odlucio sam da se podvrgnem svemu zivom,svim testiranjima kako bih otklonio uzrok mojih tegoba.Ono sto me je nateralo na podvrgivanje testovima,analizama jeste to sto u to vreme,nedelju dana nisam mogao da imam normalnu stolicu,vec su sve to bili prolivi koje nisam uspevao da zaustavim ni probioticima ni cajevima niti bilo cime drugim.Stali su jednostavno sami od sebe.Koprokulturom utvrdjena mi je Candida Albicans spp u masi,kolonije nisu mogle biti izdvojene.Koristio sam Nystatin,probiotic,bio na dosta rigoroznoj dijeti i resio se Candide posle 1,5 meseci i od tada je vise nemam.Ali,moji problemi ne prestaju,jedini simptom koji je nestao jeste tezina u stomaku.Nadutost i dalje prisutna,u to vreme se smenjuju retke i normalne stolice.Nastavio sam sa analizama u bolnici,kao lezeci pacijent.Uradjeno mi je sve moguce:EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIJA-nalaz uredan,nema promena;EHO ABDOMENA-uredno;KOLONOSKOPIJA:u jako elongiranom i anguliranom kolonu ne zapazaju se znacajnije makroskopske promene sem u rektumu gde se vide ak.erozije i fragilna sluznica koja je biopsirana.PASAZA TANKOG CREVA:uredan nalaz,tanko crevo urednog polozaja toka,sirine lumena uredne peristaltike i evakuacije.
Otpusten sam uz 10 dana Nystatina,Enterofaryl-a.Ova terapija nije dala znacajni pomak.
Posle izlaska iz bolnice,i dalje imam nadutost,stolica pocinje da se popravlja(postaje sve cesce formirana),pojavljuju se enormni gasovi neverovatno neprijatnog mirisa.
Patohistologija uzetog isecka iz debelog creva,daje rezultat colitis chronica,bez ikakvog opisa.
U zadnjih 20 dana,gasovi se smanjuju,nadutost je manja ali prisutna.I dalje sam bez ikakve terapije.Jedina novina jeste pojava svetlijih stolica,uglavnom formiranih i svakodnevnih.
Krvna slika pokazuje u vise navrata povisenu sedimentaciju,CRP,fibrinogen,leukocite..
Moje pitanje je za razliku od mog izlaganja kratko i jasno.Da li bi neko mogao da mi kaze da li colitis chr moze da bude uzrok svih ovih mojih problema,sta je zapravo colitis chr?da li mi neko moze savetovati lecenje ili neku dijetu koju bih preventivno mogao da drzim?Sta mogu da predstavljaju svetlije stolice koje su se pojavile?
Veoma puno se izvinjavam ukoliko sam preterao sa opsirnoscu izlaganja ali nekako sam hteo da stvorim sto priblizniju sliku.
Ukoliko postoji jos neko pitanje odgovoricu drage volje.
Unapred veoma zahvalan,
student koji voli zivot.
Sada,zeleo bih da pokusam da iznesem svoje probleme i potrazim savet,misljenje u vezi njih.
Elem,pre godinu dana poceo sam da imam posle obroka nadimanja,tezinu u stomaku,osecaj kao ad ne mogu da disem od stomaka i slicno.Tada su mi stolice bile normalne,svakodnevne,sve ostalo je bilo normalno.Medjutim,poceo sam ubrzo da gubim apetit,da malo po malo gubim na tezini.Nisam pridavao veliki znacaj svom problemu zbog nekih problema koje sam imao u to vreme,koji su mi izazvali mnogo veci stres.Pre 4 meseca odlucio sam da se podvrgnem svemu zivom,svim testiranjima kako bih otklonio uzrok mojih tegoba.Ono sto me je nateralo na podvrgivanje testovima,analizama jeste to sto u to vreme,nedelju dana nisam mogao da imam normalnu stolicu,vec su sve to bili prolivi koje nisam uspevao da zaustavim ni probioticima ni cajevima niti bilo cime drugim.Stali su jednostavno sami od sebe.Koprokulturom utvrdjena mi je Candida Albicans spp u masi,kolonije nisu mogle biti izdvojene.Koristio sam Nystatin,probiotic,bio na dosta rigoroznoj dijeti i resio se Candide posle 1,5 meseci i od tada je vise nemam.Ali,moji problemi ne prestaju,jedini simptom koji je nestao jeste tezina u stomaku.Nadutost i dalje prisutna,u to vreme se smenjuju retke i normalne stolice.Nastavio sam sa analizama u bolnici,kao lezeci pacijent.Uradjeno mi je sve moguce:EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIJA-nalaz uredan,nema promena;EHO ABDOMENA-uredno;KOLONOSKOPIJA:u jako elongiranom i anguliranom kolonu ne zapazaju se znacajnije makroskopske promene sem u rektumu gde se vide ak.erozije i fragilna sluznica koja je biopsirana.PASAZA TANKOG CREVA:uredan nalaz,tanko crevo urednog polozaja toka,sirine lumena uredne peristaltike i evakuacije.
Otpusten sam uz 10 dana Nystatina,Enterofaryl-a.Ova terapija nije dala znacajni pomak.
Posle izlaska iz bolnice,i dalje imam nadutost,stolica pocinje da se popravlja(postaje sve cesce formirana),pojavljuju se enormni gasovi neverovatno neprijatnog mirisa.
Patohistologija uzetog isecka iz debelog creva,daje rezultat colitis chronica,bez ikakvog opisa.
U zadnjih 20 dana,gasovi se smanjuju,nadutost je manja ali prisutna.I dalje sam bez ikakve terapije.Jedina novina jeste pojava svetlijih stolica,uglavnom formiranih i svakodnevnih.
Krvna slika pokazuje u vise navrata povisenu sedimentaciju,CRP,fibrinogen,leukocite..
Moje pitanje je za razliku od mog izlaganja kratko i jasno.Da li bi neko mogao da mi kaze da li colitis chr moze da bude uzrok svih ovih mojih problema,sta je zapravo colitis chr?da li mi neko moze savetovati lecenje ili neku dijetu koju bih preventivno mogao da drzim?Sta mogu da predstavljaju svetlije stolice koje su se pojavile?
Veoma puno se izvinjavam ukoliko sam preterao sa opsirnoscu izlaganja ali nekako sam hteo da stvorim sto priblizniju sliku.
Ukoliko postoji jos neko pitanje odgovoricu drage volje.
Unapred veoma zahvalan,
student koji voli zivot.
Uradices ovako: posto imas uvecani CRP, fibrinogen, SE...ne znam koliki ti je ALP (alkalna fosfataza) uradi fekalprotektin (fecal calprotectin) u Gradskoj Bolnici metabolicko odeljenje 2 sprat ili na VMA (dr. D. Tarabar, dr. R. Doder) gastroenterologija cena je oko 20e. To je uz veci uzorak stolice u casi za mokrenje. Ako je to jako uvecano onda je ozbiljno. To sto su ti napisali je naprosto neprofesionalno uradjeno. Nemas vidljvih makroskopskih promena prilikom endoskopije a patohistoloski nalaz je ne stur nego smesan. Ne govori se o arhitektonici mukoznih slojeva/lamine proprie, ima li inflamatornih celija i kojih, gradja kriptnog epitela...uopsteno rekli su da imas hronicni kolitis tj hronicnu upalo debelog creva bez osvrta na etiologiju. Da svakako je uzrok tegoba ali koji je usrok kolita??? Gasovi poticu iz kolona iticuci na distenzibilnost creva kao i tegobe sa neurednom stolicom. Dakle, posto nemas infektivni kolitis onda ili imas IBS (bezopasno) ili imas IBD (opasno) a to ce ti reci onaj test fecalprotectin (uzorka stolice). Ako je on + (>100) ides na kolonoskopiju i to ne kod bilo koga. Kolonoskopiju mora da radi neko od:
doc.dr Dino Tarabar (VMA)
prof.dr. Milenko Ugljesic (KCS)
prof.dr Mirko Bulajic (KCS)
dr.sci.med Nenad Perisic (VMA)
doc.dr. Radoje Doder (VMA)
ass.dr. Dordje Culafic (KCS)
prof.dr. Aleksandar Nagorni (KCN)
VMA kadar ti je u InterTim i UNA
Patohistolosku obradu bioptiranog materijala treba da urade:
prof.dr. Istvan Klem i doc.dr Slavica Usaj (KCV) i HistoLab
Eto ti egzaktniih i preciznih uputa!
doc.dr Dino Tarabar (VMA)
prof.dr. Milenko Ugljesic (KCS)
prof.dr Mirko Bulajic (KCS)
dr.sci.med Nenad Perisic (VMA)
doc.dr. Radoje Doder (VMA)
ass.dr. Dordje Culafic (KCS)
prof.dr. Aleksandar Nagorni (KCN)
VMA kadar ti je u InterTim i UNA
Patohistolosku obradu bioptiranog materijala treba da urade:
prof.dr. Istvan Klem i doc.dr Slavica Usaj (KCV) i HistoLab
Eto ti egzaktniih i preciznih uputa!
Izvinjavam se,potpuno sam zaboravio da napomenem fosfataze i transiminaze koje su u normalama.U sustini krvna slika mi se sada popravlja,CRP je u padu,kao i fibrinogen,SE.Jedino mi je pored ovog u krvnoj slici nedostajalo gvozdja,ali i ono polako raste,a preparate nisam smeo da koristim jer su preparati gvozdja veoma teski za stomak.tesko da cu ici u ustanove u Beogradu jer sam iz Nisa,tako da tu imam dr. Nagornog i dr.Milanovica za koje kazu da su veliki strucnjaci.Kolonoskopiju je radio dr.Milanovic koji stoji iza toga da makroskopskih promena na crevu koje se mogu videti putem kolonoskopije nema,jer bi se one videle 100% jer je crevo bilo lepo procisceno.Kolonoskopija je jedva uspela,jer sam trpeo nesnosne bolove zbog specificnosti svog creva,jedino nije uspeo da udje endoskopom u tanko crevo.Inace radio bi je Nagorni ali je bio na bolovanju tada.
Videcu da sve ove moje rezultate pregleda i dr.Nagorni.Zamolio bih samo da mi pojasnite malo oko ovog testa fecalprotectina ako mozete jer mi nije najjasnije sta on predstavlja a i kako se uzima?Koliko je taj fecalprotectin pouzdan?jer meni su radili sve analize stolice,radim redovno koprokulturu zbog kontrole candide.
I jos nesto,negde na internetu procitao sam necije iskustvo,da je nekom na VMA bas neki doktor rekao kako colitis chronica tj upala debelog creva moze da bude izazvana i samim procesom praznjenja uz pomoc gorke soli,neposredno pred pregled.Da li je to istina ili notorna glupost?Kakvu bih dijetu trebao da koristim i ako bi ste preporucili neke vitamine,preparate za imunitet i slicno..
Unapred zahvalan!
Videcu da sve ove moje rezultate pregleda i dr.Nagorni.Zamolio bih samo da mi pojasnite malo oko ovog testa fecalprotectina ako mozete jer mi nije najjasnije sta on predstavlja a i kako se uzima?Koliko je taj fecalprotectin pouzdan?jer meni su radili sve analize stolice,radim redovno koprokulturu zbog kontrole candide.
I jos nesto,negde na internetu procitao sam necije iskustvo,da je nekom na VMA bas neki doktor rekao kako colitis chronica tj upala debelog creva moze da bude izazvana i samim procesom praznjenja uz pomoc gorke soli,neposredno pred pregled.Da li je to istina ili notorna glupost?Kakvu bih dijetu trebao da koristim i ako bi ste preporucili neke vitamine,preparate za imunitet i slicno..
Unapred zahvalan!
Fecal calprotectin (fekaprotektin) je visokospecifican i visokosenzitivan test stolice koji meri eksreciju calprotectina u mg u 1g fecesa. njegova srednja efikasnost u markiranju obolelih i zdravih je preko 95%. Izuzetan je i veoma pouzdan. Od skora se radi i kod nas za sta ti ne treba uput. Ali samo na ova 2 mesta: Zvezdara i VMA. Taj test je marker za polipoidne promene, displazije, tumore, infekcije i inflamatorne bolesti creva. Kod zdrave osobe je on do 50 za zdrave ili one sa IBS-om (nervozna creva, funkcionalni a ne organski poremecaj), vr. 50-100 je karakteristika akutnih upala usled NSAID lekova ili blazih infekcija Candida Albicans a sve preko 100 govori o hronicnoj upali kojoj se po protokolu mora naci uzrok.
Sto se tice aftoidnih ulceracija u rektumu posle pripreme kolona fosfasdom ili gorkim magnezijumovim solima nije tacna za hronicnu upal samo akutnu. Oni izazivaju akutnu inflamaciju i eritem mukoza a izmedju acuta i chr. nalaza je ogromna razlika. Da li je nesto akutno ili hronicno odredjuje broj i formacija proinfamatornih celija u kolonskoj mukozi koja se vidi u histoloskim presecima u vidu nagomilavanja limfocita, granulocita, eozinofila...sam PH supstrat navodi na zaklucak da se radi o duzoj inflamaciji ali o kakvoj nema pomena. Fekalprotektin ce definitivno resiti tvoje nedoumice na bezbolan nacin. 24h pre uzorkovanja nemoj uzimati nikakve lekove niti ista stalvjati u rektum.
Sto se tice aftoidnih ulceracija u rektumu posle pripreme kolona fosfasdom ili gorkim magnezijumovim solima nije tacna za hronicnu upal samo akutnu. Oni izazivaju akutnu inflamaciju i eritem mukoza a izmedju acuta i chr. nalaza je ogromna razlika. Da li je nesto akutno ili hronicno odredjuje broj i formacija proinfamatornih celija u kolonskoj mukozi koja se vidi u histoloskim presecima u vidu nagomilavanja limfocita, granulocita, eozinofila...sam PH supstrat navodi na zaklucak da se radi o duzoj inflamaciji ali o kakvoj nema pomena. Fekalprotektin ce definitivno resiti tvoje nedoumice na bezbolan nacin. 24h pre uzorkovanja nemoj uzimati nikakve lekove niti ista stalvjati u rektum.
Hvala na ovom lepo objasnjenom odgovoru.Hvala uopste sto ste odgovorili.Videcu da uradim to ako mogu,nadam se da necu morati da putujem do BG-a samo zbog toga..
Da li postoji jos neka analiza osim te koju bih mogao da uradim?Interesuje me ako mi mozete reci nesto oko ishrane koju bih u ovoj situaciji mogao da primenim.
Takodje,nesto interesantno palo mi je na pamet.Posto sam i ja pretpostavljao da je patohistoloski nalaz veoma stur,interesuje me da li mogu zatraziti novi nalaz bez ponovnog odlaska na kolonoskopiju?Tacnije,da li oni te uzorke cuvaju odredjeni period,ili se odmah po ispitivanju bacaju,unistavaju?
Jos samo jedno pitanje,nadam se da ne preterujem:)Negde sam procitao da su nekom,ko je imao gotovo identicnu situaciju kao i ja,dali da pije flagyl.Zbog cega su to uradili i za sta on zapravo sluzi?
Unapred veoma zahvalan!
Da li postoji jos neka analiza osim te koju bih mogao da uradim?Interesuje me ako mi mozete reci nesto oko ishrane koju bih u ovoj situaciji mogao da primenim.
Takodje,nesto interesantno palo mi je na pamet.Posto sam i ja pretpostavljao da je patohistoloski nalaz veoma stur,interesuje me da li mogu zatraziti novi nalaz bez ponovnog odlaska na kolonoskopiju?Tacnije,da li oni te uzorke cuvaju odredjeni period,ili se odmah po ispitivanju bacaju,unistavaju?
Jos samo jedno pitanje,nadam se da ne preterujem:)Negde sam procitao da su nekom,ko je imao gotovo identicnu situaciju kao i ja,dali da pije flagyl.Zbog cega su to uradili i za sta on zapravo sluzi?
Unapred veoma zahvalan!
Samo bih da dodam jos nesto,a to je da ja nikad nisam imao sluzave ili krvave stolice,cak nikad nije vidjena ni okultna krv jer sam redovno,kao sto sam vec naveo,radio i radim kontorle stolice.Takodje nikad nisam imao bolove nigde u predelu stomaka ni jednog trena.To sam jedino izostavio u svojoj anamnezi.Interesuje me da li ovo govori nesto vise,tj da li se nesto vise moze reci na osnovu ovoga?
hvala!
hvala!
Nikako da stignem ranije da se javim i zahvalim se.Hvala puno!:)
gledacu da odradim nekako negde taj fekal protektin..Hvala i na zeljama i verovanju da nemam IBD,iskreno se nadam da ste u pravu.
Inace u poslednje vreme,od kako sam poceo normalnije da se hranim(normalna ishrana bez slatkisa,sokova,stetnih masnoca...) pocinju da mi se pojavljuju povremeno gasovi unutar creva,koje ne ispustam vec samo kao da struje kroz creva.Takodje kad pritisnem stomak po obodu(mislim da tada pritiskam debelo crevo) i pratim putanju istog,kao da se isti ti gasovi pomeraju pod pritiskom.Nemam bolove pri pritisku,osim kad se nisam praznio tog dana do tada.Iako je bilo bolova pri palpiranju,oni nestaju posle praznjenja.Inace,taj bol nikad nije bio jak,vec je to vise nelagodnost zbog pritiska rukom.Da li ovo moze nesto da kaze,da li se mozda zna da li svetlija stolica pripada nekoj grupi IBD-a?
Inace pre 10ak dana sam dobio da pijem tablete Flagyl,bez objasnjenja doktora zbog cega.Zbog velikih obaveza sada oko ispitnog roka,nisam stigao ni da kupim ni da pocnem da pijem Flagyl.Interesuje me ako mi neko moze reci cemu ove tablete sluze,zbog cega sam ih dobio?
Jos jednom hvala i pozdrav!
gledacu da odradim nekako negde taj fekal protektin..Hvala i na zeljama i verovanju da nemam IBD,iskreno se nadam da ste u pravu.
Inace u poslednje vreme,od kako sam poceo normalnije da se hranim(normalna ishrana bez slatkisa,sokova,stetnih masnoca...) pocinju da mi se pojavljuju povremeno gasovi unutar creva,koje ne ispustam vec samo kao da struje kroz creva.Takodje kad pritisnem stomak po obodu(mislim da tada pritiskam debelo crevo) i pratim putanju istog,kao da se isti ti gasovi pomeraju pod pritiskom.Nemam bolove pri pritisku,osim kad se nisam praznio tog dana do tada.Iako je bilo bolova pri palpiranju,oni nestaju posle praznjenja.Inace,taj bol nikad nije bio jak,vec je to vise nelagodnost zbog pritiska rukom.Da li ovo moze nesto da kaze,da li se mozda zna da li svetlija stolica pripada nekoj grupi IBD-a?
Inace pre 10ak dana sam dobio da pijem tablete Flagyl,bez objasnjenja doktora zbog cega.Zbog velikih obaveza sada oko ispitnog roka,nisam stigao ni da kupim ni da pocnem da pijem Flagyl.Interesuje me ako mi neko moze reci cemu ove tablete sluze,zbog cega sam ih dobio?
Jos jednom hvala i pozdrav!
Vidis posle konlonoskopije gasovi su normalni jer on upumpava vazduh kako bi diletirao kolon i vide vaskularnu mrezu krvih sudova. Ali gasovi nisu dobar znak. Ja sma godinu dana nenormlano izbacivao gasove bez nadutosti i po 30x na dan i to najednom, pre toga mozda 1x nedljeno. I primarni simptom u IBD mi je bio to za sta je kriva izmenjena funkcija kolona. Kasnije su dosle dijareje a anorektalni deo mi je uek bio pod upalom pa sam cesto imao blaze rektoragije i sekret u vidu sluzi i gnoja. Bolove nisam imao. Pokusaj uzimati svaki dan ESI Fermental probiotik kapsule ako to za mesec dana ne da rezultate onda trk na fekaprotektin. I meni je kolon bio skroz cist osim rektuma pa je posle krenulo mestimicno svuda pomalo. Ulcerozni kolitis zahvata kontinualno dok Kron to radi na prekok tzv. skip lezije. Shvati ozbiljno ovo jer sve sto traje duze mesec dana posle tezi da ostane tako tj. nenormlna pojava postaje normalna za bolestan organizam i hronicitet je neminovan. Cim ti se tako nesto javi: duze dijareje, gasovi...a to nisi imao moras pod hitno saseci u korenu sto pre, posle je cesto kasno ili jako tesko indukovati prethodno stanje. Sve najbolje!
Jasno je meni da se posle pregleda javljaju gasovi,been there done that:)Ali ja sam mislio na situaciju u kojoj su mi se gasovi po prvi put tokom ''bolesti'' javili uvecano,jako neprijatnog mirisa,posle kolonoskopije pa narednih mesec dana..Sada su se izgubili gasovi,a i ako ih ima retki su..Elem,meni su se zapravo skoro svi simptomi izgubili samo sto je ostala nadutost(nekad manja nekad veca),povremeno opet osecam tezinu u stomaku i mahom to je sve..Stolice su uglavnom formirane,mozda maaalcice mekse ali formirane.Jedino sto su ponekad svetlije boje.
Ja se izvinjavam ako pitam isuvise ali imao bih jos jedno ptianjce:)Mozda deluje kao da ne znam sta radim ovde,ali nemam puno prilika da pricam sa nekim ko se u sve ovo razume i ko je prosao kroz to ili slicno:)Samo bih zeleo da pitam da li je moguce da ja opet zatrazim patohistoloski izvestaj isecka uzetog iz debelog creva?Tj. da li oni cuvaju uzorke pa bi mogli da mi daju novi izvestaj,potpuniji na osnovu starog uzorka,ili bih ipak opet morao na kolonoskopiju?Takodje,planiram da dodjem u BG,da odradim fekalprotektin,samo me interesuej koliko se dana ceka na rezultat.
Hvala unapred,hvala na svemu do sad,hvala na zeljama.
Ja se izvinjavam ako pitam isuvise ali imao bih jos jedno ptianjce:)Mozda deluje kao da ne znam sta radim ovde,ali nemam puno prilika da pricam sa nekim ko se u sve ovo razume i ko je prosao kroz to ili slicno:)Samo bih zeleo da pitam da li je moguce da ja opet zatrazim patohistoloski izvestaj isecka uzetog iz debelog creva?Tj. da li oni cuvaju uzorke pa bi mogli da mi daju novi izvestaj,potpuniji na osnovu starog uzorka,ili bih ipak opet morao na kolonoskopiju?Takodje,planiram da dodjem u BG,da odradim fekalprotektin,samo me interesuej koliko se dana ceka na rezultat.
Hvala unapred,hvala na svemu do sad,hvala na zeljama.
Naravno da mozes, na licni zahtev uz potpis mada neki traze napismeno nalog ordinirajuceg lekara koji to trazi. Izmisli neku pricu kako imas rodjaka patohistologa
to je tvoje vlasnistvo i imas pravo na uzorke debelog creva. Dakle, odes u bolnisu trazis patohistologiju i ponses papir sa br. dnevnika kada je i kako zavedeno i zahtevas i staklene plocice (bojeni preparati) i parafinske kalupe kako bi videli druge preseke. Oni imaju obavezu da to cuvaju cini mi se 15god. Skladistenje nije nista posebno, moze i na sobnoj temperaturi. Felaprotektin se cesto dugo ceka, i po mesec dana na Zvedari ne znam za VMA, to moras licno jer vecina laboranata pa cak i specijalista nije ni cula za ovo a kamo li daneka ustanova radi. Test je fenomenalan a jedino redi Gradska i VMA mada bi i KCS trebalo da ima. Samo moras naci onoga ko to tacno zna: KBZ Zvezdara (2. sprat metabolicko odeljenje ili gastro, pa pitas) i VMA gastro pa da te upute i nacnoistrazivacke laboratorije (Tarabar, Doder, Perisic znaju gde i kako)

Hvala MNOGO za ovo.Ovo mi je bas olaksalo i ulilo nadu oko isecaka,tj biopsiranih delova debelog creva.Moracu da odem pocetkom sl nedelje i zatrazim da odrade ponovo ali da ovog puta napisu potpun izvestaj a ne kao ovaj koji imam,da samo ''nalepe'' colitis chronica..
Da li mi mozete reci neku privatnu ordinaciju koja radi kvalitetnu patohistologiju,kao i kako bih mogao da im dostavim materijal ukoliko uspem da ga izvucem sa klinike?Da li postoji neka koja u Nisu moze kvalitetno to da odradi?Da li moram licno da odnesem to ili mozda postoji mogucnost da posaljem DHL-om ili nekom drugom brzom postom sa naznakama onim biohazzard,lomljivo i tkao to kako bi transport bio osiguran?
MNOGO MNOGO MNOGO VAM HVALA!
Da li mi mozete reci neku privatnu ordinaciju koja radi kvalitetnu patohistologiju,kao i kako bih mogao da im dostavim materijal ukoliko uspem da ga izvucem sa klinike?Da li postoji neka koja u Nisu moze kvalitetno to da odradi?Da li moram licno da odnesem to ili mozda postoji mogucnost da posaljem DHL-om ili nekom drugom brzom postom sa naznakama onim biohazzard,lomljivo i tkao to kako bi transport bio osiguran?
MNOGO MNOGO MNOGO VAM HVALA!
HistoLab, Vukice Mitrovic 40, 011\244-54-04, 011\245-69-84, 064\111-94-59, 063\245-752
Mozete sa njima ugovoriti, imaju mogucnost da uplatite troskove u AIK Nis banci a materijal posaljete preko PostExpress, to je malo i lepo se upakuje u kutiju samo da se ne slomi, fragile paket, ma samo u jedan dobar sundjer 10x10cm. Dogovorite se oko transfera i vidite cene. KOliko ja znam oni su najbolji i bave se samo time. Tamo rade doc. Slavica Usaj i prof.dr. Istvan Klem koji spadaju u najbolje patohistologe.
Mozete sa njima ugovoriti, imaju mogucnost da uplatite troskove u AIK Nis banci a materijal posaljete preko PostExpress, to je malo i lepo se upakuje u kutiju samo da se ne slomi, fragile paket, ma samo u jedan dobar sundjer 10x10cm. Dogovorite se oko transfera i vidite cene. KOliko ja znam oni su najbolji i bave se samo time. Tamo rade doc. Slavica Usaj i prof.dr. Istvan Klem koji spadaju u najbolje patohistologe.
- 13th.wizard.
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm
Re: Colistis chronica,problemi sa stomakom??
MAŠINA je ovde izneo lepe i značajne podatke.
Samo bih priključio par stvari:
ad 1. Patolog za IBD je Marjan Micev, iako je nekada preopširan, on daje kompletnu sliku. Takođe, patolog od poverenja je i dr Dijana Pilčević na IORS-u.
ad 2. FC je dobar test nesumnjivo, ali treba i klinički da se korelira sa nalazom kod pacijenta jer nelečimo samo rezultate već i pacijenta, zato treba iskusan kliničar da vas vodi i procenjuje jer je IBD bolest sa 1001 licem
ad 3. dr Danijela Bojić sa KBC Zvezdara i dr Goran Janković , dr Dragana Mijač i dr A.Sokić Milutinović svi iz KCS uz dr Tomicu Milosavljevića treba da sagledaju nalaze
ad 4. ako imate Imuran u terapiji uradite TPMT test u Inst.za Mol.Genetiku
Samo bih priključio par stvari:
ad 1. Patolog za IBD je Marjan Micev, iako je nekada preopširan, on daje kompletnu sliku. Takođe, patolog od poverenja je i dr Dijana Pilčević na IORS-u.
ad 2. FC je dobar test nesumnjivo, ali treba i klinički da se korelira sa nalazom kod pacijenta jer nelečimo samo rezultate već i pacijenta, zato treba iskusan kliničar da vas vodi i procenjuje jer je IBD bolest sa 1001 licem
ad 3. dr Danijela Bojić sa KBC Zvezdara i dr Goran Janković , dr Dragana Mijač i dr A.Sokić Milutinović svi iz KCS uz dr Tomicu Milosavljevića treba da sagledaju nalaze
ad 4. ako imate Imuran u terapiji uradite TPMT test u Inst.za Mol.Genetiku