hemoterapija

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
daca danijela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 25, 2012 6:30 pm

hemoterapija

Post od daca danijela »

Postovani ,

Mozete li mi odgovoriti,

Mama(55god) je operisala tumor dojke 3,5cm,maligno,ali svi nalazi su uredu,nigdje nije limfu bilo zahvatilo,i ostali patoloski nalazi su ok.

Dr joj je rekao da je prezadovoljan i da joj preporucuje samo preventivno hemoterapiju i zracenje.Medjutim,nije nam jasno zasto obje metode lijecenja i zasto su joj uz hemoterapiju propisali i HERCEPTIN.Ja sam se malo interesovala i vidjela da se on ukljucuje samo u posebnim slucajevima a moja mama nespada u tu grupu.
Molim za odgovor i da mi kazete da li u njenom slucaju ide neka blaza hemoteraoija?

Veliko hvala,
Maj70
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 29, 2011 3:11 pm

Re: hemoterapija

Post od Maj70 »

Herceptin je izuzetno dobar lek ,nije citostatik i daje se osobama kod kojih je HER 2 POZITIVAN.Uglavnom se prima godinu dana i izuzetan je u zaustavljanju daljeg sirenja bolesti.Ja nisam imala srece da ga primim jer mi je HER NEGATIVAN.
daca danijela
Novi član
Novi član

Post od daca danijela »

Da,malo sam se vise informisala i vidjela da je Herceptin ok.Medjutim,jako me interesuje zasto su joj ukljucili jaku terapiju (crvenu-kombinacija 3 citostatika)kad tumor nije bio zahvatio limfe i kad je samo uklonjen?
Molim da mi neko odgovori ko ima iskustva jer sam u velikoj nedoumici.
Hvala,

Daca
melody.n8
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 9:43 am

Post od melody.n8 »

Nemoj da brines, nego budi zahvalna sto su obe terapije, i sto prima dobru terapiju, jer to moze da je zastiti za ubuduce i osigura izlecenje. To je mnogo bolja varijanta, nego da primi neku blagu, pa da neka crna celija promakne, i povuce nesrecu.

Tvojoj ce mami biti dobro, drago mi je sto ima dobrog doktora koji zeli da se osigura da joj bude dobro.

Sve najbolje
daca danijela
Novi član
Novi član

Post od daca danijela »

Veliko hvala na odgovoru,sada sam mirnija,

Medjutim,nakon prve hemoterapije,mami se cijela operisana dojka zacrvenjela i ima otoka u predjelu reza,dobila je i temperaturu 38,bila je kod doktora i on joj drenazom izvukao jos zagnojene tecnosti .(hirurg koji joj je inace radio drenaze je ubedio da vise nema tecnosti).Na zalost,nestrucnost hirurga je dovela do toga da mora primati sada longacef.Da li se on daje u dojku(ili intravenski),Ovdasnji lekari pojma nemaju tako da se naslusamo svakakvih prica i raznoraznih misljenja.
Suvisno je da kazem kako to sve utice na moju mamu.

:(
BaneL
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2012 8:09 am

Post od BaneL »

Tvojoj mami nisu odstranili celu dojku. To je takozvana "postedna operacija". Lecenje svih tumora je strogo protokolisano, sto znaci da su medjunarodna udruzenja onkologa tacno propisala kako se koja vrsta tumora leci u zavisnosti od vrste samog tumora, stepena prosirenosti po organizmu u zivotne dobi pacijenta.
Kad se ne odstrani cela dojka onda je zracenje preostalog tkiva dojke obavezno, da bise ubili mikroskopski tumori koji se mozda nalaze u preostalom tkivu dojke. Hemoterapija se daje da bi se ubili mikroskopski mali tumori koji su se mozda otkacili od primarnog u dojci i otisli dalje u sistem /kosti, pluca, mozak, jetra/, a ne vide se dijagnostickim metodama. Herceptin se daje onim pacijentkinjama kod kojih tumorske celije na svojojo povrsini imaju takozvane HER receptore, herceptin se onda vezuje za te receptore i ostecuje tumorske celije. Ako je tumor HER negativan, odnosno ako tumorske celije nemaju receptore za njega, onda nema svrhe davati ga. Takodje je vrlo bitno da li je tumor hormonski zavisan ili nije /pise u PH nalazu/. Ako jeste, onda se daju i lekovi koji suzbijaju dejstvo zenskih polnih hormona nanrast tumora.
Kao sto su ti vec rekli, to je dobra terapija. "Crvena terapija" ili FAC moze kod nekih pacijentkinja da osteti srce /relativno retko se to desava/, ali treba raditi kontrolni UZ srca, pored ostalih pregleda.
BaneL
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2012 8:09 am

Post od BaneL »

Longacef se daje intravenski, a zagnojena tecnost mora da se prazni iz dojke, ako se jos stvara. Jesu uradili antibiogram, da vide koje se bakterije nalaze u toj zagnojenoj tecnosti i na sta su osetljive?
daca danijela
Novi član
Novi član

Post od daca danijela »

Evo opet ja sa pitanjima :( ,

Mami sada jos uvjek traju te drenaze jer se sva ta tecnost mora izbaciti iz dojke,sobzirom da je ona jako krupna zena pretpostavljam da ima i vise tecnosti,

Bas se onako namuci zena od lekara do lekara a mora da primi i drugu terapiju koja joj je 31.05.

Jako me interesuje da li je pogresila sto je odmah nakon 3 nedelje posla na hemoterapiju a jos joj se rana nije sanirala,(rekli su joj da je hemoter.pospjesila tu upalu)?

Takodje me interesuje da li bi bilo dobro da ovu drugu odgodi?

Moram i napomenuti da je kosa pocela opadati sto jako utice na nju (razumljivo).

sTO SE TICE PH NALAZA MORAM PROVJERITI ALI MISLUM DA JE HORMONSKI ZAVISTAN.

Javicu vam se sa dijagnozom kad provjerim.

Prolazimo kroz jako tezak period,imam toliko pitanja i nedoumica,i bojim se da je ova hemoterapija ne oslabi jer inace ima jako los imunitet.Ona je juce cula da su neke prijateljice iako operisane, zracene, i koristile hemoterap opet posle 2 god na drugoj dojci dobile tumor.Haos,da nezna covjek vise sta da misli.

Cekam odgovor i srdacno zahvaljujem unapred.
daca danijela
Novi član
Novi član

Post od daca danijela »

Postovani,

Dali mi moze neko odgovoriti...mama treba da pocne sa zracnim teraijama,doktor joj je predlozio da pocne koristiti radiocare gel jer se plasi da ce biti opekotina...dali je neko imao iskustva sa ovim gelom i kako se koristi?

Inace,zavrsila je hemoterapije,sada idu zracne pa Herceptin.
Nadam se da kad zavrsi sa svim tim nece biti potrebe za daljim koriscenjem nekih ljekova.

Unaprijed zahvalna
Daca
Odgovori