Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Dobro vece. Ja sam vas novi clan jer sam u fazi pretrazivanja i trazenja pomoci u vezi prolaktina a vi ste mi se ucinili naj kompentetnji za tako nesto.
Naime radi se o mojoj sestri koja je skoro bila kod doktora tacnije isla je na pregled u kliniku Ristic na Novom Beogradu gde su joj posle odredjenih uradjenih analiza saopstili da joj je prolaktin 5.000mlu/l
Imajuci na umu granicu za zene ovo je ipak nesto za sta mi treba pomoc ili neki savet i dali je to uopste moguce imati toliko povisen prolaktin?
Ako neko moze da mi kaze nesto vise o tome bila bih veoma zahvalna.
Unapred hvala
Biljka navedite istoriju Vase sestre, ukljucujuci razloge zasto je isla kod ginekologa ( ali sa ovim prolaktinom bih voljela da znam da li specificno ima glavobolje, mlijecni iscijedak iz dojki, poremecaj menstrualnih ciklusa, problem infertiliteta, smetnje sa vidom...).
Jedno testiranje prolaktina nije dovoljno da se postavi dijagnoza hyperprolaktinemije.
Objasnjenje kako cete postaviti pitanje pise Vam u ljepljivoj poruci.
Dobro vece. Ja sam tek sad uspela odahnuti od posla i sesti da se odmorim i procitam odgovore koje sam dobila na moje sinocno pitanje. Ja trenutno nemam nalaze kod sebe tako da ih ne mogu precizirati, ali ono sto mogu reci da bi malo pojasnila situaciju je to da moja sestra ima slabiji vid,dosta je nervozna,svaka sitnica je izbaci iz ravnoteze,ima jako malo kose koja joj inace godinama opada ali za vreme bombardovanja koje je jako tesko podnela sada ima jos manje kose,stalno nerviranje dovodi do toga da kosa intezivno opada iz dana u dan,menstrualni ciklusi joj od skora nisu redovni, desava se i da izostanu po dva meseca,sa dojkama nema nikakvih problema.Sto se tice glavobolje to isto od skora pocinje da je muci i to je najcesce boli u predelu temena.Zakazala je da uradi magnetnu rezonancu glave jer doktori misle da joj hipofiza nije bas sjajna. To je kratak opis njenih problema a tacne rezultate cu vam saopstiti naknadno. Mnogo Vam hvala sto ste procitali moju poruku, nadam se da cete imati strpljenja da sacekate da Vam dostavim rezultate i da cete mi opet pisati.
Pozdrav Biljka
Gandra napisao:Mozda nebi bilo lose uradti nivo prolaktina u nekoj drugoj privatnoj labaratoriji pa uporediti nalaze,Dr Ristic nije bas najsigurniji!!!
Dobro vece. Ja sam isto bila na klinici Ristic i nikako nisam zadovoljna,mislim da oni rade na normu i uopste se ne posvecuju pacijentima ni malo. Srecom kod mene nije ni bilo potrebe za nekim preteranim tumacenjem i razgovorom ali ostao je los utisak. Nesumnjam u njihovu strucnost samo mislim isto sto i Vi,da je bolje jos negde ispitati.
Pozdrav Biljka
Evo i mene ponovo sa rezultatima moje sestre.Bice mi drago ako ih neko uspe procitati i malo prokomentarisati u vidu saveta i male pomoci. Hvala unapred.
Izvestaj ginekologa: UZTR - Utreus u AVF u 39x49 mm. homogene strukture miometrijuma. Endometrijum trolinijski 10mm. Kavum uterusa prazan. Obostrano ovarijumi norm. velicine i gradje. C. Douglasi prazan.
1) urin semikvantitativno + analiza sedimenata *
2) Gustina/ test traka 1.015 kg/l
3) eritrociti bledi / mikroskopija 0-1
4) PH/ Test traka 5.0
5) TSH 0.54 MU/L
6) FT3 5.1 PMOL/L
7) FT4 12.2 PMOL/L Estradiol (E2) 25.8
9) LH 1.96
10) FSH 3.56
11) Progesteron 1.02
12) Testosteron 0.93
13) Prolaktin 5.928
14) DHEA - S 13.3
Nadam se da sam jasno i razumljivo prezentovala rezultate.
Pozdrav svima Biljka[/b]
I ja sam imala problema sa prolaktinom,ustvari imam ih jos uvijek.Najbitnije je,po meni,da se uradi MRI sella turcika koje bi pokazalo eventualno prisustvo adenoma.Ne znam je li ti sestra radjala,zeli li... jer prisustvo adenoma izaziva sterilitet.Ja ga na srecu nisam imala(mada su ga Rtg i CT pokazali).Prolazila sam kroz sve to pa vas razumijem.Trenutno ga(prolaktin) kontrolisem Bromergonom,sedmicno povecavajuci doze(imam grozne nus pojave) i trudim se da izbjegnem ne samo stres nego i ljude koji me nerviraju.Stres jako utice na prolaktin.
pozdrav
sretno