OBGYN, molim vas za misljenje!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
pantelejmon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 09, 2006 9:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

OBGYN, molim vas za misljenje!

Post od pantelejmon »

Postovani,
ako sam dobro razumela sa foruma, vi ste lekar, pa sam htela da Vas zamolim za misljenje o nasem problemu?
Ovako stoje stvari kod nas! Posle 2 godine braka, posto od bebe nije bilo ni traga ni glasa, krenuli smo na ispitivanja i saznali svasta!
1. kod supruga pronadjena mycoplasma i ureaplasma a kod mene samo ureaplasma - izleceno posle terapije antibioticima
2. antispermatozoidna antitela pronadjena kod supruga - metoda MAR direktna 20% i MAR indirektna 10%
3. spermogram: volumen 4,4 ml
viskoznost: aglutinira
likvefakcija: do 30 minuta
pH:8.0
Hos Test: 74% (+)
26% (-)
ukupan broj spermatozoida 74,5 mil
pokretnih: 28 mil
pokretljivost stepen: 4) -
3) 16 mil
2) 7mil
1) 5 mil
abnormalne forme: 34% , mikro 6%, koncaste glave 3%, glava pod uglom 8%, duple glave 3%, dupli repovi 3%, uvrnuti repovi 7%, nezreli oblici 4%, ostale celije 8 mil.
Nalaz pripremljen za inseminaciju ( swim up ) metodom, posle 45 min. " in vitro " dao 56 mil. progresivnih spermatozoida. Treci stepen pokretljivosti, 56 mil.
Vaginalni sekret III grupa a Papanicolau II grupa.
HSG je pokazao potpunu prohodnost jajovoda, prilikol ubrizgavanja kontrasta nije bilo otpora, niti refluxa.
Receno nam je da za prirodno zacece imamo 50% sanse, mozemo cekati a ako se ni posle godinu dana nista ne desi oni preporucuju inseminaciju.
Mi smo se nadali i cekali jos godinu dana i posto se nista nije desilo odlucili smo se da pokusamo.
Ja imam 31 a suprug 32.god., nisam imala ni jedan abortus. Nepusaci smo, ne pijemo alkohol, ni kafu, ni od cega nismo bolovali do sada. Ja sam B+ a suprug O- krvna grupa.
Menstruacije redovne na 28-30 dana, bolne, ponekad u menstrualnom krvarenju se javljaju ugrusci krvi. Prva menstruacija u 14-oj godini. Ponekad se desi da menstruacija zapocne sa braonkastim iscedkom 1-2 dana, a potom normalno krvarenje 5-6 dana.
Cesto nam se desi da posle odnosa sperma iscuri napolje, ne znam da li je to normalno, zato navodim, jer nas to malo zbunjuje. Zbog ovakvih nalaza preporucili su nam inseminaciju. To je radjeno pre 15 dana i izgledalo je ovako:
Drugi dan ciklusa smo zapoceli terapiju sa Gonalom F - primila sam 5 dana po 2 Gonala 75 i.j., zatim 3 dana po 2 Menopura 75 i. j., i Pregnil 5000 i.j..
Vadjena je krv za pracenje rasta hormona, praceno je ultrazvukom i 11.dana ciklusa uradjena je prva inseminacija a sutradan i druga. Obradjena sperma supruga je prvi dan bila odlicna, 40 mil., ali zato drugi dan samo 5 mil..
Od drugog dana inseminacije sam pila 3 puta dnevno Dabroston tablete 10 mg, do 29. dana ciklusa kada sam trebala da idem na kontrolu.
Medjutim, 21. dana ciklusa pojavila se cista krv, oskudno, bez bolova a do 25. dana, smedjkasti iscedak. Lekar je rekao da ne panicim, nista strasno, samo da pijem tablete i cekam kontrolu.
Zaboravila sam da kazem da je levi jajnik nosio 4 vodeca folikula, na koje je lekar racunao a desni je `proizveo`puno malih koji nisu bili od koristi.
Medjutim 26. dana su dosli menstrualni bolovi i obilno krvarenje.
Sve ovo je pratilo nadutost u stomaku, cesto mokrenje, uvecane i bolne grudi ali i belicasti iscedak iz leve dojke???
Interesuje me vase misljenje o nasim nalazima, o postupku same inseminacije? Da li je vantelesna uspesnija od ovog i kada se to preporucuje? Koliko inseminacija i VTO stete organizmu zene? Na forumu mi se ucinilo da se kod nekih zena naprave jos gore komplikacije posle tih intervencija.
Da li se lece antitela i da li se spermatozoidi mogu `ubrzati`sa lekovima?
Unapred zahvalni! :)
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

U kojoj klinici radite IUI ( inseminaciju ) i gdje ?
Kolike su bile dimenzije folikula na jajniku prije nego je uradjena inseminacija ? nivo estriol 2 ? i debljina endometrijuma ?
Koliko je proslo vremena od davanja Pregnyla i inseminacije ? sati ?
Da li je inseminacija radjena i kada je broj spermatozoida bio 5 miliona ?

Javicu Vam se ponovo...
Pozdrav,
ObGyn
pantelejmon
Novi član
Novi član

Post od pantelejmon »

Pre svega da Vam se zahvalim sto ste odgovorili na moje pitanje!
Inseminacija je radjena na klinici Papic u Beogradu.
Tri folikula su bila velicine 18mm a jedan mislim 17mm, na dan kada mi je dat Pregnyl 5000. Za endometrijum ne znam, merili su ali mi nisu rekli, kao i za estriol? Pregnyl sam dobila 26 sati pre prve inseminacije a 24 sata posle prve inseminacije je uradjena i druga. Znaci, radjene su 2 inseminacije u 2 dana! Prilikom prve inseminacije u obradjenoj spermi je bilo 40 mil a drugi dan inseminacije 5 miliona!!!
Potrebno mi je vase misljenje , jer suprug i ja ne znamo da li ici dalje na inseminaciju ili imamo vise sanse sa VTO? Da li je tacno da se sanse za trudnocu sa svakom inseminacijom smanjuju?
Unapred zahvalni!
pantelejmon
Novi član
Novi član

Post od pantelejmon »

Postovani OBGYN,
ako bi ste imali vremena za savet, povodom mog slucaja, jer bi smo suprug i ja vec sledeci ciklus isli na novu inseminaciju, ali nismo sigurni da li je to resenje za nas? Da li postoji razlog zasto je moj organizam tako reagovao, vec 21. dana, pa me zanima da li je nama resenje inseminacija ili bi sa vantelesnom imali vise sanse? Mnogo bi nam znacilo vase misljenje!
Svako dobro,
Pantelejmon. :-?
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Javicu Vam se ovih dana opsirnije...zaista sam umorna...laku noc...budite strpljivi.
Pozdrav,
ObGyn
pantelejmon
Novi član
Novi član

Post od pantelejmon »

Hvala, cekam Vas! Odmorite se!
Pozdrav, Pantelejmon.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Izvinjavam se sto ste cekali par sedmica za moj odgovor, ali bila sam jako zauzeta, i sada umjesto da se pakujem !! ja sjedim i odgovaram Vama preko okeana.

Razlog zasto ne dolazi do trudnoce u Vasoj prici je najverovatnije oligoastenosperija ( sto predstavlja smanjen broj i pokretljivost spermatozoida ), ali imali smo sam nalaz jednog spermatograma, tako da je moguce da je taj faktor promjenljiv.

Za Vas dvoje koji ste mlad par, ali koji zeli da dostigne trudnoce, sa ovakvim nalazom stimulacija ovulacije i inseminacija jeste razuman pristup u toku od 2 pokusaja, svaki po 3 mjeseca. Procenat uspjesnosti kod OI/IUI ( Ovulation Induction and IntraUterine Inseminatio )jeste oko 10% po ciklusu, pa ako se radi u 3 uzastopne menstruacije, % za taj period jeste 30%, sto znaci da trecina zena koja ide kroz ovaj proces za 3 mjeseca ostane trudno. Ako je par mlad i pacijentkinja ima dobar ovulacioni odgovor moze da se pokusaj u jos jednom navratu od 3 mjeseca, a ako to ne donese rezultate onda bih svakog poslala na IVF, jer je ostalo gubitak vremena.

Ono sto ja ne smatram razumnim jeste NACIN na koji ginekolog u klinici Papic radi stimulaciju ovulacije i inseminaciju. Prvo kod zene koja ima redovne cikluse ( sto su vjerovatno ovulatorni ) koristi odmah FSH ! obicno se pocinje sa manje agresivnijom hormonskom terapijom, kao sto je Klomid. A i ako se pocinje sa Gonalom ili Menopurom ( sto je isti hormona FSH, samo dobijen na razlicit nacin pa mi nije jasno zasto on kombinuje oba !?) pocinje se sa 75 ij, a ne 50 ij, a posebno mi nije jasno zasto koristi tako veliku dozu u prvom ciklusu kad jos uvijek nek zna odgovor Vasih jajnika !!! koji bi mogao biti super i sa Klomidom...

Vi kazete da je on pratio endometrijum, estriol i LH, ali da ne znate kolike su bile vrijednosti...pitanje je sta je on pratio i sta on zeli da postigne...time window ( vrijeme u kome se daje Pregnyl, debljina endometrijuma...) moze da bude presudno u inseminaciji....inseminacija se radi 36 sati nakon injekcije Pregnyla ! tako da Vi niste ovulirali kada ste bili inseminirani...ali bolje prije nego kasnije...ako je endometrijum bio tanak ! onda bez obzira na postignutu ovulaciji i obradjenu spermu, mozda nije bio dovoljno debeo da primi oplodjenu jajnu celiju.
Sve ovo je pratilo nadutost u stomaku, cesto mokrenje, uvecane i bolne grudi ali i belicasti iscedak iz leve dojke???
Vas organizam je bio bobardovan sa FSH hormonom ( Gonal i Menopurom ) tako da ste imali rizik da se razvije Hiperstimulacioni Ovarijski Sindrom, i zavrsite u bolnici veoma bolesni....pitajte svog dr koliki % njegovih pacijenata ima taj sindrom ? to je dobro znati...
Cesto nam se desi da posle odnosa sperma iscuri napolje, ne znam da li je to normalno, zato navodim, jer nas to malo zbunjuje.
ovo uopste ne smatram vaznim podatkom...i presudnim faktorom u zatrudnjivanju, tako da se ne opterecujete dodatno !

Da rezimiram...mislim da je OI/IUI dobar plan za Vas i Vaseg supruga jer imate relativno dobru sansu da dostignete trudnocu ( 30% za 3 mjeseca je dobra sansa iako je sa IVF-om 30% sansa po ciklusu iako taj podatak mozda cesto spominju po Bgd, NITI JEDNA IVF AMBULANTA NEMA TE PODATKE ! UKLJUCUJUCI I NOVE IVANOVICE, JER SU TEK PRIJE GODINU POCELI SA RADOM, JER NIKO NEMA NIKAKVU BAZU PODATAKA I STOGA SVI SAMO CITIRAJU SVJETSKE KLINIKE )....ali morate da promijenite ginekologa ! Protokol indukcije ovulacije mora da bude kreiran prema svakom pacijentu individualno, a ne da se daje jedna shema svakom bez obzira na etiologiju...isto bih preporucila da Vas suprug posjeti urologa koji ce da istrazi uzrok koji dovodi do oligoastenospermije, koju je moguce popraviti...pa mozda necete trebati ni OI/IUI niti IVF.

Srecno[/quote]
Pozdrav,
ObGyn
Ardagast
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 01, 2006 4:14 pm
Kontakt:

Post od Ardagast »

Menjajte kliniku!
Matija, mamina i tatina sreckica
11.11.2005.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Ko jos ide kod Papica? Bolje odite kod veterinara nego kod njih bolje ce vam uraditi.
I Dr. Obgyn vam je isto rekla da joj je cudno sto koriste injekcije za stimulaciju i to u tako velikim dozama. Mogli ste da zavrsite sa hiperstimulacijom za koju verujem da ne zelite da znate kakve efekte i posledice moze da ostavi! Ja sam prosla kroz jedan IVF postupak i znam sta znaci stimulacija i kako se osecate kad je primate. Mnogo sta mi je cudno u radu Papica iako nisam lekar ali osnove brkaju.
Molim vas, promenite ordinacju!
Pozdrav,
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
pantelejmon
Novi član
Novi član

Post od pantelejmon »

OBGYN, hvala Vam beskrajno na iscrpnom odgovoru, mnogo ste nam pomogli da nam neke kockice dodju na svoje mesto. Dobili smo misljenje jos jednog ginekologa, koje je identicno sa vasim, pa cemo sada sacekati septembar, da nam prodju vrucine i onda cemo probati ponovo. Svakako, pre toga moj suprug planira da uradi jos jedan spermogram i otici ce do urologa kao sto ste savetovali!
Svako dobro i Bog vas blagoslovio!
Pozdrav, Pantelejmon!
pantelejmon
Novi član
Novi član

Post od pantelejmon »

Ardagast, da li nesto znate o njihovom radu?
Blonde, kakvi su vam bili simptomi hiperstimulacije i bas me interesuje sta znate o komplikacijama izazvanim hiperstimulacijom. Nije zgoreg da znam sta se sve desava, jer cemo sigurno raditi jos neku inseminaciju od jeseni?
Pozdrav, i hvala svima na informacijama!
Pantelejmon
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Promenite ordinaciju!!!
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Pogledajte temu: gde ici na IVF/ICSI? tamo je dosta pisano i o vantelesnoj i o hiperstimulaciji.
Puno pozdrava i nadam se da ce ovaj put izbor lekara
biti bolji!
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
Odgovori