ako sam dobro razumela sa foruma, vi ste lekar, pa sam htela da Vas zamolim za misljenje o nasem problemu?
Ovako stoje stvari kod nas! Posle 2 godine braka, posto od bebe nije bilo ni traga ni glasa, krenuli smo na ispitivanja i saznali svasta!
1. kod supruga pronadjena mycoplasma i ureaplasma a kod mene samo ureaplasma - izleceno posle terapije antibioticima
2. antispermatozoidna antitela pronadjena kod supruga - metoda MAR direktna 20% i MAR indirektna 10%
3. spermogram: volumen 4,4 ml
viskoznost: aglutinira
likvefakcija: do 30 minuta
pH:8.0
Hos Test: 74% (+)
26% (-)
ukupan broj spermatozoida 74,5 mil
pokretnih: 28 mil
pokretljivost stepen: 4) -
3) 16 mil
2) 7mil
1) 5 mil
abnormalne forme: 34% , mikro 6%, koncaste glave 3%, glava pod uglom 8%, duple glave 3%, dupli repovi 3%, uvrnuti repovi 7%, nezreli oblici 4%, ostale celije 8 mil.
Nalaz pripremljen za inseminaciju ( swim up ) metodom, posle 45 min. " in vitro " dao 56 mil. progresivnih spermatozoida. Treci stepen pokretljivosti, 56 mil.
Vaginalni sekret III grupa a Papanicolau II grupa.
HSG je pokazao potpunu prohodnost jajovoda, prilikol ubrizgavanja kontrasta nije bilo otpora, niti refluxa.
Receno nam je da za prirodno zacece imamo 50% sanse, mozemo cekati a ako se ni posle godinu dana nista ne desi oni preporucuju inseminaciju.
Mi smo se nadali i cekali jos godinu dana i posto se nista nije desilo odlucili smo se da pokusamo.
Ja imam 31 a suprug 32.god., nisam imala ni jedan abortus. Nepusaci smo, ne pijemo alkohol, ni kafu, ni od cega nismo bolovali do sada. Ja sam B+ a suprug O- krvna grupa.
Menstruacije redovne na 28-30 dana, bolne, ponekad u menstrualnom krvarenju se javljaju ugrusci krvi. Prva menstruacija u 14-oj godini. Ponekad se desi da menstruacija zapocne sa braonkastim iscedkom 1-2 dana, a potom normalno krvarenje 5-6 dana.
Cesto nam se desi da posle odnosa sperma iscuri napolje, ne znam da li je to normalno, zato navodim, jer nas to malo zbunjuje. Zbog ovakvih nalaza preporucili su nam inseminaciju. To je radjeno pre 15 dana i izgledalo je ovako:
Drugi dan ciklusa smo zapoceli terapiju sa Gonalom F - primila sam 5 dana po 2 Gonala 75 i.j., zatim 3 dana po 2 Menopura 75 i. j., i Pregnil 5000 i.j..
Vadjena je krv za pracenje rasta hormona, praceno je ultrazvukom i 11.dana ciklusa uradjena je prva inseminacija a sutradan i druga. Obradjena sperma supruga je prvi dan bila odlicna, 40 mil., ali zato drugi dan samo 5 mil..
Od drugog dana inseminacije sam pila 3 puta dnevno Dabroston tablete 10 mg, do 29. dana ciklusa kada sam trebala da idem na kontrolu.
Medjutim, 21. dana ciklusa pojavila se cista krv, oskudno, bez bolova a do 25. dana, smedjkasti iscedak. Lekar je rekao da ne panicim, nista strasno, samo da pijem tablete i cekam kontrolu.
Zaboravila sam da kazem da je levi jajnik nosio 4 vodeca folikula, na koje je lekar racunao a desni je `proizveo`puno malih koji nisu bili od koristi.
Medjutim 26. dana su dosli menstrualni bolovi i obilno krvarenje.
Sve ovo je pratilo nadutost u stomaku, cesto mokrenje, uvecane i bolne grudi ali i belicasti iscedak iz leve dojke???
Interesuje me vase misljenje o nasim nalazima, o postupku same inseminacije? Da li je vantelesna uspesnija od ovog i kada se to preporucuje? Koliko inseminacija i VTO stete organizmu zene? Na forumu mi se ucinilo da se kod nekih zena naprave jos gore komplikacije posle tih intervencija.
Da li se lece antitela i da li se spermatozoidi mogu `ubrzati`sa lekovima?
Unapred zahvalni!