Moj suprug (35 god) zbog povišenog krvnog pritiska (oko 130/90)i većeg broja otkucaja (oko 80- 90 u minuti) po preporuci kardiologa pije Propranolol od 40mg, 1/2 tablete ujutru i 1/4 uveče. S obzirom da je po pozivu sveštenik, tokom svakodnevnog služenja misa mora nakon davanja svete pričesti popiti ostatak vina, što iznosi oko 1dl dnevno (ujutru ili uveče, kada mora uzimati i lek), a nedeljom zbog više misa ponekad mora popiti i 2 ili 3dl vina. Osim toga alkohol uopšte ne konzumira. Dosta smo zabrinuti jer znamo da se lekovi ne smeju kombinovati s alkoholom i zanima nas Vaše mišljenje, da li je ta količina vina ipak mala da bi naštetila srcu, ili bi nekako drugačije trebalo uskladiti terapiju u odnosu na mise. Da napomenem da suprug nikad ne uzima lek na prazan želudac, i svaki put nakon mise se trudimo da doručak ili večera ne budu slabi, kao i da posle pričesti popije par čaša vode da bi razblažio uticaj vina. U ishrani unosimo minimalno soli i masnoća. Moj suprug je visok oko 175 cm i težak oko 84 kg, u poslednjih pola godine je polako oslabio oko 5, 6 kg. Ja sam po struci zdravstveni radnik i svesna sam da je pritisak mog supruga samo malo povišen, ali takođe i da ljudi koji imaju predispoziciju ka povišenom pritisku, tokom godina im se pritisak sve više povećava i neophodno je to što ranije otkriti i održavati pod kontrolom lekovima.
Molim kardiologe koji pročitaju naše pitanje da nas iskreno posavetuju i objasne mehanizam dejstva propranolola i alkohola na srce, tj. na pritisak i puls.
Propranolol i malo vina, pitanje za kardiologa
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Apr 16, 2012 8:51 am