u nedoumici sam...prosle zime mi je otkriven prolaps prednjeg mitralnog kuspisa,sasvim slucajno,isla sam na ultrazvuk srca i taj nalaz u decembru je ovako izgledao...leva komora normalnih dimenzija,ocuvane globalne kontraktilnosti,bez ispada kinetike.E>A.Prolaps PMK.EF 64%.iako je doktorica naglasila da je beznacajno i da to imaju devojke vretenaste gradje.imam 38 godina...propisala mi je propanolol 2x po jednu cetvrtinu i pila sam ih sve do skoro,kad sam radila test opterecenja ,tu pise da nisu registrovani signifikantni znaci ishemije miokarda.tokom testa nije bilo disregulacije krvnog pritiska.registrovane ucestale VES.Neadekvatna hronotropna rezerva.ja sam u nedoumici,malo mi je secer povisen bio oko 6,7...pa mi navodno zbog toga mjenjala tablete u tensec koje pijem 15 tak dana po 1 tabletu,a kad izmerim pritisak ako mi je ispod 100 gornji pola...tako mi je receno.kad mi je otkriven prolaps bila sam nepusac,ostavila sam cigarete godinu dana ranije...medjutim od februara opet sam pocela da pusim sto nije dobro,receno mi je.citala sam uputstvo koje dolazi uz lek...i tamo pise da je lek namenjen stabilnoj angini pectoris.inace imam nizak pritisak cesto,napominjem mjerim na digitalnom meracu u kucnim uslovima...70 sa 45 ili 67 sa 48...prilicno se lose osjecam od kad pijem te tablete.razmisljam da menjam doktora.dali ih moram piti!?citam da mnogi koji imaju prolaps ne piju tablete.kad me doktorka pitala dali osjecam neke tegobe,rekla sam da ponekad osjecam bol u grudima koji izlazi na ledja,takav osjecaj...ali taj bol je postojao i dok sam zivela u neznanju da imam srcanu manu.Bila sam srecnija.mnogo se brinem.sva ta uveravanja da je mana bezazlena i da mogu normalno ziveti sa njom,otkad pijem ove tablete,prosto i umaram se vise,sve me boli,stalno po cio dan kad mi je slabo jedem slano,pijem kafu...i iskreno samo o tome razmisljam da prodje dan bez bolova u misicima,da se osecam opusteno,kao nekad...Otac mi je umro od infarkta napominjem.
Zanima me dali su normalne kontraindikacije tog leka mozda pri pocetku uzimanja.napominjem srcani impulsi su mi najcesce od 50 do 60 u min,a tablet uputstvo pise da se izbegavaju ako je tako...prosto cini mi se da pijem pogresan lek!Vi to bolje znate od mene.plasim se...
prolaps i lekovi
Re: prolaps i lekovi
Pa prolaps jeste potpuno trivijalna srčana mana i kao takav se ne leči,a pogotovo ne beta blokatorima.Vi ste sa tim rođeni,a to što ponekad imate probadanja u sredogruđu,to ponekad ide sa prolapsom,tako da nemate razloga za strah.Anginu nemate pošto je vaš test opterećenja to isključio.A problem koji imate sa niskim krvnim pritiskom kao posledicom uzimanja propisane trepaije,morate da saopštite svom lekaru kako bi se terapija menjala.
Re: prolaps i lekovi
Pa prolaps jeste potpuno trivijalna srčana mana i kao takav se ne leči,a pogotovo ne beta blokatorima.Vi ste sa tim rođeni,a to što ponekad imate probadanja u sredogruđu,to ponekad ide sa prolapsom,tako da nemate razloga za strah.Anginu nemate pošto je vaš test opterećenja to isključio.A problem koji imate sa niskim krvnim pritiskom kao posledicom uzimanja propisane trepaije,morate da saopštite svom lekaru kako bi se terapija menjala.