Pseudoprogenija, molim za savet

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Sakica92
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 26, 2012 2:57 pm

Pseudoprogenija, molim za savet

Post od Sakica92 »

Pozdrav svima, registrovala sam se da bih dobila savet i mišljenje o problemu koji me sve više muči.
Naime, imam neispravan zagrižaj, odnosno nedovoljno razvijenu gornju vilicu. Donja vilica je normalne veličine.
Napred je razlika kada zagrizem 1 milimetar, ali sa strane i do 5-6 milimetara, s obzirom da su se zubi da se tako izrazim uvukli sa strane da bi svi stali :roll:
Zubi su mi odokativno u nizu, ni jedan ne ide preko drugog, čak sam dobijala komplimente za osmeh, okolina ne primećuje moj problem, a ni moj stomatolog mi nikad nije savetovao protezu već je tek na moju konstataciju da imam loš zagrižaj rekao da imam pseudoprogeniju, te je došlo do toga da ja sa 20 godina tek shvatim da imam problem i očajna sam :roll:
Izvinjavam se na konfuznosti i laičkom objašnjenju :oops:
Moje pitanje je kako se i čime leči (ako se leči s obzirom na moje godine :( ) nedovoljno razvijena gornja vilica, da li kod nas stavljaju RME i jel pomaže?
Hvala unapred :)
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Pseudoprogenija, molim za savet

Post od milanche_srb »

Sakica92 napisao:Pozdrav svima, registrovala sam se da bih dobila savet i mišljenje o problemu koji me sve više muči.
Naime, imam neispravan zagrižaj, odnosno nedovoljno razvijenu gornju vilicu. Donja vilica je normalne veličine.
Napred je razlika kada zagrizem 1 milimetar, ali sa strane i do 5-6 milimetara, s obzirom da su se zubi da se tako izrazim uvukli sa strane da bi svi stali :roll:
Zubi su mi odokativno u nizu, ni jedan ne ide preko drugog, čak sam dobijala komplimente za osmeh, okolina ne primećuje moj problem, a ni moj stomatolog mi nikad nije savetovao protezu već je tek na moju konstataciju da imam loš zagrižaj rekao da imam pseudoprogeniju, te je došlo do toga da ja sa 20 godina tek shvatim da imam problem i očajna sam :roll:
Izvinjavam se na konfuznosti i laičkom objašnjenju :oops:
Moje pitanje je kako se i čime leči (ako se leči s obzirom na moje godine :( ) nedovoljno razvijena gornja vilica, da li kod nas stavljaju RME i jel pomaže?
Hvala unapred :)
Za pocetak treba da odete kod ortodonta (specijalista ortopedije vilica), gde ce vam pomocu razlicih analiza reci tacno sta je vas problem i kako ga resiti. Bez potrebnih analiza ne mozemo sa sigurnoscu tvrditi da je zaista u pitanju pseudoprogenija. U zavisnosti od toga mozete dobiti uput na maksilofacijalnu hirurgiju, gde ce vam se hirurski, u opstoj anesteziji, vas problem korigovati. U dobrim ste godinama za bilo koje resenje.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori