fibrocisticna displazija

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jokapo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 13, 2008 12:34 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

fibrocisticna displazija

Post od jokapo »

Postovani,imam 24.godine,i zbog porodicne anamneze,radjena mi je mamografija,koja je pokazala da na desnoj dojci imam fibrocisticnu displaziju.Molim Vas da mi odgovorite da li se,i kako leci displazija,jer sam vrlo zabrinuta uprkos tome sto mi se majka leci od invazivnog karcinoma dojke.Da napomenem da sam imala jedan porodjaj i da nisam dojila.Srdacan pozdrav
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Post od kat0404 »

Draga,koliko znam to se ne leci,nego prati.Mnoge zene imaju displaziju.Sacekaj odgovor strucnog lica,onkologa.S obzirom da imas u porodicnoj anamnezi ca dojke,to ce ti reci na koliko da se kontrolises.Ja imam displaziju i kontrola Rdg na 2 god.,a ultra zvuk na 6 meseci.To je preporuka za mene.Moja cerka ima fibroadenome,sklonost ka tome,sa 20 je operisala 3 ,sa 30 god.jedan i jos ih ima ali ih ne diramo ,samo kontrole.
Pozz.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Fibrocisticna displazija je pa jedna proliferativna manifestacija u dojci kao posledica hiperestrogene stimulacije.Da li ste primetili da su se promene u trudnoci smanjile??Inace ima tri histoloska tipa pri cemu najveci rizik nosi sklerozirajuca adenoza.Ciste su bolne predpostavljam i mogu se punktirati i sklerozirati.Inace ne trebate nista vise da radite osim da se redovno kontrolisete,a ako su vam tegobe nepodnosljive a promene ekstenzivne moze se uradite ekscizija zlezdanog tkiva uz rekonstruktivnu operaciju.Naravno sve ovo dolazi u obzir kada zavrsite reprodukciju jer zasto dete lisiti laktacije kao najboljeg nacina ishrane.A do tada se samo redovno kontrolisite kako je lekar i odredio.
jokapo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 13, 2008 12:34 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

fibrocisticna displazija

Post od jokapo »

Hvala puno!U mom slucaju,displazija se pojavila godinu dana nakon porodjaja,tako da u periodu trudnoce,a i pre,nisam osetila nikakve tegobe.Sada mi je dojka jako bolna,i dosta veca od druge.Kod svog onkologa idem sledece nedelje,tako da cu vam javiti njegovo misljenje.Hvala Vam puno,i zaista mi vasi odgovori puno znace!Pozz
dsavic16
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 11, 2010 5:53 pm

Re: fibrocisticna displazija

Post od dsavic16 »

Moja baka je pre godinu dana operisala mikrokalcifikacije u levoj dojci (GLK). Urađena je parcijalna resekcija i PH nalaz glasi: Dysplasio fibrocystica nonproliferativa mammae. U tkivu dojke prisutni fokusi distrofijskih mikrokalcifikata.
Na kontrolnoj mamografiji rađenoj posle godinu dana ponovo je na levoj dojci, nešto dalje od ožiljka (GLK), registrovana zona narušene arhitektonike koja korelira ciljanom UZ-ku vel. 23x20, zahteva dalju dijagnostiku BI RADS DD 2, LD 0.
Predloženu NMR nije moguće izvesti zbog ugrađenog stenta. Fizikalni pregled-nalaz obe dojke je uredan, regionalne limfne žlezde b.o.
Zašto se recidiv tako brzo javio i da li je po vašem mišljenju opet potrebna operacija? Ako jeste, da li je bolje uraditi totalnu mastektomiju ili samo parcijalnu resekciju?
Odgovori