da li neko moze ovo da mi protumaci, osim sto mi je jasno da sam skoro dzaba imao prvu operaciju tumora koja ga je trebala prilicno smanjiti, nista mi drugo nije jasno. hvala svima koji mogu pomoci.
here goes
MR PREGLED ENDOKRANIJUMA
St post craniotomia suboccipital dextri, reductio tumoris, intracapsularis,
St post ventriculoperitoneostomia 1.sin
Uradjeni su T1W sagitalni, T2W-T2W FLAIR-DWI-T2* transverzalni i T2W koronalni tomogrami endokranijuma dopunjno triplanarnim postkontrastnim tomogramima.
Infratenorijalno ekstraksijalno desno u pontocerebelarnom uglu, jasno ogranicena heterogena lezija pretezno hiperintenzna T2W-FLAIR, sa brojnim minornim zonama odsustva signala T2* u smislu postojanja paramagnetika-u prvom redu kalcij, velicine 35x28x30mm (ApxLLxKK) sa intenyivnim PKPS. Perileziono hipersignal T2W-FLAIR – edem. U straznjem dijelu lezije ovalni hipersignal T2W, hiposignal T1w-FLAIR “zarobljenog“ likvora. Opisana promjena ima izrazeni kompresivni efekat na podlezeci mozdani parenhim desnog aspekta ponsa i desne cerebelarne hemisfere. IV komora komprimirana, deformisana ocuvanog protoka.
Ekstracerebralni likvorski prostori i komorni sistem su normalne velicine, bez patoloskih kolekcija i bez ekspanzivnih manifestacija sa VP shunt-om sa lijeve strane.
U mozdanom parenhimu supratentorijalno desno u koronii radijati minorni hipersignal T2W-FLAIR mikrovaskularne lezije. Foramen magnum slobodan. U orbitama i u selarnoj regiji ne vide se patoloske promjene. Pregledom obuhvacene strukture baze lobanje su normalne morfologije, bez ekspanzivnih promjena, intaktne.
U frontalnom, makslarnim sinusima te u etmoidnim celulama zadebljana sluznica povisenog IS T2W-FLAIR u smislu inflamatornih manifestacija. Mastoidne celije desno povisenog IS T2W-FLAIR – retencija sadrzaja.
ZAKLJUCAK
1ST post craniotomiam subocciptalis dextri, reductio tumoris intracapsularis. 2. St post ventriculoperitoneostomiam
1.Infratentorijalno extraaksijalno u desnom pontocerebelarnom uglu rest tumora priblizno iste velicine u odnosu na prethodni nalaz, sa izrazenim kompresivnim efektom na podlezeci parenhim desne cerebelarne hemisfere, ponsa 1 IV komore.
2.Supratentorijalno desno frontalno u koroni radijati mikrovaskularna lezija.
3.polisinusitis
4. izrazene akutne inflamatorne promjene desnog mastoida.
moze li neko protumaciti ovaj MRI mozga, hvala
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jan 05, 2010 6:32 pm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 11:59 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: moze li neko protumaciti ovaj MRI mozga, hvala
Da bi se bilo sta tumacilo ozbiljno mora se porediti.Dakle Nmr od pre op
Pozz!

Pozz!
Sve prolazi,samo dela ljubavi ostaju!
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jul 23, 2012 12:08 pm
Re: moze li neko protumaciti ovaj MRI mozga, hvala
I ja na zalost imam MR mozga na tumacenje 
Evidentna je velika dominantno cisticna ekspanzivna formacija lobuliranih kontura aproksimativnih kosih dijametara 25x56x36 mm koja ispunjava selarnu jamu, siri se dominantno supraselarno komprimuje hipotalamus i III mozdanu komoru, desni temporalni rezanj, destruise klivus i siri se u prepontinsku cisternu potiskujuci mozdano stablo. Lezija je T2W hiperintezna, T1W hipointezna a na postkontrstnim tomogramima pokazuje dominantno rubno pojacanje intenziteta signala.
Diff. dg. u prvom redu odgovara kraniofaringeomu manje vjerovatno makroadenom, hipotalamicki gliom.
Najkrace receno....receno mi je da ce biti potreban hirurski zahvat, molim ako mi neko moze pomoci sa tumacenjem ovog nalaza.
Unaprijed hvala!

Evidentna je velika dominantno cisticna ekspanzivna formacija lobuliranih kontura aproksimativnih kosih dijametara 25x56x36 mm koja ispunjava selarnu jamu, siri se dominantno supraselarno komprimuje hipotalamus i III mozdanu komoru, desni temporalni rezanj, destruise klivus i siri se u prepontinsku cisternu potiskujuci mozdano stablo. Lezija je T2W hiperintezna, T1W hipointezna a na postkontrstnim tomogramima pokazuje dominantno rubno pojacanje intenziteta signala.
Diff. dg. u prvom redu odgovara kraniofaringeomu manje vjerovatno makroadenom, hipotalamicki gliom.
Najkrace receno....receno mi je da ce biti potreban hirurski zahvat, molim ako mi neko moze pomoci sa tumacenjem ovog nalaza.
Unaprijed hvala!