Iritabilni kolon+novi simptomi...?!?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Mala Vju
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 05, 2012 12:44 pm

Iritabilni kolon+novi simptomi...?!?

Post od Mala Vju »

Pozdrav svima,

Imam 27 godina i vec duze vreme se patim sa iritabilnim kolonom. Zelela bih odmah da napomenem da je dijagnoza izvedena anamnesticki, te da mi nije radjena kolonoskopija.

U principu, kad god redovno idem u WC meni je sasvim dobro, problemi nastaju svaki put kada preskocim jutarnji odlazak u toalet.

Poslednjih dana mi je stomak zaista u boljem stanju, ali su mi se pojavili novi simptomi, naime, osecam konstantan pritisak u predelu desne prepone (ne osecam nista pod prstima), kao i izvesnu nelagodnost (nesto izmedju blagog trnjenja i zmaraka) u predelu iza kolena desne noge. Sve to me je uzasno unervozilo.

Bila sam kod lekara opste prakse i posto su mi analize krvi savrsene, receno mi je da je sve to najverovatnije posledica stresa tj. svakodnevnog pritiska...u sta nisam sigurna da treba da verujem.

Svakako planiram da posetim gastroenterologa u skorije vreme, da potvrdim svoju dijagnozu.

U medjuvremenu, moze li neko da mi kaze da li je moguce da su moji novi simptomi povezani sa IBS-om i kom lekaru bih trebala eventualno da se obratim za pomoc (osim gastro)?

Hvala ljudi :)
nadano
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 26, 2012 1:10 pm

Re: Iritabilni kolon+novi simptomi...?!?

Post od nadano »

Mala Vju, ja sam takodje neko kome je konstatovan iritabilni kolon. Uradila sam gastroskopiju, kolonoskopiju i išla kod više gastroenterologa, što privatno što redovno i svi su mi rekli da je iritabilni kolon. Prepisivali su jedan za drugim ono što mi je napisala doktorica sa VMA i niko mi nije nešto više objasnio o I. K. U zadnje vreme sam imala povišen krvni pritisak i moja doktorica opšte prakse poslala me je kod neurologa, koja je i neuropsihijatar, mogu da ti kažem da mi je ona više objasnila o iritabilnom kolonu nego svi gastroenterolozi kod kojih sam bila, zajedno. I prepisala lek sulpirid koji sam počela od skora da pijem, pa videću. Za dva meseca mi je rekla da idem na kontrolu i ako mi ne bude bolje predložila mi je snimanje želuca barijumom koji nisam odradila, da proverimo da nije želudačna kila, na koju sumnja jer mene boli oko pupka, pogotovo kada sam sagnuta ili kad vozim bicikl. E to su ti moja iskustva sa I.K. i gasroenterolozima. Pozdrav i srećno.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Iritabilni kolon+novi simptomi...?!?

Post od quincekap »

Meni su takodje dijagnostikovali iritabilni kolon,s tim sto je meni nadjena i Candida u stolici.Cuveni gastrio sa VMA mi je rekao da mnogi sa iritabilnim kolonom imaju Candidu. Ona daje sve te grceve i bolove,ali za preponu nisam sigurna.Tu su neke limfne zlezde,mozda i neka vena.Ko ce ga znati?

NADANO: Imas li ti prolive?
Odgovori