Dysplasio mammae

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Jody
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 02, 2005 10:34 am

Dysplasio mammae

Post od Jody »

Molila bih vas za pojasnjenje dijagnoze..... po recima dr ostala mi je nejasna.
Na UZ dojke stoji: Dysplasio mammae cystica bill.
U pitanju su cesti izrastaji u predelu obe dojke, bolni ili bezbolni.
Imala sam i upale i tad je u UZ izmedju ostalog stajalo: "Dominanatna fibroza i nekoliko cisti obostrano, bez solidne fokalizacije".
Upale se vise ne javljaju, ali cesti su te izrasline koje samopregledom osecam pod pristom.
Na kontrole, naravno, idem redovno(na 6 meseci) i znam da je to dobrocudno... Samo me zanima sta je to ustvari, tj. ima li to "stanje" naziv? I postoji li neka vrsta preventive za te bolove i uopste stvaranje tih "zrna"?

HVALA!
stasa25
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 1:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od stasa25 »

I ja imam istu dijagnozu. Baš danas imam zakazan ultrazvuk na onkološkom institutu u Pasterovoj. Nisam baš stručna, ali ti mogu reći da ne brineš, to svaka druga žena ima, samo treba pratiti redovno. Da je nešto što nije u redu, sigurno bi nam radili intervenciju. Znam slučajeve devojaka koje su odmah posle prvog pregleda slali na operaciju. Znači samo redovne kontrole, i uživaj!!!!! Koji te doktor vodi?
stasa25
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 1:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od stasa25 »

Stigoh od lekara i evo mog izveštaja sa ultrazvuka:
Obostrano u dojkama dobro razvijeno žlezdano tkivo prekriva ceo korpus dojke izmenjeno po tipu fibromikrocistične displazije, sa diskretnom diletacijom duktalnih struktura, solidni tumori i makrociste se ne diferenciraju. Obostrano aksilarno reaktivne lgl desno promera do 13 mm a levo do 11 mm.
U ponedeljak idem kod mog doktora sa ovim nalazom, ali bih volela da čujem nečije mišljenje jer znam da će me doktor primiti na sekund.
Odgovori