Molim nekog za tumacenje dijagnoze koji je moja svekrva dobila patohistoloskim nalazom. Dijagnoza glasi:carcinoma planocellulare invasivum cervicis uteri, tip krupnih nekeratinizujućih ćelija, G2NG2. Tumor cervikusa sa zahvatanjem vagine, nejasno ogranicen posteljicno prema zadnjem delu rektuma, nema pelvicne limfadenopatije. CA PVU FIGO st. IIIb, PA IV. Odluka konzilijuma koji je odrzan juče je: sprovesti radikalnu zracnu terapiju uz HT potencijaciju sa CDDP.
Ona je '51. godiste, dobrog opsteg zdravlja, naravno psihicki jako uznemirena zbog svega. Ono sto mene interesuje je zasto se prvo sprovodi zracenje i koja je prognoza ovakve dijagnoze? Da li ce je operisati? Molim nekog lekara da pokusa da nam malo pojasni sve jer nismo puno uspeli da saznamo od njenog lekara. Mnogo hvala unapred
rak grlića materice
Re: rak grlića materice
Postovana,
nisam lekar, ali pokusacu da napisem ono sto ja znam, iz iskustva moje majke, koja je sve to preguraral preko svoje glave.
Lecenje onkoloskih bolesnika se odvija po definisanim protokolima za odredjeni tip kancera. Pa time i protokol lecenja za karcinom grlica materice, tip krupnih nekeratinizujucih celija, je prepisana terapija za vasu svekrvu, a u to spada:
- spoljasnje zracenje, uz sedmicnu dozu cisplatine - CDDP (citostatik), kao potencijaciju, pojacavanje efekata terapije i
- unutrasnje zracenje.
Prognoze niko ne moze da vam da i ne treba. Puno toga zavisi od individue i kako se ona bori. Sve ce to da bude OK. Najbitnije je da ste sada uz nju, sa osmehom na licu i motivima da se bori i gura dalje.
Potrebna je velika podrska i razumevanje za vasu svekrvu. Budite uz nju. Pa sve ce ovo jednom biti juce, samo slike iz proslosti.
Puno vas pozdravljam!
nisam lekar, ali pokusacu da napisem ono sto ja znam, iz iskustva moje majke, koja je sve to preguraral preko svoje glave.
Lecenje onkoloskih bolesnika se odvija po definisanim protokolima za odredjeni tip kancera. Pa time i protokol lecenja za karcinom grlica materice, tip krupnih nekeratinizujucih celija, je prepisana terapija za vasu svekrvu, a u to spada:
- spoljasnje zracenje, uz sedmicnu dozu cisplatine - CDDP (citostatik), kao potencijaciju, pojacavanje efekata terapije i
- unutrasnje zracenje.
Prognoze niko ne moze da vam da i ne treba. Puno toga zavisi od individue i kako se ona bori. Sve ce to da bude OK. Najbitnije je da ste sada uz nju, sa osmehom na licu i motivima da se bori i gura dalje.
Potrebna je velika podrska i razumevanje za vasu svekrvu. Budite uz nju. Pa sve ce ovo jednom biti juce, samo slike iz proslosti.
Puno vas pozdravljam!
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Nov 13, 2005 11:45 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Mnogo Vam hvala, pojasnili ste mi mnoge stvari jer ona treba da bude pozvana ovih dana na Onkoloski da bi prosla tu prvu terapiju zracenja ali zbog praznika sve se to malo usporilo i naravno kod nje stvorilo dodatnu nervozu. Ono sto bih volela da mi kazete da li je Vasa majka imala operaciju nakon zracenja i kada je ona sve to prosla? Ono sto moju svekvu jos muci je koje su nus pojave zracenja, tacnije reakcije organizma i kakav poseban rezim ishrane i zivota bi pomogao? Naravno, u pravu ste , sve je individualno ali nekih paralela ima i coveku bude lakse kada zna da je to neko uspesno prebrodio. Hvala Vam jos jednom
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm
Pasadena,pasadena napisao:Mnogo Vam hvala, pojasnili ste mi mnoge stvari jer ona treba da bude pozvana ovih dana na Onkoloski da bi prosla tu prvu terapiju zracenja ali zbog praznika sve se to malo usporilo i naravno kod nje stvorilo dodatnu nervozu. Ono sto bih volela da mi kazete da li je Vasa majka imala operaciju nakon zracenja i kada je ona sve to prosla? Ono sto moju svekvu jos muci je koje su nus pojave zracenja, tacnije reakcije organizma i kakav poseban rezim ishrane i zivota bi pomogao? Naravno, u pravu ste , sve je individualno ali nekih paralela ima i coveku bude lakse kada zna da je to neko uspesno prebrodio. Hvala Vam jos jednom
ja sam prosla kroz to...imate moju temu iznad " Jedno jutro pijes kapucino..."
Tu sam manje vise o svemu pisala...
Nije nista strasno apropo zracenja..nece imati nikakve nusefekte...ali zaista. Nema potrebe da se plasi...takodje ni sa hemo.Pozzzz
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm
p.s. samo da ne zaboravim...akda bude doslo vreme za unutrasnje zracenje, neka insistira na anesteziji, jer to zna malo da boli... pa sto da trpi ako ne mora.To je sve...pozzzz
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Nov 13, 2005 11:45 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Mnogo hvala na odgovoru svima...."Tajna adresa"...citala sam sve vase postove, veliki ste borac. Nadamo se svi najboljem.....
Ja sam vec prosla kroz sve to pre dve godine i nije bilo nista strasno, mada zbog hidronefroze bubrega nisam dobijala hemoterapiju, koja pojacava dejstvo zracenja, ali i pored toga, osnovni tumor je sveden na minimum.
Samo zracenje ne boli niti se nesto posebno oseca. Ja cak nisam imala nikakve nus pojave, pa ni leukociti mi nisu padali ispod minimuma.
Unutrasnje zracenje se radi pod anestezijom, tako da ni to ne boli.
Sve u svemu, ne bojte se, samo budite pozitivni, smireni i disciplinovani i sve ce doci na svoje.
Neki posebni rezimi ponasanja i ishrane nisu potrebni, neka se ponasa uobicajeno, kao da je prehlada u pitanju, neka jede uravnotezeno, znaci i voce i povrce i meso.
Operaciju verovatno nece imati, jer po protokolu, operacije se vrse do IIa stadijuma, ja sam imala IIb stadijum i nisam bila za operaciju, a nakon zracenja ne preporucuju operaciju, mada ni to nije potpuno iskljuceno.
Ja sam napravila gresku i dok sam cekala da zapocnem terapiju, probala sam brojsovu terapiju, s tim sto sam je ja modifikovala, nisam isla na cisto gladovanje, vec sam primenila sok od cvekle, belo meso i ribu na pari, povrce na pari, bez mleka, jaja, slatkisa i hleba, povremeno razeni hleb i tada izgubila nekoliko kilograma i onda stala, kako ne bih iscrpljena usla u terapiju.
Ali mislim da sam uradila pogresno, jer sada imam 25 kg vise, jer mislim da sam tada poremetila metabolizam, jer sam celog zivota imala normalnu kilazu - od 55 do 60 kg. maksimalno, a sada imam 75 , iako mislim da ne jedem nista vise nego ranije.
Zato, pazite da li cete da se opredelite za brojsovu dijetu, jer to mnogi probaju nakon dijagnoze.
Srecno.
Samo zracenje ne boli niti se nesto posebno oseca. Ja cak nisam imala nikakve nus pojave, pa ni leukociti mi nisu padali ispod minimuma.
Unutrasnje zracenje se radi pod anestezijom, tako da ni to ne boli.
Sve u svemu, ne bojte se, samo budite pozitivni, smireni i disciplinovani i sve ce doci na svoje.
Neki posebni rezimi ponasanja i ishrane nisu potrebni, neka se ponasa uobicajeno, kao da je prehlada u pitanju, neka jede uravnotezeno, znaci i voce i povrce i meso.
Operaciju verovatno nece imati, jer po protokolu, operacije se vrse do IIa stadijuma, ja sam imala IIb stadijum i nisam bila za operaciju, a nakon zracenja ne preporucuju operaciju, mada ni to nije potpuno iskljuceno.
Ja sam napravila gresku i dok sam cekala da zapocnem terapiju, probala sam brojsovu terapiju, s tim sto sam je ja modifikovala, nisam isla na cisto gladovanje, vec sam primenila sok od cvekle, belo meso i ribu na pari, povrce na pari, bez mleka, jaja, slatkisa i hleba, povremeno razeni hleb i tada izgubila nekoliko kilograma i onda stala, kako ne bih iscrpljena usla u terapiju.
Ali mislim da sam uradila pogresno, jer sada imam 25 kg vise, jer mislim da sam tada poremetila metabolizam, jer sam celog zivota imala normalnu kilazu - od 55 do 60 kg. maksimalno, a sada imam 75 , iako mislim da ne jedem nista vise nego ranije.
Zato, pazite da li cete da se opredelite za brojsovu dijetu, jer to mnogi probaju nakon dijagnoze.
Srecno.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 03, 2011 5:52 pm
http://www.lingzhikafa.ganoderma.rs/
Ovo je link gde mozete pogledati sve o pecurci ganoderma lucidum, kod nas poznatija kao reishi. Da se razumemo nije lek,ali je odlicna u pomoci odbrani organizma od ove opake i podmukle bolesti. Takodje mozete pogledati i ostale zdrave proizvode. Mozete se uclaniti i tako ostvariti popust. Sve sto vas interesuje slobodno pitajte.
Ovo je link gde mozete pogledati sve o pecurci ganoderma lucidum, kod nas poznatija kao reishi. Da se razumemo nije lek,ali je odlicna u pomoci odbrani organizma od ove opake i podmukle bolesti. Takodje mozete pogledati i ostale zdrave proizvode. Mozete se uclaniti i tako ostvariti popust. Sve sto vas interesuje slobodno pitajte.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Apr 23, 2012 1:45 am
Moze li neko da mi pomogne,2008 sam rodila drugo dete i nikad iz straha nisam otisla na kontrolu jer sam ciscena na zivo zbog raspada posteljice,pa me doktor koji mi je to radio jako isperepadao!Sad osecam svrab,peckanje imam cudan iscedak,nadutost,bolove na dodir iznad kukova i bolove u kicmi,donjem delu,cudnu stolicu,jako sam uplasena da imam tumor u pooodmakloj fazi jer sam se i udebljala 5-6 kg i imam pojacan apetit!!!Plasim se doktora i ne znam sta da radim!
Ja razumem Vaš strah koji je verujem i opravdan, ali taj problem koji imate ne može niko da Vam reši odavde. Znači, pamet u glavu, i pravo kod ginekologa. Verovatno je u pitanju neka jača infekcija sa upalom, ali to svakako MORA lekar da potvrdi.
Obično kada je rak u pitanju, ljudi gube kilograme, a ne dodaju ih. Nemojte unapred razmišljati crno. Nije svaki problem rak. Idite kod ginekologa, pregledaće Vas, uputiti u laboratoriju i videćete da nije ništa strašno. Nemojte zarad svog straha od lošeg iskustva sa porodjaja glavu u torbu da stavljate, jer u ovom i u svakom drugom slučaju vreme je od presudnog značaja.
Ne bojte se. Biće sve ok
Obično kada je rak u pitanju, ljudi gube kilograme, a ne dodaju ih. Nemojte unapred razmišljati crno. Nije svaki problem rak. Idite kod ginekologa, pregledaće Vas, uputiti u laboratoriju i videćete da nije ništa strašno. Nemojte zarad svog straha od lošeg iskustva sa porodjaja glavu u torbu da stavljate, jer u ovom i u svakom drugom slučaju vreme je od presudnog značaja.
Ne bojte se. Biće sve ok