Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
prvo, mi se pljuvacimo, razmenjujemo misljenja. A kada smo vec kod toga, trenutno je godisnji...... pa ces ostati uskracen za odgovor! salim se, naravno!
Drugo, 4 mm u precniku nije taman, mladezi veci od 6 mm u precniku mogu biti problem.
Trece, kojih 30%? Polako, ne panici. Za jedan dan ne moze nista lose da se desi. Vidim da si odlucio da ides kod dermatologa, ja ti stvarno ne mogu pomoci kod koga u Cacku. Mozes da postavis sliku(ali smanji rezoluciju, please, i kada se slikas obavezno napravi jednu nalu tackicu flomasterom pored) pa da vidimo kako to izgleda!
Vojislava,
nasmejala me je ova konstatacija sa odbranom lika i dela JBT! U najmanju ruku, nisam ni pomislila da tako izgleda! Ni u najludjim snovima ne zelim da podsecam na to vreme....... a razloge cu zadrzati za sebe
Za pp uvek raspolozena!
Nisam shvatila da se pljuvacimo. Ako drugi jesu, izvinjavam se.
Dragana, drago mi je da sam malo unela smeha. Toga nikad dosta.
Ni meni nije jasno kojih 30%?
I jos jedan mali, mali, mali komentar; lose stvari mogu biti problem i kad su manje od 6 mm. Sto znaci, cesce su kod mladeza vecih od 6 mm, a moze i kod manjih, a moze i na kozi gde nije bilo mladeza, itd. Mozda se nismo razumele. Znam da je to iz lekcije, a kako znam, objasnicu ako Vas zanima na pp. Danas sam to objasnila i marku.
Bezveze mi je sto upadam na tudju temu, al' rek'o da ne otvaram svoju novo...
Elem, interesuje me sledece, mom muzu i meni poprilicno iskacu neki roze/ciklama blago izdignuti mladezi. Veoma slabo se izlazemo suncu, a i kad smo izlozeni (npr. na moru ili nekom kupalistu) koristimo kreme za suncanje sa najvisim faktorom. Meni neki od tih mladeza kasnije potamne, a jedan mi je bas narastao i iz njega je izraslo par tamnih dlaka.
Kakvi su to roze mladezi? Jesu li opasni?
Ti novi mladezi ne bi trebalo da predstavljaju problem. Jos posebno ako imaju dlacice. kazu da su mladezi koji imaju dlacice bezbedni. Meni licno nije poznata etiologija nastanka novih mladeza(posebno kada se cuvate od sunca), tako da bi to mogao neko strucniji da nam objasni!
Vojislava?
Pozz
Pozdrav.
Boja mladeza nije presudna kada se odlucuje o prirodi same promene. Ne mogu sada da se setim, ali mislim da su Dragana ili Tamaraft, pre nekoliko dana lepo napisale pravila za brzu orijentaciju o prirodi pigmentne promene na kozi (ABCDE).
U svakom slucaju, postoji mogucnost nastanka novih mladeza na kozi tela, uglavnom na delovima koze koja je izlozena suncu, a takodje nije neobicno da promene boju.
Najsigurnije je da se povremeno, ni cesto ni retko, javite dermatologu kako bi pregledao celu kozu. Ne mora svaka promena na kozi da bude mladez.
Mala povreda mladeza nemoze nista "lose" prouzrokovati,razlikujte povredu ili npr kada ga otkinete , razlika je u tome sto vi ne znate koliko veliki koren mladeza moze da bude , moze cak da bude i kroz celo telo,e sad kada ga neko otkine , ali ne otkine ga sa celim korenom nego samo "glavu" , mogu nastati komplikacije tipa : melanom,rak koze , ... itd , zato sto koren ostaje , a "glava" je "otisla" i samim tim koren pravi komplikacije u vasem telu UPOZORENJE:BUDITE PAZLJIVI STA RADITE KADA JE U PITANJU MLADEZ , MOZE BITI VEOMA OPASNO PO ZIVOT IGRATI SE SA TAKVIM STVARIMA !
htela sam da vas pitam za savet.. na licu imam jedan mladez precnika oko 3 mm svetlo-braon boje. od juce je poceo da me boli i pecka, oteklo mi je samo oko mladeza i pocrvenelo.. nisam jako svetle puti i nemam genetske predispozicije za melanom, ali se pitam kako odjednom da me zaboli i da se tako ispupci.. svaki savet bi bio koristan, i izvinjavam se ako postavim poruku nekoliko puta, nova sam na forumu pa se jos ne snalazim