Molim za odgovor

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
m.defranzza
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2011 10:42 pm

Molim za odgovor

Post od m.defranzza »

Urađena mi je totalna masektomija desne dojke zbog karcinoma ,na kontrolnoj mamografiji leve dojke nalaz je nepromenjen ,ali je u aksilarnim limfnim čvorovima nađeno prisustvo IGl-a .Molim vas da mi pojasnite o čemu se radi?Takođe ako neko može da mi pojasni histopatološki nalaz karcinoma koji je operisan Er-90%-3+-Allred B-poz.nalaz;PR-80%-3+-ArlledB-poz.nalaz;her2/neu-1+.dijagnoza je CA lobulare invasivum(solarni i alveolarni tip),gr 2,pT1c,Nottingham score7.Hvala za odgovor i pozdrav.
m.defranzza
Stalni član
Stalni  član

Re: Molim za odgovor

Post od m.defranzza »

Zar ni ovde niko neće da odgovori na pitanje? :cry:
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

m.defranzza napisao:Urađena mi je totalna masektomija desne dojke zbog karcinoma ,na kontrolnoj mamografiji leve dojke nalaz je nepromenjen ,ali je u aksilarnim limfnim čvorovima nađeno prisustvo IGl-a .Molim vas da mi pojasnite o čemu se radi?Takođe ako neko može da mi pojasni histopatološki nalaz karcinoma koji je operisan Er-90%-3+-Allred B-poz.nalaz;PR-80%-3+-ArlledB-poz.nalaz;her2/neu-1+.dijagnoza je CA lobulare invasivum(solarni i alveolarni tip), gr 2, pT1c, Nottingham score7. Hvala za odgovor i pozdrav.
Er-90%-3+-Allred B-poz.nalaz;PR-80%-3+-ArlledB-poz.nalaz;her2/neu-1+, Nottingham score7, gr 2, pT1c- ove nabrojane stvari su vrlo usko stručne i na njih bi znao samo onkolog da vam odgovori a mislim da više niko od njih ne posećuje forum. Mada u nekom globalu gledano, najvažnije vama kao pacijentu je da znate koja je veličina tumora, da li se negde proširio ili ne...
Jedino što mi je ostalo da odgovorim za taj limfni čvor u pazuhu- ili je reaktivno uvećan ili je meta promena. imate li neki nalaz mamografije gde piše nešto za levu dojku (pošto piše da je nalaz nepromenjen)?
m.defranzza
Stalni član
Stalni  član

Post od m.defranzza »

Na kontrolnom mamografskom pregledu leve dojke jenalaz BI RADS LD 2 ,dojka građe ACR I nema TU senki .Radiološki suspektnih kalcifikacija nema ,Aksilarno levo senke igi bg morfologije .I hvala za odgovor.
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

m.defranzza napisao:Na kontrolnom mamografskom pregledu leve dojke jenalaz BI RADS LD 2 ,dojka građe ACR I nema TU senki .Radiološki suspektnih kalcifikacija nema ,Aksilarno levo senke igi bg morfologije .I hvala za odgovor.
Leva dojka je u redu, benigne promene.
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Er, Pr i Her - to je tzv. receptorski status (receptori za polne hormone koji su znacajni za rast tumora) - dobija se imunohistohemijskim bojenjem preparata tumora... Bitan je za odredjivanje tipa hemioterapije, govori o stepenu dediferentovanosti tumora, o njegovoj genetici i u sustini rezultat ima veze sa prognozom bolesti i odredjivanjem plana lecenja po biopsiji. pT1c je stadijum bolesti u TNM klasifikaciji i govori o lokalnoj prosirenosti tumora, Ca lobullare invasivum je histoloski tip tumora, a gr2 tzv. gradus ili stepen razvijenosti...
Lgl je skracenica koju obicno koristimo za limfne cvorove (l - limfna, gl - glandula-zljezda). Aksila je pazusna jama - mesto drenaze limfe iz dojke - uvecani lgl mogu ali i ne moraju biti sediste metastaza (veci od 1cm, zbrisane arhitekture - bez jasne demarkacije pojedinih zona u cvoru, loptastog oblika - na UZ ili CT-u - obicno upucuju na metastatski izmenjene).
Ukratko toliko sad sam pri vremenu :)
m.defranzza
Stalni član
Stalni  član

Post od m.defranzza »

Puno hvala za odgovor,pozdrav od Mire.
m.defranzza
Stalni član
Stalni  član

Post od m.defranzza »

m.defranzza napisao:Puno hvala za odgovor,pozdrav od Mire.
Na kontrolnoj mamografiji leve dojke je nalaz Dojka ACR I.nevide se formirane TU.senke .Radioloških kalcifikacija nema.Aksilarno levo senke igl bg.morfologije.nalaz BI RADS LD 2
Jovana2508
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 30, 2012 2:01 pm

Post od Jovana2508 »

Potrebno mi je hitno tumacenje sledeceg nalaza!
Mamografija
Dojke su simetricne velicine i izgleda, obostrano a vise u lijevoj dojci oskudnijeg fibroglandularnog aparata. U dojkama obostrano a vise lijevo dominira masno tkivo.

U desnoj dojci, u spoljasnjem gornjem kvadrantu se vidi kondenzacija tkiva promjera oko 10mm sa nekoliko zrnastih i tackastih kalcifikata.

U lijevoj dojci nema infiltrativnih niti suspektnih promjena.

DG BIRADS 3 dd ; birads 1 Id

Potreban pregled hirurga radi dalje evaluacije.
Hvala Vam puno !
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Nit' vino, nit' voda :)
U principu, radiolog se nije jednoznacno izjasnio o prirodi tumorske promene u gsk desne dojke.
Ono sto Vi verovatno hocete je - sta bi lekar mislio o tom nalazu... Neka vodilja o onome sto pise medju redovima i o cemu mi razmisljamo dok citamo ovakve nalaze...
Prvo - pre svega - nalaz mamografije je samo jedna od stvari koja sklapa slagalicu radne dijagnoze...
A "radna dijagnoza" je nase misljenje o cemu se najverovatnije radi i koje su sve mogucnosti kako ce zurka da se zavrsi - i sto je najbitnije - koju od mogucih varijanti smatramo koliko verovatnom za epilog.
Prica pacijentkinje o tome zasto je otisla na mamografiju - nesto je morala videti, napipati, osetiti i kada, kako... UZ, koji je za odredjeni tip gradje dojki reprezentativniji. Palpatorni nalaz koji je jako bitan... I na kraju osecaj koji se iz svega toga, zajedno, izvlacis kao zakljucak... Sve to se dobija samo pregledom u ordinaciji, zato idite hirurgu!
A evo kako ja vidim Vas nalaz...
Prvo - radiolog je jasno je rekao da je promena u desnoj dojci tumorska (kondenzacija tkiva) i to ne tumorska u smislu "otekline nepoznate prirode" - vec u smislu neoplazme.
Drugo - isto tako jasno je rekao da nece/ne moze da se sa sigurnoscu izjasni da li je tumor verovatnije maligni ili benigni (opisao je mikrokalcifikate, ali ih nije proglasio za trnaste ili spikularne kako se obicno krste oni karakteristicni za maligne tumore, nije ulazio u detaljan opis oblika promene, odnosa sa okolinom...).
Trece - promena je razmerena na 1cm, sto je obicno neka orijentaciona granica za hirurski rad - mozes ali i ne moras, a i za planiranje tipa operacije (kvadrantektomija vs. mastektomija) ako promena nije dobra...
Sve u svemu covek je veoma pazio da ne kaze ni da ni ne. Koliko stvari govori u prilog jedne varijante isto toliko govori i u prilog druge. Sto bi se reklo - neka drugi prelomi, varijanta.
Sve u svemu ja bih preporucio biopsiju... I to jos preciznije da Vam kazem - da se radi o nekom mom, izvadio bih to, bez puno filozofiranja, napravio ex tempore PH i prema nalazu zavrsio operaciju u smeru u kojem mora.
Eto toliko :) Sretno.
Odgovori