Molila bih za savet. Pre dve nedelje mi je izvađen živac iz donje desne šestice, čišćeni kanali pre nedlju dana, i nakon čega je stavljena plomba. Pre toga zub me je boleo na dodir i nisam mogla da žvaćem na desnu stranu.
Međutim, sada nakon što je živac izvađen, iako me više ne boli zub na dodir i kada jedem, od malo hladnije tečnosti i zubne paste (!??!) nakon par sekundi počinju da me "golicaju" desni u predelu oko šestice, nakon toga "golicanje" prelazi u trnjenje koje se prostire viličnom kosti sve do kraja vilice, a onda na kraju to prelazi u nepodnošljiv tup bol koji ide preko uha sve do slepoočnice!! Danas sam popila sok i presavila se od bolova! Da li je to normalno u slučajevima vađenja živca (možda upalni proces koji će proći vremenom), a ako nije koje su opcije lečenja?
Jako mi je bitno da znam da li je moguće da se radi o bakterijskoj infekciji, ako zub nije dobro očišćen pre nego što je zatvoren plombom, jer imam prolaps mitralne valvule, inače bezazlenu srčanu manu, ali koja može da se fatalno pogorša usled nelečene bakterijske infekcije.
Hvala unapred!
Šestica - izvađen živac, trnjenje vilice do slepoočnice!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:49 pm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: Šestica - izvađen živac, trnjenje vilice do slepoočnice!
Postoji mogucnost da je prilikom ekstirpacije pulpe i obrade kanala doslo do povrede donjeg alveolarnog nerva, medjutim da bi ste znali o cemu se zapravo radi javite se ponovo vasem stomatologu, a on ce vas po potrebi uputiti na oralnu ili maksilofacijalnu hirurgiju radi dodatne dijagnostike koja je u vasem slucaju zaista potrebna i terapije. Obavezno ponesite kontrolni snimak, ili ako nemate takav onda snimak napravljen pre punjenja kanala. Osetljivost se moze javiti nakon endodontske terapije, ali u vasem slucaju u kom se javlja kako kazete nepodnosljiv bol, ocigledno nesto nije u redu. Ja vam preko interneta i bez pregleda ne mogu nista tvrditi sa sigurnoscu, pa najbolje sto pre otidjite na pregled.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
specijalista maksilofacijalne hirurgije
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Maj 26, 2012 9:47 am
Re: Šestica - izvađen živac, trnjenje vilice do slepoočnice!
Molim Vas za savet. pre tri dana mi je izvadjena 7-ca na donjoj desnoj strani. Prvo je uradjen snimak pa vadjenje. Kad je izvadjen sa njim je izvadjem i kao neki ugrusak krvi(to je ono sto sam ja videla), posto sam dojilja nista od antibiotika mi nije prepisano. Sama sam odlucila da pijem rapidol jer je bol nepodnosljiv. Kao da kljuje
cak mi pulsira jako kod slepoocnice tj cela ta desna strane glave me uzasno boli. Rapidol radi nekih 4 sata pa onda ponovo uzasan bol koji ne mogu da istrpim ni 3min. Vratila sam se kod stomatologa dobila jugocilin 800000, 5 injekcija. Ali bol ne prestaje. Stomatolog kaze da je rana skolska, secnula je da osvezi krv i dala nesto direkno da umiri bol ali to je trajalo samo taj dan. Izvinjavam se sto sam opsirna ali verujte ocajna sam.
Sta mi savetujete da pijem za bolove ili da uradim? Ili da cekam i dokle. Bolovi posle vadjenja traju vec pet dana
Hvala na odgovoru

Sta mi savetujete da pijem za bolove ili da uradim? Ili da cekam i dokle. Bolovi posle vadjenja traju vec pet dana
Hvala na odgovoru