Postovani,
ako neko bude u prilici molim vas da mi razjasnite jedan deo u navedenom nalazu. Kratak uvod prethodno, rec je o mom ocu koji je bolestan, operisao je tumor debelog creva 2007, nakon cega je sve bilo u najboljem redu do 2010, kada mu je odstranjen recidiv tumora na slicnom mestu na kome je bio i prvi, da bi u februaru ove godine bili sokirani razvojem bolesti koja je u uznapredovaloj fazi, i koja se prosirila na pluca, jetru, peritoneum. Pre par dana su uradjena prva ispitivanja nakon februara, i na prvi pogled bi se moglo reci da je doslo do blagog zaustavljanja bolesti, jer su se neka zarista na navedenim organima povukla dok su druga smanjena. Ali oni sto nas uznemirava je jedna nova stavka u MR nalazu: ''Pankreas je naglasene glave (bez vidljivih zona patoloskog IS ni pre ni nakon aplikacije pmks) uz lobuliranu pseudocistu u telu i naglasen d.pancreaticus (najveci promer 8mm)''. Jel neko moze da razjasni o cemu se radi?
Takodje, u vec navedenoj jetri i dalje ima fokalnih promena, s tim sto me buni deo u nalazu koji cu da podvucem, jer ne znam da li i on govori o novim zaristima: ''Jetra je normalnog polozaja, glatkih kontura, sa nekoliko cisti najveceg promera oko 20mm, promenom u VIII segmentu koja moze odgovarati hemangiomu i diskretnim promenama u II V i VII segmentu koje mogu odgovarati sec. depozitima''.
Hvala najlepse na odvojenom vremenu i na eventualnom odgovoru.
MR nalaz, metastaze raka debelog creva
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Mar 12, 2012 5:11 pm
Re: MR nalaz, metastaze raka debelog creva
Nisam lekar, ali dok se ne javi neko strucniji da me ispravi ako gresim, odgovoricu ja. Na pankreasu su registrovane pseudociste, koje nisu maligne. Pise da nema zarista. U jetri takodje postoje ciste i hemangiom sto je benigni tumor jetre. Ali su u II, V i Vii segmentu jetre uocene promene, malog razmera, koje po strukturi mogu odgovarati metastazama, sto najverovatnije i jesu.. Verovatno ce ih pratiti na dalje, posto su ya sada veoma sitne.CharlieBlonde napisao:Postovani,
ako neko bude u prilici molim vas da mi razjasnite jedan deo u navedenom nalazu. Kratak uvod prethodno, rec je o mom ocu koji je bolestan, operisao je tumor debelog creva 2007, nakon cega je sve bilo u najboljem redu do 2010, kada mu je odstranjen recidiv tumora na slicnom mestu na kome je bio i prvi, da bi u februaru ove godine bili sokirani razvojem bolesti koja je u uznapredovaloj fazi, i koja se prosirila na pluca, jetru, peritoneum. Pre par dana su uradjena prva ispitivanja nakon februara, i na prvi pogled bi se moglo reci da je doslo do blagog zaustavljanja bolesti, jer su se neka zarista na navedenim organima povukla dok su druga smanjena. Ali oni sto nas uznemirava je jedna nova stavka u MR nalazu: ''Pankreas je naglasene glave (bez vidljivih zona patoloskog IS ni pre ni nakon aplikacije pmks) uz lobuliranu pseudocistu u telu i naglasen d.pancreaticus (najveci promer 8mm)''. Jel neko moze da razjasni o cemu se radi?
Takodje, u vec navedenoj jetri i dalje ima fokalnih promena, s tim sto me buni deo u nalazu koji cu da podvucem, jer ne znam da li i on govori o novim zaristima: ''Jetra je normalnog polozaja, glatkih kontura, sa nekoliko cisti najveceg promera oko 20mm, promenom u VIII segmentu koja moze odgovarati hemangiomu i diskretnim promenama u II V i VII segmentu koje mogu odgovarati sec. depozitima''.
Hvala najlepse na odvojenom vremenu i na eventualnom odgovoru.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Mar 12, 2012 5:11 pm
Lyki hvala Vam najlepse na brzom i jasnom odgovoru. Kako smo svaki put kad gledamo te nalaze u stanju nekog grca, kada vidimo bolest gde je mozda i nema, i kada nam isto tako losi pokazatelji promicu iako nam se nalaze pred nosom dok gledamo nalaze, rec nekoga ko nalaze gleda objektivno sa strane i ko se razume u materiju nam je od velike pomoci. Hvala Vam jos jednom na brzom odgovoru.
Nema na cemu zaista! Znam odlicno kako vam je, jer sam i sama to prosla sa svojim ocem.. Taj strah, zebnja, sumnja su strasni i potpuno okupiraju coveka da ne vidi dobro sve oko sebe.. Drago mi je da sam mogla da pomognem!! Sve najbolje Vama i vasem tati! Pozdrav!