Na cega vam lici?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
FlekicaBubica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 01, 2012 1:17 pm

Na cega vam lici?

Post od FlekicaBubica »

Postovanje!

Citam teme u ovoj oblasti i trazim nesto slicno mom problemu. Sve nas boli, svima je problem donekle isti, ali uvek ima nesto sto strci i sto me razdvoji od ostalih.

Naime, pre dve nedelje sasvim iznenada, preko noci, pocele su tegobe u zelucu. Osecaj tezine nakon jela, poneki grc, neprestana glad, zeludac mi se s vremena na vreme popne u pluca i ne mogu vazduh da nadisem. Takav osecaj imam. Isla sam na ultrazvuk gornjeg abdomena i sveje u najboljem redu. Gastroenteorolog mi je dao terapiju kao za cir, mada ni on nije siguran sta je u pitanju. Dobila sam da pijem Nolpaza 40mg 7 dana 2x1 pre jela, zatim Clometol 7 dana 3X1 pre jela, dalje Nolpaza 20mg 15 dana 2X1 prejela, Ibergast kapi 3x2o kapi uz jelo, dalje Nolpaza 20mg 15 dana jednu ujutru pre jelai Buscopan uz sve to ako budem imala bolove. Prvih sedam dana sam izgurala sa terapijom i kao da mi je bilo bolje. Medjutim, juce i danas imam nesnosne grceve u zelucu sta god da unesem, vodu, hranu, inace na dijeti sam po preporuci doktora. Gutljaj vode je dovoljan da mi zeludac odreaguje grcevima. Sada vise nemam tegobe tezine i gusenja, sada samo bolove nakon unosenja hrane i tecnosti. Osecam pomalo bolove u kicmi sa leve strane oko rebara, imam blago povijenu zucnu kesu koja je prazna (mislim bez peska i kamenja), bubrezi su cisti bez peska, desni bubreg je mobilan. Imam 25 godina. Nadam se da sam dala dovoljno informacija

Doktor je rekao ukoliko mi se od terapije ne smiri zeludac, da dodjem da se uradi gastroskopija sa biopsijom, a ukoliko mi lekoi pomognu, da uradim test na helico bakter pylori,urin, kks i suk.

Sta sad da radim? Da li mogu na helico test dok sam pod terapijom?. Bolovi su takvi da ja ne mogu da cekam jos mesec dana dok mi ne izadje terapija. Meni je nekako logicno da uradim test na helico, pa onda gastroskopiju, ali vi ste strucnjaci, pa pitam vas.

Zasto pitam vas? Jednostavno mi je potrebno jos misljenja, jer su svi doktori koje sam obisla nekonkretni i cini se da nemaju pojma sta da mi kazu. Hvala
amilo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 12, 2011 2:18 pm

Re: Na cega vam lici?

Post od amilo »

Pozdrav! Imao sam takvih problema. Po tvom opisu bih rekao da imas problem sa ostecenim jednjakom usled delovanja zeludacne kiseline. Taj problem nastaje tako sto kiselina iz zeluca u toku sna ili vec drugim mehanizmima a zbog razloga oslabljenog zatvaraca zeluca tzv insuficijencija kardije..vrati se ka jednjaku i onda ga pocne nagrizati. Bol koji se tada javlja (jer jednjak nema epitel koji ga stiti od delovanja kiseline) je vrlo jak,sa prisustvom osecaja gusenja, problema sa disanjem i rada srca i mnogi pomisle da je infarkt. Uglavnom se oseca pritisak i neugoda ispod rudimentirane kosti zvane xipoidni nastavak (sredina grudi) ali i prostire iza ledja. Terapija je poprilicno jednostavna. Za pocetak se koriste lekovi koji inhibisu stvaranje kiseline (nova generacija lekova omeprol, nexium..) oni jako brzo i vrlo uspesno potisnu kiselinu i jednjak pocne za zaceljuje i da se smiruje, dolazi do ponovne epitalizacije i problem pocinje da se resava. Nakon toga ali i u toku toga potrebno je da se vodi racuna o hrani, da se ne jede mnogo slatkog i slanog itd i da se uvece legne na prazan stomak. Kada jednjak zaceli tad se radi test na helikobakter pilori i ako je pozitivan onda se ide ciljana terapija antibioticima i eto..otklonis uzrok ,otklonio si i posledicu.
Naravno potrebno je ipak ako se ukaze potreba a i bolje je po meni uraditi gastroskopiju sa pregledom jednjaka,zeluca itd.. cisto da bi se iskljucila neka druga oboljenja, o kojima ne vredi pisati jer si mlad/a :) Moram jos nesto napomenuti sto je izuzetno vazno. Duzim delovanjem kiseline na jednjak mogu nastati vrlo teske promene na njemu tzv barett jednjak sto direktno vodi do raka jednjaka.. svi mislimo ah to je samo kiselina ali ona moze na zelucu izazvati cir to je tacno, ali je to mala beba sto moze izazvati jednjaku. Konsultuj se sa lekarom , objasni mu sta osecas..narocito ako imas GERB gastroesofag.refluks kiseline (to znaci da kad legnes primetis da ti se nekad sadrzaj hrane vrati u jednjak i primetis zgaravicu i pecenje u ustima, krajnicima..vrlo specifican osecaj prisutnosti nesvarene i kisele hrane) srecno
FlekicaBubica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 01, 2012 1:17 pm

Post od FlekicaBubica »

Puno Vam hvala na odgovoru, zaista mi mnogo znaci.
Uradicu test na heliko i odmah zakazujem gastroskopiju,pa cemo videti.
Po Vasoj prici sam zakljucila da to dosta lici na moj problem, osim sto ja nikada nisam imala problem sa kiselinom, bar ne koliko da je osetim. Nikada me nije nista peklo ni u zelucu,ni u jednjaku, ali dobro mozda i ne mora da bi problem bio taj. Videcemo. Jedino sto sam primetila jeste da mi se hrana nakon jela zaista ponovo vrati u grlo (takav je osecaj), ali ne bas cesto.

Kazu mi neki da je mozda i virus u pitanju, ali znate, meni to uopste ne lici na virus jer ja tegobe imam vec vise od dve nedelje,zadnjih dana bolne grceve zeluca samo nakon unosa hrane ili tecnosti. Bilo da je u pitanju gutljaj vode ili ceo rucak,mene ce isto boleti. Sta god da jedem,vec dve nedelje sam na dijeti. Jedem samo bareni krompir, supe od povrca, pijem jogurt, caj i vodu. Bolove mi ne otklanja ni ranisan ni buscopan, a terapija koju sam dobila se pokazalo da ne pomaze, eto vec dve nedelje, sada sam ubacila i Iberogast kapi i nista.

Jos jednom hvala Vam na odgovoru,javicu se kad uradim sve planirane analize kako bi eto mozda pomogla nekome sa slicnim problemom.
amilo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 12, 2011 2:18 pm

Post od amilo »

FlekicaBubica napisao:Jedino sto sam primetila jeste da mi se hrana nakon jela zaista ponovo vrati u grlo (takav je osecaj), ali ne bas cesto.
da, to je GERB on se leci omeprolom a ne ranisanom itd , a dobija se tako sto oslabi kardija i sadrzaj se vraca nazad u grlo. Mozda nemate osecaj kiselosti polusvarene hrane ali je definitivno refluks tj povracaj sadrzaja iz zeluca u jednjak krivac za vase stanje. Terapija sa omeprolom za nedelju dana resava problem ali se problem mora podupreti sa promenom u navikama ishrane, kolicine, kao i ostalog. Naravno da je najbolje raditi analize ,jos bolje gastroskopiju mada je ona poprilicno neugodna. Ali ako je budete radili uzmite i uzorke tkiva da se utvrdi da li je helikobakter krivac vasih problema ili su u pitanju vase lose navike,kafe,cigarete,prejedanje u kasne sate, slatkisi i tako to. Srecno i sto pre ozdravi :)
bebankristina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 4:12 pm

Post od bebankristina »

Pozdrav!
Interesuje me da li smeju da se mesaju lekovi NOLPAZA i RANISAN... Da li smeju ta dva leka zajedno da se konzumiraju?
Unapred hvala!
Odgovori