dilema oko sočiva

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
vanzy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 10, 2011 12:43 am

dilema oko sočiva

Post od vanzy »

tražih rešenje, ali ipak najbolje da i sam pitam...
Nosim naočare već par godina, ali kao i većina ih ne volim, pa sad hoću da uzmem sočiva. Problem je u dioptriji (jer koliko sam shvatio odgovaraju mi gaspropusna tj polutvrda) a zbog bavljenja sportom i stalnom aktivnošću sam hteo uzeti meka zbog rizika od ispadanja sočiva. Pa je pitanje šta mi je činiti?

Dioptrija je sledeća (prepisujem dioptriju koju sam dobio za naočare):
daljina:
O.D. sph -1.75 cyl -1.00 ax 5 stepeni
O.D. sph -1.50 cyl -3.00 ax 170 stepeni
pd 70
zelenooki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 31, 2011 4:48 pm

Re: dilema oko sočiva

Post od zelenooki »

Imate cilindre na staklima za naočare,što znači da imate astigmatizam-nepravilno zakrivljenu rožnjaču.Kada je u pitanju korekcija astigmatizma,najbolje rezultate daju upravo GP sočiva.
Ipak,pošto ste aktivan sportista,pravi izbor za Vas bi bila meka torična sočiva.Ona nemaju tendenciju da ispadaju iz oka kao GP sočiva,propusna su za kiseonik i veoma udobna,tako da možete da ih nosite od prvog dana.Pravi su izbor za sportiste ( da ne kažem jedini :D )
Jedina mana ovih sočiva jeste smanjena oštrina vida u odnosu na GP sočiva ili naočare,ali to smanjenje nije drastično.Štaviše,posle nekoliko dana ga uopšte nećete ni primećivati.
Ja takođe imam astigmatizam i koristim upravo meka torična sočiva marke LedaSoft.
Vaš oftalmolog će najbolje odrediti koji tip sočiva Vama odgovara.
Imajte u vidu da je sočiva najbolje izvaditi iz oka pre spavanja,čak i u slučaju sočiva za produženo nošenje.Meka sočiva zahtevaju pravilnu negu i redovnu zamenu.
Ako budete imali neka dodatna pitanj,slobodno mi pošaljite pp.
Srećno!
vanzy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 10, 2011 12:43 am

Post od vanzy »

Hvala na odgovoru, jedino što me još interesuje je cena? Student sam (a mi nikad nemamo para :D), pa neću da idem na pregled a da nemam dovoljno novca za sočiva a i ne volim da gledam nešto a da ne mogu to da kupim :)
zelenooki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 31, 2011 4:48 pm

Post od zelenooki »

Dakle,za sočiva je neophodno obaviti poseban pregled kako bi se odredila odgovarajuća bazna krivina,prečnik...najčešće je taj pregled besplatan ukoliko ujedno kupujete sočiva u toj očnoj kući.
Ja sam,na primer obavio pregled u očnoj kući Diopta (preko puta ETF-a,nadam se mog budućeg fakulteta! :D ).
Mislim da se očni pregled može obaviti i kod državnog lekara,ali što čekati u redovima kada se sve može obaviti na jednom mestu...
Moja sočiva su torična LedaSoft.Jedan par košta 4800 dinara i po "pravilniku" bi trebao da se nosi tri meseca,pa da se onda kupi novi par.
Meni,naravno,ne pada na pamet da dajem toliki novac na sočiva,pa ih nosim dokle god su mi udobna u oku-znači sa jednim parom ja izguram 6 i više meseci...Pri tom ne zaradim nikakav konjuktivitis ili slične infekcije... :D
Doktorka mi je rekla da ne trljam sočiva pre čišćenja,mislim da se tako manje habaju,a podjednako se dobro očiste.
Na cenu sočiva treba dodati i cenu tečnosti za čišćenje.Ja trenutno koristim Bausch&Lomb Renu Multiplus koji je all-in-one tečnost,dakle nema kupovine dodatnih tabletica za uklanjanje enzima.Ona košta 1200 u Diopti (oko 1000 u apoteci preko puta gradske bolnice,ako ste u BG) i traje tri meseca.Sada ima i Zeiss-ova Advance za 700 dinara,isto traje tri meseca.Nju ću tek da probam.
Inače,veliki proizvođači mekih sočiva (Bausch&Lomb,CibaVision) proizvode sočiva sa samo 4 vrednosti cilindra(-0,75;-1,75;-2,25;-2,75),dok naš Optix (to su Ledina) pravi bilo koji cilindar u rasponu od -0,5 do -6,00.Američki CooperVision pravi i do -12,00 ,ali niti ja znam njihovu cenu niti meni,a ni Vama ,trebaju tako veliki cilindri.
Po meni su najbolji i najjeftiniji izbor Ledina sočiva.
Izvinjavam se zbog ovolikog davljenja... :oops:
Ako imate još neko pitanje,tu sam! :D
punter
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 2:09 pm

Post od punter »

meni je bas zanimljivo bilo da citam, ako imas vremena nastavi 8)

treba da uzmem sociva, imam taj cilindar, bio sam juce na pregledu i rekla mi je da su sociva za mene 7600 dinara za 3 meseca, to mi je bas papreno, doduse ne znam koji brend, video sam sta si pisao, bio sam u jednoj radnji kod mene u borci, pitao za LedaSoft meka toricna, kaze ovako: 3 para - 6400, znaci ona koja se menjaju na mesec dana, jedno socivo ispada 1070 dinara, a tromosecna su 4400 jedno, ti si napisao da placas 4800, jel to placas za jedno ili par?

zvao sam Lensoptik, tu su mesecna 6600 komplet a ona koja traju 3 meseca kao ista je cena...

zvao sam ABM CLINIC jer drugar kaze da su dobri, kazu da LedaSoft nemaju, da se to vise kao ne proizvodi, kao domaca proizvodnja,znas nesto o tome?

raspitacu se na jos par mesta, juce mi je na pregledu rekla da imam levo oko -1,5 a na desno -2...

ako znas jos nesto o ovome pisi, unapred se zahvaljujem 8)
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Bio sam na pregledu i za mesečna meka sočiva ponuđena su mi Air Optix Aqua jer verovatno imaju neki dil.
Za ova sočiva sam čuo samo pohvale, ali šta sa BL softlens 59 koja takođe mnogi koriste i 2x su jeftinija?
Odgovori